aA
Premjeras Andrius Kubilius nurodė parengti vieningą valstybinių įmonių vadovų darbo užmokesčio sistemą, pagal kurią daugelio vadovų atlyginimai bus sumažinti.
A. Kubiliaus nuomone, dabartinė padėtis šioje sferoje verta smarkios kritikos, pranešė premjero atstovas spaudai.

Pernai gruodį Vyriausybė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai kartu su Ūkio ministerija pavedė surinkti duomenis apie visų valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų atlyginimus ir pateikti atitinkamas išvadas bei pasiūlymus.

Šis Vyriausybės sprendimas pernai buvo priimtas premjerui susipažinus su praėjusių metų pavasarį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos surinktais duomenimis apie valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų atlyginimus, kurie rodė, jog neretai nuostolingai dirbančių arba ne pačių svarbiausių įmonių vadovai gaudavo itin didelį darbo užmokestį (5-10 tūkst. litų bei dideles premijas).

Pasak premjero atstovo spaudai pranešimo, neseniai gauti duomenys parodė, kad dabar kai kurių valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų atlyginimai yra dar didesni.

Kaip pažymima pranešime, kai kurių nuostolingai dirbančių įmonių vadovai uždirba po 10-19 tūkst. litų, be to, nelabai svarbių įmonių vadovai gauna daug didesnius atlyginimus, nei, pavyzdžiui, Ignalinos atominės elektrinės generalinis direktorius. Premjero nuomone, tokia padėtis yra "nepriimtina".

Tačiau, A. Kubiliaus įsitikinimu, mažinant vadovų atlyginimus neturi būti persistengta, nes pastarieji yra ne valdininkai, o komercinių, pelno siekiančių įmonių vadovai.

Premjero nuomone, kuriant jų darbo užmokesčio sistemą, turi būti atsižvelgta į įmonės svarbą bei galimybę skatinti vadovus už sėkmingą veiklą. Kol kas Premjeras pavedė Vyriausybės kanceliarijai išsiaiškinti, ar būtų galima valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų atlyginimus nustatyti remiantis ta pačia tvarka, kuri taikoma nustatant valstybinių bankų vadovybės atlyginimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.