aA
Eiliniai Seimo rinkimai vyks spalio 8 dieną.
Dekretą dėl parlamento rinkimų surengimo prezidentas Valdas Adamkus pasirašė penktadienį.

Konstitucija skelbia, kad eiliniai Seimo rinkimai rengiami ne anksčiau kaip prieš du mėnesius ir ne vėliau kaip prieš mėnesį iki pasibaigiant Seimo narių įgaliojimams.

Šio parlamento kadencija baigiasi lapkričio 25 dieną, todėl rinkimai turi vykti tarp rugsėjo 25 ir spalio 25 dienos.

Įstatymai numato, kad Seimo rinkimai turi vykti sekmadienį.

Prezidento patarėjas Darius Kuolys sakė BNS, kad, pasirinkdamas spalio 8-ąją, šalies vadovas siekia užtikrinti stabilumą valstybėje, keičiantis Seimo sudėčiai ir Vyriausybei.

Pasak patarėjo, spalio pradžioje įvyksiantys rinkimai leistų gruodžio viduryje Lietuvai turėti naują ministrų kabinetą. Naujoji Vyriausybė turėtų laiko peržiūrėti 2001-ųjų metų biudžetą ir prisiimti atsakomybę už jo bei Vyriausybės kompetencijoje esančių valstybės reikalų tvarkymą.

Penktadienį V. Adamkus laišku informavo Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) apie savo sprendimą dėl rinkimų datos bei pasiūlė pakartotinius rinkimus rengti po dviejų, o ne po trijų, kaip iki šiol, savaičių.

Teisės aktuose pakartotinių rinkimų data nėra apibrėžta, tačiau iki šiol tradiciškai jie vykdavo po trijų savaičių.

Prezidento rinkimų antrasis turas vyksta, praėjus dviem savaitėms nuo pirmojo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.