aA
Lietuviai tarp 11 Europos Sąjungos (ES) šalių kandidačių piliečių skeptiškiausiai vertina šalies pastangas tapti ES nare, tačiau, apklausos duomenimis, pačioje Lietuvoje euroskeptikų mažėja. "Baltijos Tyrimai" antradienį pristatė naujausios 11 šalių - kandidačių gyventojų apklausos apie narystę ES rezultatus.
EU
Apklausa rodo, kad nors šalių kandidačių gyventojai domisi stojimo procesu ir iš narystės ES tikisi naudos, dabar dauguma gyventojų visose šalyse mano, kad jų šalys dar nepasirengusios tapti ES narėmis.

Jei šiuo metu vyktų referendumas dėl narystės ES, trys ketvirtadaliai (72,5 proc.) šalių kandidačių gyventojų balsuotų už savo šalies narystę ir tik 13,9 proc. balsuotų prieš. Daugiausia ES šalininkų yra Rumunijoje ir Turkijoje - septyni iš dešimties gyventojų šiose šalyse balsuotų už. Baltijos šalyse gyventojai skeptiškesni - už narystę čia balsuotų keturi iš dešimties gyventojų.

Apklausos duomenimis, Lietuvoje už narystę pasisakytų mažiau gyventojų, nei Estijoje ir Latvijoje. Jei toks referendumas vyktų Lietuvoje, už narystę balsuotų 39,4 proc., prieš - 27,5 proc., kai tuo tarpu Estijoje už balsuotų 45,8 proc. prieš - 28,1 proc., Latvijoje - už 44,2 proc., prieš - 33 proc.

Pristatydama apklausą, "Baltijos Tyrimų" direktorė Rasa Ališauskienė pažymėjo, kad euroskeptikai Lietuvoje nėra absoliutūs Lietuvos stojimo į ES priešininkai. Jie tik mano, kad Lietuvos priėmimo į ES procesas bus kiek lėtesnis. Ketvirtadalis jų teigia, kad Lietuva taps ES nare iki 2006 metų, o pusė - kad iki 2010 metų. R.Ališauskienės teigimu, euroskeptikai daugiausiai yra vyresnio amžiaus žmonės, gyvenantys kaime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.