aA
Vytautas Čepas Psichologas, buvęs Seimo narys
Matyt, reikėtų paties paskirtojo premjero Rolando Pakso teirautis, kodėl jis į savo komandą kviečiasi vyresnes už save moteris, humanitares. Aš, kaip psichologas, pastebėčiau, jog dažniausiai žmogų traukia tie dalykai, kurių jis labiausiai bijo arba tie, kurių jam labiausiai trūksta. R.Pakso išsilavinimas techninis - jis inžinierius statybininkas.

Taigi, humanitarinė sfera, įvaizdžio kūrimas - jam yra sunkiai įkandimi dalykai. Akivaizdu, kad jis varžosi bendraudamas su žmonėmis.

Nereikia būti net psichologu, kad pamatytum, jog premjeras R.Paksas yra įsitempęs. Tuo tarpu tiek buvusiai Vyriausybės kanclerei Daliai Kutraitei, tiek jo įvaizdžio formuotojai Rūtai Vanagaitei, tiek naujajai patarėjai Onai Valiukevičiūtei bendravimas su žmonėmis yra jų profesija. Jos visą gyvenimą bendrauja su įvairiausiais žmonėmis. Inteligentai humanitarai yra bendravimo subtilybių žinovai, greitai sueina į kontaktą. Tuo tarpu inžinieriui statybininkui nėra taip paprasta bendrauti su žmonėmis.

Juk mes matome, kad tiek Amerikos, tiek kitų Vakarų Europos šalių prezidentams specialiai kuriamas įvaizdis, jog jie atrodytų savi, prieinami, puikūs, komunikabilūs vyrukai, mokantys moteriai pakštelti į ranką, vyrui patapšnoti per petį.

Taigi, šia prasme, jeigu premjeras R.Paksas jaučia bendravimo kompleksą, jį supančios moterys padės jam atsipalaiduoti. Jis tikrai jausis visuomenėje laisvai ir gerai.

Kitas variantas, galbūt jis bijo visuomenės, bijo kontaktų. Šitai, beje, kamuoja netgi tuos žmones, kurie iš pirmo žvilgsnio bendrauja labai lengvai, jų dienos prisotintos kontaktų su žmonėmis. O relaksas linksmame moterų būryje kur kas greičiau pasiekiamas. Be to, šitos vyresnės moterys yra gerokai daugiau patyrę.

Žinoma, yra tam tikras vyrų tipas, kuriuos traukia vadinamojo “balzakiško” amžiaus moterys. Bet aš manau, kad R.Paksas yra noramalus vyras - ir jis neturi nei “Lolitos”, nei “Balzaco” komplekso. Patarėja išties turi turėti gerokai daugiau patyrimo. O patirtis ateina su amžiumi. Jaunos darbingos moterys yra linksmos, turinčios fantaziją, bet patarėja turi būti su patyrimu, santūresnė. Žinoma, iš psichoanalizės pusės galima suvesti į įvairiausius kompleksus.

Tačiau šiuo atveju, tai racionalus paskirtojo premjero elgesys. Tikrai R.Paksas sveikas vyras, tik truputėlį susikaustęs, o R.Vanagaitė ir O.Valiukevičiūtė ji “atsuks”.

Rolandui Paksui trūksta tik moterų

Tai komentuoja:

Viktoras Šapurovas Psichoterapeutas – seksopatologas

Algimantas Salamakinas Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys