aA
Bulgarijos parlamentas trečiadienį priėmė įstatymą, kuris buvusį komunistų valdymą paskelbė nusikalstamu režimu.
Pasipiktinę šiuo žingsniu, parlamentą paliko opozicinės Socialistų partijos, kuri yra Komunistų partijos įpėdinė, atstovai. Jie pareiškė, kad grįš į parlamentą tik inicijuoti balsavimo dėl nepasitikėjimo Demokratinių jėgų sąjungos (DJS) vyriausybe.

Tačiau šis opozicijos grasinimas vargu ar bus veiksmingas, nes parlamente vyrauja DJS šalininkai.

Vis dėlto prieštaringai vertinamas įstatymas ir socialistų atsakomosios priemonės greičiausiai nepraeis be pėdsakų Bulgarijoje, kurioje reformų šalininkų kabinetą aršiai puola vietos žiniasklaida dėl aukšto rango pareigūnų korupcijos.

Naujasis įstatymas teigia, kad Bulgarijos komunistų partija atėjo į valdžią 1944 metais padedant "užsienio jėgoms", ir yra atsakinga už "nacionalinę katastrofą", kuri ištiko šalį dėl jos valdymo, trukusio iki vienpartinio režimo žlugimo 1989 metas.

"Tai suteikia pagrindą paskelbti, kad komunistų režimas Bulgarijoje, trūkęs nuo 1944 metų rugsėjo 9 dienos iki 1989 metų lapkričio 10 dienos, buvo nusikalstamas", teigiama įstatyme, kuris veikiau turi ne praktinę, bet moralinę reikšmę.

"Bulgarijos komunistų partija buvo nusikalstama organizacija, kaip ir kitos jos vadovautos institucijos, kurios sudarė sąlygas pažeidinėti žmogaus teises ir griauti demokratinę sistemą".

Socialistų parlamento frakcija savo pareiškime sako, kad ji "nedalyvaus tokioje tragikomedijoje ir į plenarinį posėdį grįš tik parengusi projektą dėl nepasitikėjimo vyriausybe", pranešė valstybės radijas.

Tai jau nebe pirmas DJS, kuri atėjo į valdžią 1997 metais, kai jai pavyko rinkimuose sutriuškinti socialistus, antikomunistinis žingsnis. Ypač didelį atgarsį sukėlė valdančiosios partijos anksčiau priimtas sprendimas nugriauti komunistinės Bulgarijos įkūrėjo Georgijaus Dimitrovo mauzoliejų, stovėjusį pačiame Sofijos centre.

Vietos verslo savaitraštis "Kapital" šį įstatymą, kurį dar turi pasirašyti prezidentas, pavadino "juridiniu Frankensteinu (Frankenšteinu)".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.