aA
Visų Šventųjų dieną Lenkijos radijas paskelbė, kad "lietuvių kolaborantai ir vokiečiai yra šimtų tūkstančių Lenkijos piliečių žudikai".
Lenkijos radijo pirmosios programos pusvalandinėje laidoje buvo kalbama apie tai, kaip Paneriuose buvo žudomi Vilnijos ir Vilniaus miesto lenkai, žydai, totoriai ir lietuviai. Reportažo autorius Antonis Šybis akcentavo Ypatingojo šaulių būrio vaidmenį Panerių žudynėse.

Pasak reportažo autoriaus, Paneriai - tai didžiausia Antrosios Lenkijos Respublikos piliečių žudynių vieta Rytuose.

"Hitlerininkai ir jų kolaborantai lietuviai 1941-1944 metais Paneriuose nužudė šimtus tūkstančių lenkų ir žydų", buvo sakoma Lenkijos radijo laidoje.

Reportažo autorius citavo žudynių liudininko Kazimierzo Sakowicziaus atsiminimus, kuris tvirtina, kad "lenkų advokatus ir gydytojus šaudė išrengtus". Jis pabrėžė, kad buvo šaudomi ir 14-17 metų amžiaus lenkų moksleiviai.

Viena reportažo dalyvių sakė, kad "žmonės buvo šaudomi vien tik už tai, kad buvo lenkais" ir ragino, kad "nei vaikai, nei anūkai šių žudynių neužmirštų".

Lenkų žiniasklaidos dėmesį spalio pabaigoje patraukė Paneriuose atidengtas paminklas žuvusių lenkų atiminimui. Tuomet pagrindiniai Lenkijos dienraščiai taip pat teigė, kad Paneriuose hitlerininkai ir lietuvių nacionalistai Antrojo pasaulinio karo metais sušaudė 100 tūkstančių žydų, lenkų, čigonų ir rusų.

Paminklo Paneriuose atidaryme dalyvavo ir neoficialaus vizito į Vilnių atvykęs Lenkijos gynybos ministras Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis).

Paminklas - kryžius stovi vadinamosios Rudzinskio duobės vietoje, kur per Antrąjį pasaulinį karą naciai žudė Vilniaus krašto gyventojus - etninius lenkus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.