aA
Daugiau nei milijono litų iš valstybės biudžeto negavusi Darbo partija (DP) nusprendė tęsti kovą dėl šios dotacijos. Partija Vilniaus apygardos administraciniam teismui apskundė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą neskirti jai įstatymu numatytų lėšų iš valstybės biudžeto.
Darbo partija, K.Daukšys, partijų finansavimas, karikatūra
© DELFI
Skundą partijos advokatas Valdemaras Bužinskas teismui įteikė pirmadienį. „Tikiuosi, kad klaida ateityje bus ištaisytas, o teismas bus ta instancija, kuri įrodys, kad sprendimai Lietuvoje turi būti priimami apolitiškai“, - pirmadienį per spaudos konferenciją teigė DP pirmininkas Kęstutis Daukšys.

Nei K. Daukšys, nei V. Bužinskas skunde išdėstytų motyvų per spaudos konferenciją neatskleidė.

Tuo tarpu VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas "darbiečių" skundą vadina kiek pavėluotu.

"Sakyčiau, gal Darbo partija vėlokai skundžia VRK spendimą. Jokio šališkumo nebuvo priimant sprendimą. VRK sprendimą turėjo priimti įstatymo numatytu laiku, tą ir padarė", - BNS sakė Z.Vaigauskas.

Apie galimybę kreiptis į teismą „darbiečiai“ prabilo iš karto po VRK sprendimo. Prieš kelias savaites komisija atsisakė skirti neskaidriu buhalterijos tvarkymu įtariamai DP 1,114 mln. litų dotaciją. Tiesa, tokį sprendimą VRK priėmė ne dėl šių įtarimų.

Anot VRK, ilgiau nei pusmetį vėlavę pateikti partijos finansinės veiklos audito ataskaitą šiurkščiai pažeidė įstatymą. Audito ataskaitą už praėjusius metus partijos privalo pateikti iki balandžio 1 dienos, tačiau DP ją pateikė po gero pusmečio, o kai kuriuos dokumentus – tik prieš pat VRK posėdį.

Dotacijos dydis partijos skaičiuojamos proporcingai pagal pastaruosiuose Seimo bei savivaldybių rinkimuose gautų balsų skaičių. Jei kuriai nors partijai dotacija neskiriama, šie pinigai paskirstomi kitoms politinėms jėgoms.

„Darbiečiams“ neatitekusią dotaciją VRK jau paskirstė kitoms partijoms. Didžiausią dalį atsirėžė socialdemokratai - jie gaus 246 tūkst. 830 litų.

Partijos dar rugsėjį gavo pinigų iš biudžeto už antrąjį pusmetį, tačiau klausimas dėl DP buvo atidėtas, nes teisėsaugos institucijos tiria galimus rimtus pažeidimus šios politinės jėgos finansinėje veikoje.

DP buvo pareikšti įtarimai dėl neskaidraus buhalterijos tvarkymo, o jos buvęs lyderis Viktoras Uspaskichas nuo gegužės negrįžta iš Rusijos, kur yra pasiprašęs pabėgėlio statuso.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.