aA
Maždaug ketvirtis milijono ispanų antradienį dalyvavo demonstracijoje Madride protestuodami prieš baskų separatistų grupuotę Etą, praėjus dienai po bombos sprogimo, per kurį žuvo Aukščiausiojo teismo teisėjas, jo asmens sargybinis ir vairuotojas.
Madrid
Demonstracijos priekyje ėjo Ispanijos ministras pirmininkas Chosė Marija Asnaras (Jose Maria Aznar), keli jo kabineto nariai ir Isapnijos politinių partijų lyderiai. Protestuotojai nešė tokius šūkius kaip "Etai ne! Baskams taip!" ir "Žudynės!". Antradienį tokios demonstracijos vyko ir kituose Ispanijos miestuose.

Vakar tūkstančiai ispanų taip pat pagerbė tylos minute išpuolio aukas, o valstybės vadovai ir teisėjai Madrido Aukščiausiajame teisme dalyvavo laidotuvių mišiose, kurios buvo skirtos nužudytajam 69 metų teisėjui Chosė Fransiskui Keroliui (Jose Francisco Querol) ir jo 57 metų vairuotojui Armandui Medinai (Armando Medina).

Trečioji teroristinio išuolio auka, teisėjo asmens sargybinis Chesusas Eskuderas (Jesus Escudero) bus palaidotas Granados mieste, pietų Ispanijoje.

Visos trys aukos sudegė pirmadienį sprogus jų automobiliui gyvenamajame Madrido kvartale. Per sprogimą, kurį sukėlė 25 kg sprogmenų kiekis ir kuris kilo pradėjus važiuoti teisėjo automobiliui, buvo sužeisti 64 žmonės, tarp jų ir vaikai. Taip pat užsidegė šalia važiavęs autobusas, kurio vairuotojas antradienį vis dar buvo kritiškos būklės.

Sprogimas suniokojo kelias dešimtis automobilių ir maždaug 500 pastatų. Tai vienas iš žiauriausių Etos surengtų išpuolių per pastaruosius penkerius metus.

Policijos viršininkas Chuanas Kotinas (Juan Cotino) pripažino, jog policija neturinti "konkrečios informacijos" apie tai, kas įvykdė išpuolį, ir kreipėsi į piliečius pagalbos ieškant teroristų.

Šį žiaurų išpuolį pasmerkė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius, taip pat Europos Komisijos pirmininkas Romanas Prodis (Romano Prodi), kuris pažadėjo padėti Ispanijai kovoti su terorizmu.

Po pirmadienį įvykusio išpuolio Ispanijos premjeras Ch.M.Asnaras (Jose Maria Aznar) apkaltino Baskų regiono nuosaikiąsias nacionalistų partijas aštrinant terorizmo problemą, nes jos esą "vieną dieną apgailestauja dėl aukų, o kitą dieną teisina smurtą". Šalies laikraščiuose pasirodė straipsniai, raginantys nuosaikiuosius baskų nacionalistus nutraukti bet kokius ryšius su ekstremistais.

Ispanijos vyriausybė daro spaudimą Baskų regiono vyriausybei skelbti išankstinius rinkimus, tikėdamasi išstumti iš valdžios Baskų nacionalistų partiją, tačiau regiono premjeras Chuanas Chosė Ibarečė (Juan Jose Ibarretxe) atsisakė skelbti naujus rinkimus.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.