aA
Algimantas Salamakinas Seimo Socialdemokratinės frakcijos narys
Jau trečia kadencija esu išrinktas į Seimą, taigi, jau devintus metus gyvenu Seimo viešbutyje. Ir manau, kad pernelyg brangiai valstybei kainuoja Seimo viešbučio išlaikymas. Būtų kur kas ekonomiškiau, kad patys parlamentarai išsinuomotų butus už jiems skiriamą sumą pinigų.

Juk dabar daugelis Seimo narių susiveža savo žmonas, vaikus, kitus giminaičius, netgi labai tolimus ir viename trijų kambarių bute neretai gyvena net po 12-14 žmonių. O juk Seimo narių darbo sąlygų įstatymas numato kompensuoti už gyvenimą tik parlamentarui ir jo šeimos nariams. Dabar valstybė moka dar ir už parlamentaro vaikų, uošvienių, pusbrolių, pusseserių ir panašiai gyvenimą Seimo viešbutyje.

Paskaičiuokite, kiek kainuoja, pavyzdžiui, mano vieno gyvenimas ir buto viešbutyje išlaikymas: vanduo, elektra, kiti komunaliniai patarnavimai ir to Seimo nario, kuris kartu gyvena su dar 12-14 giminaičių. Tai paradoksas.

Jeigu Seimo narys gautų “į rankas” konkrečią sumą pinigų, galvotų, kaip čia pigiau išsivertus gyvenant Vilniuje, o ne tuštintų mokesčių mokėtojų kišenę.

Žinoma, dabartinio Seimo viešbučio vieta yra labai patogi - priešais parlamento rūmus. O jei gyventume išsinuomoję vieno kambario butą kur nors miesto pakraštyje, būtų problemiškiau važinėti į darbą. 1992-1996 m. kadencijos laikotarpiu vienerius metus, iki buvo pastatytas Seimo viešbutis miesto centre, gyvenau tarnybiniame bute Turniškėse - man labai nepatiko. Žiemą, rudenį ūžauja vėjai, šlapia, nemalonu, toli nuo miesto.

Kita vertus, nesuprantu ir tokio išlaidavimo, kai dabar nauji parlamentarai apgyvendinami miesto viešbučiuose, kur para kainuoja pasakiškus pinigus. Žinoma, pakeitus Seimo rinkimų įstatymą, kai buvo atsisakyta antrojo rinkimų turo vienmandatėse apygardose, viskas vyko daug greičiau. Ir kai kurie politikai nespėjo išsikraustyti.

Bet vėlgi, jie juk žinojo, kad baigiasi kadencija ir reikės išsikraustyti. Tai kodėl dabar toks ilgas jiems duotas išsikraustymo terminas - 1-1,5 mėnesio. Tikrai galima išsikraustyti per savaitę. Jei reikėtų man išsikraustyti, galėčiau išsikelti per vieną dieną.

Nauji politikai kraustosi į Seimo viešbutį

Tai komentuoja:

Gediminas Aleksonis Seimo bendrojo skyriaus vedėjas

Vytautas Čepas Buvęs Seimo narys, centristas