aA
Seimo daugumai atstovaujanti Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcija nusprendė sugrąžinti Seimui svarstyti išvakarėse atmestą piliečių inicijuotą įstatymą.
Kaip pranešė NS atstovas spaudai Arūnas Daugėla, socialliberalų frakcija nusprendė sugrąžinti Seimui svarstyti daugiau kaip 50 tūkstančių piliečių paremtą įstatymo projektą dėl valstybės valdymo išlaikymo strateginiuose ūkio objektuose. Šis įstatymo projektas antradienio vakarą buvo Seimo atmestas po pateikimo procedūros.

Pagal Seimo Statutą, jeigu įstatymo projektas bet kurioje svarstymo stadijoje atmetamas, jis gali būti siūlomas vėl ne anksčiau kaip po 6 mėnesių nuo projekto atmetimo dienos. Vadinasi, socialliberalų frakcija galėtų teikti šį projektą ne anksčiau kaip kitų metų balandžio pabaigoje. NS atstovas spaudai nekomentavo socialliberalų tolesnių ketinimų dėl minėtojo įstatymo "atgaivinimo".

Praėjusią vasarą Algirdo Brazausko socialdemokratinė koalicija surinko daugiau kaip po 70 tūkst. piliečių parašų, remiančių iniciatyvas už gyventojams tiekiamą šiluminę energiją taikyti 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, padidinti pagrindinėje darbovietėje gaunamų pajamų neapmokestinamą minimumą nuo 214 iki 320 litų bei įtvirtinti strateginių ūkio objektų, kuriuose valstybė privalo išlaikyti kontrolę, sąrašą.

Seimas pritarė po pateikimo iniciatyvoms dėl PVM tarifo už šildymą sumažinimo ir neapmokestinamų pajamų padidinimo. Tačiau balsuojant dėl iniciatyvos išlaikyti valstybės kontrolę strateginiuose ūkio objektuose, projektą parėmė 53 Seimo nariai, 49 Seimo nariai balsavo prieš ir 7 susilaikė. Kadangi balsavusių "už" buvo mažiau negu pusė visų balsavime dalyvavusių narių, sprendimas nebuvo priimtas.

Tuomet Seimas balsavo, ar atmesti siūlomą įstatymo projektą. Už tai, kad projektas būtų atmestas, balsavo 60 Seimo narių, 5 balsavo prieš, o 3 susilaikė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.