aA
Teismas, teisingumas, svarstyklės
© Corbis/Scanpix
Pasak civilinę bylą nagrinėjančios teisėjos Galinos Taraškevič, TBA nėra pateikusi ieškinio dėl materialinės žalos atlyginimo.

TBA veiklą, susijusią su aukštojo mokslo studijų organizavimu, Vyriausybė sustabdė gavusi Švietimo ir mokslo ministerijos pasiūlymą.

Speciali ministerijos komisija konstatavo, kad TBA nuolat pažeidinėjo Lietuvos teisės aktus, reglamentuojančius studijų pagal užsienio šalių aukštųjų mokyklų studijų programas vykdymą, ignoruodama Vyriausybės nustatytus reikalavimus vengė teikti Švietimo ir mokslo ministerijai informaciją apie vykdomas, nebevykdomas, naujai pradedamas vykdyti studijų programas arba pateikdavo klaidinančią informaciją.

Už TBA vykdomas studijų programas, materialinę bazę, pedagoginį personalą, išduodamus diplomus ir vykdomų studijų kokybę Lietuvoje atsako Latvijoje veikiantis Baltijos rusų institutas.

Bylą nagrinėjantis teismas pradėjo liudytojų apklausą ir ketina apklausti keliolika nusipelniusių profesorių. Vyriausybės atstovai teismui pareiškė, kad TBA ieškinys nepagrįstas ir pasiūlė jį atmesti.

DELFI primena, kad Baltijos rusų instituto filialo Lietuvoje absolventų diplomų legalizavimo istorija užkirto kelią tuometiniam Švietimo ir mokslo viceministrui Rimantui Vaitkui siekti ministro posto.

Anksčiau yra paaiškėję, kad legalizuojant diplomus, Lietuvoje buvo suklastotos kelios pažymos. Dėl Baltijos rusų instituto diplomų pripažinimo į R.Vaitkų kreipėsi jo bičiulis, instituto vadovas socialdemokratas Jevgenijus Kostinas.

Žiniasklaidoje buvo teigiama, jog Baltijos rusų instituto padalinys Lietuvoje buvo legalizuotas skubotai Vyriausybės nutarimu, nepaisant neigiamos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nuomonės. Instituto veikla legalizuota be Studijų kokybės vertinimo centro išvados. Anksčiau centras kelis kartus atmetė instituto prašymus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.