aA
Valstybės saugumo departamento direktorius Arvydas Pocius teigia, kad jo vadovaujamos institucijos pareigūnai taip pat atlieka operatyvinį tyrimą dėl šeštadienį sulaikyto Baltarusijos piliečio Sergejaus Moničiaus. Tai pirmasis atvejis Lietuvoje, kai dėl šnipinėjimo sulaikytas kitos valstybės pilietis.
Arvydas Pocius
Arvydas Pocius
© DELFI
Sekmadienį teismas Baltarusijos pilietį leido suimti mėnesiui, per šį laiką Vilniaus apygardos teismas turėtų išnagrinėti jo ekstradicijos klausimą.
Algimantas Valantinas
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Lietuvos generalinis prokuroras Algimantas Valantinas pirmadienį teigė, kad apie sulaikytąjį asmenį jo prašymu buvo pranešta Baltarusijai. „Nemanau, kad tai pakenks Lietuvos ir Baltarusijos santykiams, nes mes vykdėme teisinės pagalbos prašymą“, - sakė A.Valantinas.

Tuo tarpu Baltarusijos Valstybės saugumo komiteto (KGB) atstovai šalies žiniasklaidai atsisakė komentuoti pranešimą apie Lietuvoje sulaikytą Baltarusijos pilietį. KGB informacijos ir ryšių su visuomene centro viršininkas Valerijus Nadtočajevas teigia kol kas neturįs ką pasakyti apie šį įvykį.

Lenkijos Krašto prokuratūros prokuroras Janušas Kačmarekas pirmadienį tvirtino, kad tyrimas dėl Baltarusijos piliečio šnipinėjimo atliekamas Gdansko prokuratūroje. „Ši byla yra labai gero ir sėkmingo prokuratūrų bei specialiųjų tarnybų bendradarbiavimo rezultatas“, - sakė Lenkijos prokuroras.

Janušas Kačmarekas
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Lenkijos prokuroras sakė, kad Baltarusijos pilietis apie porą metų susitikinėjo su Lenkijos piliečiais. Gerai apmokytas, manoma, specialiųjų tarnybų darbuotojas iš pradžių tik susitikinėjo, o tik vėliau Lenkijos piliečius bandė verbuoti.

„Kai jo veiksmai tapo pavojingi Lenkijos saugumui, pradėjome rinkti medžiagą tyrimą“, - sakė J.Kačmarekas.

Pasak Lenkijos prokuroro, Baltarusijos pilietis siekė gauti itin slaptoms tarnyboms priskiriamų organizacijų bei šioms institucijoms priklausančių piliečių sąrašus. Už informaciją, kuri prieinama tik specialiosiomis tarnyboms, Baltarusijos pilietis Sergejus Moničius mokėjo pinigus.

Lenkija baltarusį kaltina kurstymu šnipinėti.

VSD vadovas A.Pocius teigė, kad Baltarusijos pilietis buvo žinomas ir Lietuvos saugumui, jo atžvilgiu atliekamas operatyvinis tyrimas. „Mes siekiame išsiaiškinti, kas jį sieja su Lietuva, kokie interesai jį domino“, - sakė A.Pocius. Jis pabrėžė, kad Baltarusijos pilietis Lietuvos specialiosioms tarnyboms buvo žinoma kur kas anksčiau nei apie jį pranešė Lenkija.

„Ši byla – ypatinga“, - pabrėžė Lenkijos prokuroras. Tyrimas atliekamas visos Lenkijos mastu.

Suimtas Baltarusijos pilietis su Lenkijos piliečiais reguliariai susitikinėjo Lietuvoje ir kitose valstybėse. Jis save pateikė kaip turistą bei žmogų, kuris dažnai atvažiuoja nusipirkti namų apyvokos daiktų.

Į Lietuvą Baltarusijos pilietis atvažiavo penktadienį. Apie jo sulaikymo aplinkybes prokurorai daugiau nekalba, tačiau tikino, kad jis davė parodymus tiek prokuratūroje, tiek teisme, kai jam buvo skiriamas suėmimas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.