aA
JAV teisingumo departamentas ir 19 valstijų penktadienį turi kreiptis į federalinį teisėją su prašymu pasinaudoti reta įstatymo teikiama galimybe - suskaldyti korporaciją "Microsoft", kad ji nebegalėtų piktnaudžiauti savo monopoline galia.
Federalinio apygardos teismo teisėjas Thomas Penfieldas Jacksonas (Tomas Penfyldas Džeksonas) buvo nurodęs, kad vyriausybė šį penktadienį turi pateikti savo pasiūlymą dėl teisės gynimo priemonių. Apsvarstęs šį pasiūlymą ir "Microsoft" atsakymą, T. Jacksonas gegužės 24 dieną ves teisės gynimo priemonių svarstymą.

Su byla susipažinęs atstovas pareiškė, kad vyriausybė nori padalyti "Microsoft" į dvi bendroves. Viena jų gamintų kompiuterių operacines sistemas, o kita - visus kitus produktus, ypač populiariąją "Microsoft" interneto naršyklę.

"Microsoft" atkakliai teigia, kad jos veiksmai buvo teisėti, ir žada apskųsti teisėjo nuosprendį. "Microsoft" pirmininkas Billas Gatesas (Bilas Geitsas) šią savaitę pareiškė, kad jo bendrovė "visiškai nieko blogo nepadarė". Jis pasmerkė vyriausybės požiūrį, kuris esą prilygsta beatodairiškam novatoriškumo draudimui.

Valstijų ir federaliniai pareigūnai dažniausiai nuleisdavo tokias pastabas negirdomis, tačiau ketvirtadienį Niujorko valstijos generalinis prokuroras Eliotas Spitzeris (Eliotas Spiceris) davė atkirtį. Jis pareiškė, jog "tai "Microsoft", o ne vyriausybė slopino novatoriškumą".

Gegužės 10 dieną "Microsoft" turės galimybę duoti atsakymą, o gegužės 17 dieną vyriausybė vėl pateiks savo pasiūlymus.

Specialistai mano, kad T. Jacksonas gali priimti nutarimą šią vasarą arba spalio mėnesį.

Abi bendrovės, sukurtos padalijus "Microsoft", 10 metų neturės teisės vienyti savo pastangų, sakoma "The Washington Post" penktadienio numeryje. Laikraštis cituoja asmenis, mačiusius vyriausybės parengtą pasiūlymą.

Taip pat pateikiami kiti pasiūlymai dėl "Microsoft" suvaržymo ir dėl sąlygų normaliai rinkos konkurencijai sudarymo. Be kita ko, šiai operacinių sistemų tiekėjai bus įvesti trejus metus galiosiantys apribojimai, kurie suteiks kompiuterių gamintojams didesnę laisvę naudoti konkurentų produktus, pranešė laikraštis.

Pagal vyriausybės planą B. Gatesas ir jo direktorių valdyba turi parengti pasiūlymą bendrovės suskaldymui įgyvendinti, taip pat pasiūlymą, kaip padalyti intelektinės nuosavybės teises, įskaitant patentus ir autorines teises.

Pati bendrovė turėtų spręsti, kuri naujųjų bendrovių išlaikys "Microsoft" pavadinimą. B. Gatesas ir kiti pareigūnai gaus dalį tik vienoje šių bendrovių. Tačiau paprasti akcininkai turės abiejų bendrovių akcijų, rašo laikraštis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.