aA
Vis nesiliauja diskusijos apie LISCO privatizavimo skaidrumą. Prezidentūra Valstybės kontrolės paprašė įvertinti LISCO privatizavimo teisėtumą. Valstybės kontrolė nustatė, kad S.Vaitkevičiaus vadovaujamas Valstybės turto fondas, pasirašydamas LISCO akcijų pirkimo - pardavimo sutartį, veikė skubotai ir pažeidė Valstybės turto fondo įstatymą, Investicijų įstatymą, Vyriausybės nutarimu patvirtintus Valstybės ir savivaldybių turto privatizavimo viešo konkurso būdu nuostatus.
Valstybės kontrolės nuomone, LISCO akcijų pirkimo - pardavimo sutartis yra ydinga teisiniu bei ekonominiu požiūriu ir neatitinka valstybės interesų. Siekiant apsaugoti valstybės interesus, Valstybės kontrolė siūlo Generalinei prokuratūrai kreiptis į teismą dėl LISCO akcijų pirkimo - pardavimo sandorio pripažinimo negaliojančiu.

Iš Valstybės kontrolės ekspertų tyrimo paaiškėjo, kad dokumentų, įrodančių, kad konkurso dalyvis B. B. Bredo B. V. atstovauja DFDS TOR LINE A/S (Danija), KAMOR LTD (Izraelis) ir SPRINTER GADOT-YAM (Izraelis), Valstybės turto fonde nėra, o pagal savo veiklą bendrovė B. B. Bredo B. V. neatitinka LISCO privatizavimo programoje potencialiam pirkėjui keliamų kvalifikacinių reikalavimų.

Valstybės kontrolieriai taip pat nustatė, kad Valstybės turto fondas tarpininkavo B. B. Bredo B. V., nors pagal Valstybės turto fondo įstatymą jis turi atstovauti tik valstybės interesus. Beje, S.Vaitkevičiaus veiklą ir nuopelnus kritikuoja ne tik valstybės kontrolierius Jonas Liaučius, juo nepatenkintas ir premjeras Rolandas Paksas. Panašu, kad greitai turėsime naują Valstybės turto fondo direktorių.

Tai komentuoja:

Jonas Liaučius Valstybės kontrolierius

Sigita Gorovniova Valstybės kontrolės teisės skyriaus vyriausioji specialistė