aA
Trečiadienį paaiškėjo dvylikos Seimo komitetų pirmininkai ir kai kurie jų pavaduotojai. Juos trečiadienį išrinko į pirmąjį posėdį susirinkę Seimo komitetai. Iš 12 Seimo komitetų, penkiems komitetams vadovaus Liberalų frakcijos, šešiems - Socialliberalų frakcijos.
Seimas
Seimas
© DELFI
Venam komitetui vadovaus Jungtinės Centro sąjungos, Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos ir Lenkų rinkimų akcijos frakcijos atstovai. Vienintelis Europos reikalų komitetas vadovo kol kas neturi.

Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininku buvo išrinktas Jungtinės Centro sąjungos, Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos bei Lenkų rinkimų akcijos atstovas centristas Kęstutis Glaveckas. Anksčiau spaudoje buvo skelbta, jog Liberalų sąjunga pasipriešino, kad Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininku būtų skiriamas prie socialliberalų frakcijos prisijungęs vienmandatėje apygardoje išrinktas Kėdainių verslininkas Viktoras Uspaskichas.

V. Uspaskichas buvo išrinktas kito įtakingo Seimo komiteto - Ekonomikos komiteto pirmininku. Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku išrinktas socialliberalų frakcijos atstovas Alvydas Sadeckas, kuris anksčiau spaudoje buvo įvardijamas kaip galimas kandidatas į vidaus reikalų ministro postą, o Seimo švietimo ir mokslo reikalų komiteto pirmininku tapo tos pačios frakcijos narys Vilniaus universiteto rektorius Rolandas Pavilionis. Jo pavardė buvo minima tarp kandidatų į švietimo ir mokslo ministrus.

Užsienio reikalų komiteto pirmininku išrinktas liberalų frakcijos seniūnės pavaduotojas Alvydas Medalinskas, kuris neslėpė savo ambicijų užimti ir užsienio reikalų ministro postą. Vienas iš spaudoje minėtų kandidatų į žemės ūkio ministrus Jeronimas Kraujelis buvo išrinktas Žemės ūkio reikalų komiteto pirmininku.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku išrinktas liberalas Raimondas Šukys, Žmogaus teisių komiteto pirmininku išrinktas socialliberalas Gediminas Dalinkevičius, Sveikatos reikalų komiteto pirmininku išrinktas socialliberalas Kęstutis Kuzmickas, Aplinkos apsaugos komiteto pirmininku - liberalas Juozas Raistenskis.

Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininku išrinktas liberalas Klemensas Rimšelis, o Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininku - liberalas Artūras Melianas.

Trečiadienį nebuvo tariamasi dėl Europos reikalų komiteto pirmininko ir jo pavaduotojų, kadangi šio komiteto pirmininku pagal Seimo Statutą turėtų būti renkamas vienas Seimo valdybos narių, o jo pavaduotoju - Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

Iš viso pagal dabar galiojantį Statutą Seime turi būti sudaromi 13 komitetų. Naujosios daugumos atstovai taip pat svarsto galimybę įsteigti keturioliktąjį komitetą, kuris svarstytų informacinės visuomenės plėtojimo problemas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.