aA
Valstybės saugumo departamentas (VSD) nustatė, kad dienraščio "Lietuvos aidas" rašiniuose yra įstatymais uždrausto tautinės nesantaikos kurstymo, ir perdavė tyrimo medžiagą Generalinei prokuratūrai, kuri organizuos baudžiamąjį persekiojimą.
Algirdas Pilvelis
Algirdas Pilvelis
Kaip pranešė VSD, toks sprendimas priimtas, atsižvelgus į ekspertų išvadas, kad "Lietuvos aido" spalio 18 dieną paskelbtuose rašiniuose "Žydai, komunizmo teorija ir praktika" ir "Ar žydai vėl valdys Lietuvą" yra Baudžiamojo kodekso 72 straipsnyje "Kurstymas prieš tautinę, rasinę, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę" numatytų nusikaltimų požymių.

Pasak VSD pranešimo, nustačius šį faktą, tyrimo medžiaga penktadienį perduota Generalinei prokuratūrai, kuri atliks tolesnį tyrimą ir organizuos baudžiamąjį persekiojimą.

Už šį nusikaltimą gali būti baudžiama laisvės atėmimu keleriems metams.

Kaip skelbta, Lietuvos aido" savininkas ir direktorius Algirdas Pilvelis ketvirtadienį buvo apklaustas Valstybės saugumo departamente (VSD) dėl antisemitinių rašinių šiame dienraštyje.

BNS žiniomis, A. Pilvelis per apklausą ketvirtadienį teigė, kad už antisemitinių rašinių paskelbimą dienraščio "nuomonių puslapiuose" yra atsakingos budinčioji redaktorė ir atsakingoji sekretorė, ir joms už šį "aplaidumą" jau pareikšti papeikimai.

"Lietuvos aido" paskelbtuose straipsniuose kvestionuojamas karo nusikaltėlių teisinio persekiojimo būtinumas, žydų tauta kaltinama marksizmo sukūrimu ir jo praktika, komunizmo platinimu, Lietuvos sovietinimu, net raginama organizuoti tarptautinį "žydų nusikaltimų" žmonijai tribunolą.

Vienas iš straipsnių, kaip nustatė VSD, pasirašytas pramanytomis Juozo Valionio, Viktorijos Žygaitės ir Pauliaus Stonio pavardėmis. VSD žiniomis, tokių žmonių Lietuvoje nėra.

Teisinė atsakomybė gresia tikriesiems rašinių autoriams bei laikraščio leidėjui.

Antisemitinius rašinius "Lietuvos aide" griežtai pasmerkė prezidentas ir ministras pirmininkas, Lietuvos žydų bendruomenė ir profesinės žurnalistų organizacijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.