aA
Vokietijos Vyriausybė trečiadienį vieningai nusprendė kreiptis į šalies Konstitucinį teismą, prašydama uždrausti ekstremistinę Nacionaldemokratų partiją (NPD).
Atitinkamo sprendimo projektą pateikęs Vokietijos federalinis vidaus reikalų ministras Otas Šilis (Otto Schily) mano, kad prašymas uždrausti mažą dešiniųjų ekstremistų partiją yra gerai pagrįstas ir kad Konstitucinis teismas gali išnagrinėti prašymą bei jį patenkinti per vienerius metus. Anot ministro, atėjo laikas Vokietijai aiškiai pademonstruoti, kad nesiruošia toleruoti agresyvių dešiniųjų ekstremistų.

Anksčiau vidaus reikalų ministras yra ne kartą sakęs, jog Nacionaldemokratų partija (NPD) jam daug kuo primena Adolfo Hitlerio (Adolf Hitler) Nacionalsocialistų darbininkų partiją (NSDAP).

Vokietijos socialdemokratų ir žaliųjų Vyriausybė siekia, kad panašius prašymus Konstituciniam teismui pateiktų abu parlamento rūmai - Bundestagas ir Bundesratas.

Bundesratas - federalinio parlamento aukštieji rūmai - jau šį penktadienį svarstys, ar prisijungti prie prašymo uždrausti NPD, ir greičiausiai balsuos už. Tuo tarpu žemuosiuose rūmuose - Bundestage - šią iniciatyvą skeptiškai vertina konservatyvi opozicija. Prieš yra ir opoziciniai liberalai, nerimaujantys, kad Konstitucinis teismas gali atmesti prašymą.

1964 metais įkurta Vokietijos nacionaldemokratų partija (NPD) per praėjusius trejus metus savo narių skaičių padidino iki daugiau kaip 6 tūkst. Dauguma naujųjų narių, anot kompetentingų Vokietijos žinybų, anksčiau priklausė neonacistams ir vadinamiesiems skustagalviams bei yra susiję su sunkiais politiškai motyvuotais nusikaltimais.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.