aA
Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis teigia neatmetąs galimybės, kad tariamai jo pasirašytas skolos lapelis išvydo šviesą, buvusiam verslininkui Jonui Urkai bandant "gintis puolimu".
Spaudos konferencijoje pirmadienį V. Landsbergis pabrėžė laukiąs Generalinės prokuratūros išvados dėl skolinimosi sutarties. Seimo pirmininkas pabrėžė, kad jis nėra pasirašęs šio dokumento, kuris yra suklastotas.

Skandalingai pagarsėjęs verslininkas J. Urka praėjusią savaitę viešai paskelbė, kad Seimo pirmininkas V. Landsbergis jam penkerius metus neva skolingas 100 tūkst. JAV dolerių ir pareiškė ketinąs dėl šios skolos išieškojimo kreiptis į teismą.

V. Landsbergis kategoriškai neigia kada nors skolinęsis pinigų iš verslininko J. Urkos.

J. Urka kaip V. Landsbergio skolos įrodymą spaudai pateikė 1995 metų gegužės 20 diena datuotą "paskolos sutartį". Tačiau joje nėra tokioms sutartims būtinų rekvizitų - skolintojo ir skolininko adresų, asmens kodų bei kt. Tariamas V. Landsbergio parašas nepanašus nė į vieną jo parašą ant Seimo pirmininko pasirašytų dokumentų.

V. Landsbergis šio Seimo kadencijos pradžioje inicijavo daug tarpžinybinių pasitarimų bankų išgrobstymo klausimais. Spaudos konferencijoje pirmadienį jis sakė, kad J. Urkos "dar laukia" daug baudžiamųjų bylų, nes "kaltinimai jam viršija 100 mln. litų apimtį".

"Galimas ir toks manymas, kad kas nors patarė ponui Urkai gintis puolimu, kaip mes matėme gerokai anksčiau, kaip pagautas už rankos kyšininkas reketininkas ryžosi gintis puolimu ir bandė supainioti visus dalykus. Puldamas politiškai, ir po to sakydamas, kad jį irgi teisia dėl politinių motyvų", sakė V. Landsbergis.

Jis, matyt, turėjo galvoje Seimo narį Audrių Butkevičių, kuris neseniai lygtinai, kaip ir J. Urka, paleistas iš įkalinimo vietos. 1998 metais A. Butkevičius buvo nuteistas pusšeštų metų kalėti už pasikėsinimą sukčiauti stambiu mastu.

"Jeigu jums troleibuse įkiš ranką į kišenę, tai jūs pagalvokite, prieš griebdamas už tos rankos, nes jus gali apkaltinti politine provokacija", sakė V. Landsbergis.

Praėjusią savaitę Seimo konservatoriai bei kitoms frakcijoms priklausantys parlamentarai pareikalavo Generalinės prokuratūros nustatyti J. Urkos ir V. Landsbergio parašų autentiškumą.

Parlamentarai konservatoriai Algirdas Katkus, Petras Šakalinis, Alfonsas Andriuškevičius, Vilija Aleknaitė - Abramikienė, socialdemokratas Rolandas Zuoza ir jaunalietuvis Stanislovas Buškevičius kreipimesi teigė gerai pažįstą Seimo pirmininko parašą ir teigė, kad demonstruojama sutartis yra suklastota ir parengta "šmeižimo tikslais prasidedančios rinkimų kampanijos išvakarėse".

J. Urkos teigimu, V. Landsbergio vardu pinigus iš jo skolinosi jau miręs Seimo narys akademikas Raimundas Rajeckas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.