aA
Trečiadienį 6 milijonai Kinijos armijos kareivių pradėjo visuotinį gyventojų surašymą šioje daugiausia gyventojų turinčioje pasaulio valstybėje. Manoma, jog armijai prireiks 10 dienų surinkti duomenis iš 360 milijonų namų. Iki vasaro Kinijos vyriausybė žinos, kiek šalyje gyvena žmonių.
China
Gyventojų surašymas turėtų parodyti, ar šaliai pavyko įvykdyti užsibrėžtą planą, pagal kurį 2000 metų pabaigoje gyventojų skaičius neturi siekti 1,3 milijardo.

Dabar Kinijos vyriausybė teigia, jog šalyje gyvena 1,26 milijardo žmonių, tuo tarpu Jungtinių Tautų Vaikų fondas (UNICEF) skelbia, jog šis skaičius gali būti 20-100 milijonų didesnis.

Kinijos statistikos ekspertai teigia, jog gyventojų surašymo vykdytojai gali susidurti su kai kuriomis problemomis, nes žmonės dažnai neatidaro jiems durų ir nesutinka bendradarbiauti, todėl tenka juos įtikinėti. Viena iš priežasčių, kodėl taip vyksta surašymas, yra ta, kad kai kurios kinų šeimos augina neregistruotus vaikus, gimusius pažeidžiant įsaką dėl gimstamumo kontrolės, pagal kurį daugumai mieste gyvenančių šeimų galima turėti tik vieną atžalą.

Statistika rodo, jog milijonai Kinijos bedarbių išsikelia iš kaimo vietovių, kur gyvena 70 procentų visų Kinijos gyventojų, ieškodamai darbo miestuose.

Ekspertai taip pat nekantriai laukia duomenų apie tai, koks yra Kinijos gyventojų santykis pagal lytį, nes ilgą laiką šioje šalyje gimdavo daugiau berniukų negu mergaičių (pvz. 119 ir 100). Manoma, kad toks disbalansas atsirado dėl to, kad Kinijos moterys sutinka darytis abortą, jeigu sužino, jog vaisius moteriškos lyties, nes berniukui kinų šeimoje teikiama pirmenybė.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.