aA
JAV demokratų kandidatas į prezidentus Alas Gore'as (Elas Goras) trečiadienį sakė paklusiąs Floridos valstijos rinkėjų valiai. Tačiau, pasak jo, pirma reikalingi aiškūs įrodymai, kad balsų skaičiavimo rezultatai tiksliai atspindi jų pasirinkimą per įtempčiausius prezidento rinkimus JAV istorijoje.
JAV Prezidento rinkimai
JAV Prezidento rinkimai
"Apie ką čia kalbama? Apie pamatinį viso proceso teisingumą", sakė A. Gore'as. Jo advokatų grupė nuvyko į Floridą atstovauti jam, kai bus perskaičiuojami balsai, ir pasirengti apskųsti galimus pažeidimus.

Respublikonas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) trečiadienį prognozavo, kad perskaičiavimas patvirtins jo pergalę, ir jis bus paskelbtas išrinktuoju prezidentu. Balsų perskaičiavimo rezultatai Floridoje turėjo būti paskelbti ketvirtadienį. Šios valstijos gubernatorius yra G. W. Busho brolis Jebas Bushas (Džebas Bušas).

Tačiau aukšti A. Gore'o padėjėjai trečiadienį, vėlai vakare, pareiškė, kad jeigu po perskaičiavimo G. W. Bushas tikrai bus paskelbtas nugalėtoju, jis neskubės užleisti jam Floridos ir Baltųjų rūmų. Pasak jų, tuomet A. Gore'o rinkimų štabas ketina apskųsti kai kuriuos numanomus rinkimų pažeidimus šioje valstijoje.

Vienas didžiausių nusiskundimų yra Palm Byče naudotų balsavimo biuletenių dizainas. Teigiama, kad dėl jo kai kurie A. Gore'o rėmėjai per klaidą balsavo už Reformų partijos kandidatą Patą Buchananą (Petą Bjukeneną). Šis kandidatas Palm Byče gavo daugiau kaip 3 407 balsus, nors čia nėra gausiai remiamas, pareiškė vienas A. Gore'o padėjėjas.

Be to, A. Gore'o štabas gavo informacijos, kad "dešimtys tūkstančių" balsų, kuriuos Floridoje buvo ketinama atiduoti už A. Gore'ą, dėl įvairių priežasčių nebuvo įskaityti, pareiškė jo kanceliarijos viršininkas Jackas Quinnas (Džekas Kvinas). Pasak jo, kai kurie rinkėjai per klaidą balsavo už P. Buchananą, o kiti pradūrė dvi skylutes, vieną už P. Buchananą ir vieną už A. Gore'ą, ir taip sugadino savo biuletenius.

Anksčiau, trečiadienį, grupė Floridos Palm Byčo apygardos piliečių iškėlė ieškinį, reikalaudami pakartotinių rinkimų. Jie teigė, kad balsavimo biuletenis buvo pernelyg painus.

A. Gore'as paskelbė trumpą pareiškimą žurnalistams apie neaiškius Floridos rinkimų rezultatus. "Vardan to, kas pastatyta ant kortos, šis klausimas turi būti išspręstas greitai, bet apdairiai ir neskubotai", sakė A. Gore'as.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.