aA
Juokas yra labai naudingas organizmui, o 1 minutę trunkantis kvatojimas atstoja 45 minutes fizinių pratimų, teigia profesorius iš Vokietijos.
Naujausiame vokiško žurnalo apie sveikatą "Apotheke Umschau" numeryje Berlyno universiteto gelotologistas - juoko ekspertas – profesorius Guntheris Sicklas rašo, kad specialistai paprastai kreipia mažai dėmesio į juoko naudą.

“Daugiau kaip 80 raumenų dirba, kai mes nuoširdžiai juokiamės," teigia jis. "Juokas yra puiki treniruotė organizmui. Jo metu juda pečiai, kilnojasi krūtinės ląsta, vibruoja diafragma."

“Pradeda dažniau plakti širdis, padidėja kraujo spaudimas, be to, pradėjus dažniau kvėpuoti padidėja ir deguonies kiekis kraujyje. Galiausiai smegenyse pagaminama hormoninė medžiaga endorfinas, kuri ne tik sukelia "malonumo" jausmą, tačiau daugelio mokslininkų yra įvardinama kaip geriausias natūralus vaistas."

"Nustojus juoktis, kraujo spaudimas bei streso hormonų kiekis sumažėja, bet sustiprėja imuninė sistema", pridūrė jis.

Nors paprastai teigiama, kad vaikai juokiasi dažniau už suaugusiuosius, tačiau pasak profesoriaus, pastebima, kad ir jie juokiasi vis mažiau ir mažiau. Vaikai juokiasi vidutiniškai 400 kartų per dieną, tuo tarpu kai suaugusieji – tik 15.

Taigi, žmonės, besirūpinantys savo sveikata, turi kelias alternatyvas: eiti į sporto arba juoko klubus. Pastarieji klubai sparčiai populiarėja visame pasaulyje ir ypač Vokietijoje.

Pirmąjį juoko klubą 1995-aisiais įkūrė gydytojas Manda Kataria iš Bombėjaus. Žmonėms, neturintiems galimybių lankytos juoko klubuose, profesorius Sicklas pataria: "Visų pirma, minčių srauto priešakyje stenkitės turėti nors vieną juokingą įvykį iš jūsų gyvenimo. Prisiminkite kuo daugiau detalių apie jį. Antra, pradėkite rašyti jumoristinį dienoraštį, pasižymėdami jame viską, kas jus pralinksmina. Ir trečia, prisiminkite ir kolekcionuokite jūsų nuotaiką pakeliančius atsitikimus, daiktus ir pan."

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.