aA
Joga - tai ne šiaip sau fiziniai pratimai. Tai - ištisa filosofija ir gyvenimo būdas. Tinkamai atliekant jogos pozas stipriname ne tik savo kūną, bet ir dvasią, pasikrauname energetiškai. Šiame straipsnyje pristatome keletą jogos pozų, kurios padidins jūsų lankstumą, pusiausvyros jausmą ir raumenų ištvermingumą bei jėgą.
"Šuns nuleista galva" poza
"Šuns nuleista galva" poza
Pereidami nuo vienos pozos prie kitos, pajusite, kaip jumyse kaupiasi energija ir visą kūną užlieja šiluma. Pajusite, kad kūnas atsipalaiduoja, tačiau tuo pat metu tampa budrus.

Rekomendacijos. Darykite visas pozas paeiliui nurodyta tvarka, pakartokite jas po 3-5 kartus. "Kario" pozą kiekvieną kartą pradėkite daryti kita koja.

Prieš pereidami prie pratimų pradžios, iš "Šuns nuleista galva" pozos ženkite keletą žingsnių į priekį, neatitraukiant rankų nuo grindų. Pasistenkite pėdas pastatyti tarp delnų, keliai turėtų būti sulenkti. Pamažu atsistokite, kelius paliekant sulenktus, ir pakartokite "Kėdės" pozą.

1. "Kėdės" poza.

Atsistokite tiesiai, pėdos ir keliai suglausti, rankos laisvai ištiestos tolyn nuo kūno, delnai suglausti vienas su kitu, stuburas laisvoje padėtyje. Įkvėpkite, paskui iškvėpkite, visą kūno svorį pernešdami į pėdas ir sulenkite kelius, lyg sėstumėtės ant kėdės. Tuo pat metu pakelkite ištiestas rankas virš galvos. Liemuo ir rankos turi būti vienoje linijoje.

2. "Kario-1" poza.

Iš "Kėdės" pozos pereikite prie "Kario-1" pozos, įkvėpdami ir tuo pat matu ištiesdami kojas. Paskui iškvėpdami dešine koja ženkite žingsnį atgal, dešinę pėdą pakreipdami 45º laipsnių kampu. Stebėkite, kad dubuo nepakryptų į šoną. Sulenkite kairę koją taip, kad kairysis kelis būtų lygiai ties dešiniąja kulkšnimi. Pakelkite ištiestas rankas virš galvos, atpalaiduodami pečius.

3. "Lentelės" poza.

Išeikite iš "Kario-1" pozos, pasilenkdami pirmyn ir tiesiomis rankomis, kurios turi būti pečių plotyje, atsiremdami į grindis. Nesulenkiant rankų, kairę koją ištieskite atgal ir pristatykite kairiąją pėdą prie dešiniosios. Nuleiskite liemenį, kad kojos ir liemuo būtų vienoje linijoje. Pasikelkite ant pėdų ir perkelkite svorio centrą į priekį.

4. "Kobros" poza.

Sulenkite kelius ir nusileiskite jais ant grindų, atsiremdami dilbiais. Alkūnės turi būti lygiai pečių plotyje, delnai padėti ant grindų. Ištieskite kojas ir ištempkite pėdas; atsiremdami alkūnėmis, pakelkite krūtinę ir pasitempkite liemeniu į priekį (turite pajusti, kaip tempiasi pilvo preso raumenys). Įtempkite sėdmenų raumenis, dubuo turi būti stipriai prispaustas prie grindų.

5. "Šuns su nuleista galva" poza.

Pėdomis stipriai įsiremkite į grindis Įkvėpkite ir rankomis atsispirkite į grindis. Iškvėpdami ištieskite rankas ir kojas ir pakelkite dubenį nuo grindų. Esant būtinybei, pėdas galima pritraukti arčiau rankų taip, kad kulnai būtų kuo arčiau grindų. Ištempkite stuburą, išstumdami dubenį atgal, o krūtinę - žemyn. Rankos ir nugara turi būti vienoje linijoje. Šioje pozoje kūnas turi sudaryti trikampį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.