aA
JAV teisėsaugininkai paskaičiavo, kad šalies gyventojai jau prarado milijardus dolerių pasitikėdami įvairiausiais interneto apgavikais. Todėl JAV jau pradėtos šių aferistų gaudymo operacijos. Panašių veiksmų greitu metu turėtų imtis ir Europos valstybių vyriausybės.
Apgavystė
Internautams patariama laikytis atokiau nuo nuolat atsirandančių greitus praturėjimo būdus siūlančių tinklalapių, kurių pagrindinis požymis yra “pernelyg gerai, kad būtų teisybė”. Į šį sąrašą patenka nemokamas atostogas siūlantys tinklalapiai ir svetainės, kurių pavadinimai ir išvaizda labai panašūs į solidžias svetaines.

Viena iš rimčiausių paskutiniu metu pastebėtų apgavysčių – laiškas iš tariamo Nigerijos vyriausybės atstovo, ieškančio kompanijos ar asmens, į kurio sąskaitą kuriam laikui galima būtų pervesti nuo 15 iki 90 mln. JAV dolerių, o už pagalbą siūloma iki 30 procentų “arbatpinigių”. Bet už šį pervedimą reikia pervesti tam tikrą pradinį mokestį, kuris, žinoma, prapuola be žinios.

Kita apgavysčių schema – “piramidinis” verslas, kuomet žmogus už tam tikrą mokestį (nuo 3 iki 200 D.Britanijos svarų) kviečiamas prisijungti prie “verslininkų” tinklo, o už kiekvieną pritrauktą asmenį jam pervedama panaši pinigų suma. Bet tokios “piramidės” pasmerktos neišvengiamam žlugimui pasiekus tam tikrą “prisisotinimo” tašką.

Praėjusią savaitę JAV buvo paskelbti populiariausi apgavysčių būdai bei metodai, kaip su jais kovoti.

Vienas pagrindinių patarimų – nepasitikėti nežinomomis kompanijomis.

Dažnai apgaunami interneto aukcionų pirkėjai, taip ir negaunantys prekės, už kurią sumokėta, kartais apgaudinėja interneto paslaugų teikėjai, skirdami nepagrįstai dideles baudas už sutarties nutraukimą. Tinklalapiai, siūlantys 30 dienų nemokamo vartojimo, kartais perveda pinigus iš vartotojo į savo sąskaitą po šio periodo net tuomet, kai vartotojas paslaugų atsisako, labai dažnai nelegaliai pasinaudojama kreditinių kortelių numeriais, minėtos finansinės piramidės taip pat gana brangiai apsieina naiviems internautams. Paskutinieji apgavikai šiame sąraše – šarlatanai, siūlantys neegzistuojančią panacėją už gana nemažą pinigų sumą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.