aA
Antradienį Norvegijos slaptoji policija pranešė, kad buvusios Sovietų Sąjungos žvalgybos tarnybos dešimtmečio pradžioje buvo užmezgusios ryšį su dabartiniu Norvegijos premjeru Jensu Stoltenbergu ir net sugalvojo jam slapyvardį.
41 metų J. Stoltenbergas tuo metu buvo kylantis politikas. Jo paties pasakojimu, jis buvo susitikęs su vienu Sovietų Sąjungos diplomatu, nes reguliariai palaikė ryšį su Osle įsikūrusiomis ambasadomis. J. Stoltenbergas sakė nežinojęs, kad šis diplomatas dirbo KGB.

Norvegijos slaptosios policijos direktoriaus pavaduotojas Steinas Vale (Steinas Valė) patvirtino, kad Maskva "pakrikštijo" J. Stoltenbergą "Steklovo" slapyvardžiu. Tačiau J. Stoltenbergas laikėsi slaptosios policijos nurodymų ir "niekada nepadarė nieko netinkamo", pabrėžė S. Vale.

Dešimtmečio pradžioje J. Stoltenbergas buvo Norvegijos gynybos komisijos narys, o 1990-1991 metais - aplinkosaugos ministro pavaduotojas. Šių metų kovo pradžioje J. Stoltenbergas tapo premjeru ir vadovavo Darbo partijos mažumos vyriausybei.

Pasak radijo, KGB greičiausiai bandė verbuoti J. Stoltenbergą kaip informatorių gynybos ir kitais klausimais.

Pasak S. Vale, slaptoji policija įspėjo J. Stoltenbergą, kad minėtas diplomatas dirba KGB. Tada J. Stoltenbergas nutraukė su juo ryšį. 1991 metais, pasibaigus šaltajam karui, šis diplomatas kartu su septyniais kitais sovietų atstovais buvo išsiųstas iš Oslo. Smulkių žinių apie KGB veiklą visoje Skandinavijoje suteikė vienas perbėgęs šios organizacijos agentas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.