aA
Afganistane milijonas žmonių gali mirti badu dėl didžiausios per pastaruosius 30 metų sausros šioje šalyje. Tai penktadienį pareiškė JTO pasaulinės maisto programos (WFP) atstovybė Islamabade.
Pasak WFP atstovų, jeigu afganams nebus suteikta 54 milijonų dolerių vertės pagalba maisto produktais, tai jų atsargos baigsis iki ateinančių metų vasario mėnesio. Nuo sausros nukentėjo apie 12 milijonų Afganistano piliečių, arba beveik pusė šalies gyventojų.

Be to, situaciją Afganistane komplikuoja šalies šiaurėje vykstantys mūšiai tarp opozicijos lyderio Ahmedo Šacho Masudo būrių ir islamo fundamentalistų - talibų, kontroliuojančių apie 80-90 procentų Afganistano teritorijos. Žmonėms, bėgantiems iš karo niokojamų rajonų, taip pat trūksta maisto.

Per kelis pastaruosius mėnesius nuo puolančių talibų pajėgų į rytinius Afganistano rajonus pabėgo apie 80 tūkstančių žmonių, daugiausia tadžikų ir uzbekų. 1970-1973 metais Afganistaną buvo apėmusi ilgalaikė sausra, dėl kurios badu mirė maždaug 80 tūkstančių žmonių, nors JAV, SSRS ir Kinija padėjo šaliai maisto produktais.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.