aA
Nepaisant atominio povandeninio laivo "Kurskas" katastrofos, Rusijoje tęsiamas neįprastas konversijos projektas - tris atominius povandeninius laivus norima pritaikyti brangiųjų metalų gabenimui.
"Žinoma, "Kursko" tragedija mus labai nuliūdino, - sako brangiųjų metalų koncerno "Norilsko nikelis" atstovas Anatolijus Komrakovas. - Tačiau manome, jog turime puikų povandeninį laivą. Kad ir kokia būtų "Kursko" nelaimės priežastis, tai tikrai nebuvo konstrukcinė klaida, tad mes tęsiame savo projektą".

"Norilsko nikelis" nusižiūrėjo į tris nurašytus ir už "Kurską" daug didesnius povandeninius laivus, pritaikytus gabenti 20 tarpžemyninių raketų, turinčių po dešimt branduolinių užtaisų, iš kurių kiekvienas yra septyniskart galingesnis už bombą, numestą ant Hirosimos. Šaltojo karo metais pastatyti laivai yra pritaikyti plaukioti poliarinėje Šiaurėje po storu ledo sluoksniu.

Pertvarkius povandeninius laivus, jais būtų galima visus metus aprūpinti pasaulines rinkas brangiaisiais metalais. Dabar laivai su nikeliu, paladžiu ar platina Rusijos šiaurėje devynis mėnesius per metus negali plaukti be ledlaužių pagalbos.

"Rubin" konstruktorių biuras, suprojektavęs "Kurską", jau parengė galingesnių povandeninių laivų pertvarkymo planus. Pagal tai, pašalinus torpedų vamzdžius ir raketų paleidimo įtaisus, atsirastų vietos gabenti iki 12 tūkst. tonų brangiųjų metalų. Laivų pertvarkymas kainuotų apie 80 mln. JAV dolerių. Trijų tokių laivų "Norilsko nikeliui" visiškai užtektų, kad visą savo produkciją bet kuriuo metų laiku, nepriklausomai nuo oro ir ledlaužių, pergabentų į neužšąlantį Murmansko uostą.

Pinigai "Norilsko nikeliui" neturėtų būti kliūtis. Didžiausias pasaulyje nikelio gamintojas pernai uždirbo beveik milijardą JAV dolerių pelno. 103 tūkst. darbuotojų čia išgauna apie 22 proc. pasaulinio nikelio kiekio, apie 60 proc. paladžio ir apie 40 proc. visos platinos.

Anot "Norilsko nikelio" pirmininko Jurijaus Kotliaro, kitais metais įvyks pirmieji bandymai. Galutinis sprendimas dėl viso projekto bus priimtas sausio mėnesį.

Beje, Rusijos kariškiai remia projektą. "Tai - geriausias būdas nurašytiems povandeniniams laivams panaudoti", - sutinka Rusijos karinio jūrų laivyno vadas Vladimiras Kurojedovas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.