aA
Šiaulių rajono valdyba vakar nutarė nelikviduoti skandalingai pagarsėjusios Bronislavos Laimos bei Vlado Laugalių šeimynos "Vaiko sodžius". Nors šeimynos statusas ir pakeistas, L.Laugalienė ir toliau rūpinsis ne tik savais, bet ir svetimais vaikais. Sumažinus vaikų skaičių, šeimyna reorganizuota į šeimą, globojančią vaikus.
Laugalienė
Laugalienė
© "Lietuvos žinios"
Šiaulių rajone registruotoje Laugalių šeimynoje "Vaiko sodžius" iki šio rudens buvo globojama per 20 vaikų. Pagal Vaiko globos įstatymą, tik išskirtiniais atvejais globėjams leidžiama turėti tokį pulką globotinių.

Šį statusą "Vaiko sodžius" buvo išsikovojęs, nes L.Laugalienė jau 27 metus nuolat savo namuose augina vaikus, kuriais negali ar nenori pasirūpinti tikrieji tėvai. Už tai L.Laugalienė apdovanota Kunigaikščio Gedimino penktojo laipsnio ordinu. Kad šeimyna būtų įregistruota, asmeniškai rūpinosi Prezidentas Algirdas Brazauskas.

Skandalai

Šį pavasarį Šiaulių r. Vaikų teisių apsaugos tarnybai du Laugalių globotiniai pareiškė nebenorį ilgiau gyventi "Vaiko sodžiuje", nes ten vaikai mušami, jaučiasi nesaugūs. Penkiolikmetė globotinė skundėsi, kad yra seksualiai išnaudojama Laugalių vyriausiojo sūnaus Kęsto. Dėl pastarojo įvykio tarnybos darbuotojos parašė pareiškimą prokuratūrai.

Po šių įvykių Šiaulių r. valdyba surengė posėdį, kuriame pasmerkė šeimyną. Tikrinant joje buvo surasta ir daugybė nusižengimų, apie kuriuos iki tol kalbėta nebuvo. Šiaulių rajono valdžia nutarė imtis žygių ir prisiminti pagrindinį globos įstatymo tikslą - daryti viską, kad vaikai būtų grąžinami į tikrąsias šeimas.