aA
Rusijos Kaliningrado sritis yra iššūkis Europos Sąjungai (ES), teigia studijos "Lietuvos narystės Europos Sąjungoje pasekmės Lietuvos ir Rusijos Kaliningrado srities santykiams" autoriai.
Penktadienį spaudos konferencijoje studiją pristatė Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) direktorius Raimundas Lopata bei dėstytojai Vladas Sirutavičius ir Ramūnas Vilpišauskas.

TSPMI direktorius R. Lopata sakė, jog Lietuvai įstojus į ES kils problemų dėl sienos su Kaliningrado sritimi kirtimo. Dabar Lietuva ir Kaliningrado sritis turi bevizį režimą, ir kasmet Lietuvos-Kaliningrado srities sieną kerta 4-6 mln. žmonių.

Pasak R. Lopatos, tą problemą galima būtų išspręsti įvedant ilgalaikes vizas ir netoli sienos įkuriant konsulatus.

Dabar svarstomame Lietuvos derybų su Europos Sąjunga pozicijos projekte dėl Bendradarbiavimo teisingumo ir vidaus reikalų srityse pabrėžiama, kad Lietuva yra suinteresuota konsultacijomis su ES dėl vizų politikos Rusijos Kaliningrado srities atžvilgiu.

Studijos autoriai pripažino, jog Kaliningrado srities problema yra labai svarbi Lietuvai integruojantis į ES, tačiau teigė, jog ji neturėtų stabdyti Lietuvos eurointegracijos procesų tempo.

"Kaliningrado sritis - iššūkis ES", sakė R. Lopata, teigdamas, jog svarbu užtikrinti, kad Kaliningrado sritis nevirstų "dviguba periferija arba "juodąja duobe".

Lietuva, integruodamasi į ES, siekia įtraukti į europinį bendradarbiavimą ir Rusijos Kaliningrado sritį, kad būtų išvengta jos raidos atotrūkio nuo kaimyninės ES erdvės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.