aA
Bet tai pareiškęs Paryžiaus arkivyskupas nemano, kad popiežius pasitrauks.
Šių metų Velykos vėl sukėlė kalbas apie silpną popiežiaus Jono Pauliaus II sveikatą.

Tūkstančiai tikinčiųjų, užtvindę Šv.Petro aikštę ir čia klausęsi Velykų sekmadienio mišių, bei milijonai televizijos žiūrovų matė, kad po atviru dangumi mišias aukojęs popiežius buvo akivaizdžiai nusilpęs.

Prie Šventojo Tėvo stovėję padėjėjai buvo pasirengę popiežių pakelti, jei jis susmuktų. 79 metų popiežius rėmėsi savo skeptru, kai stovėdamas turėjo aukoti mišias. Didžiąją ceremonijos dalį jis sėdėjo, nuleidęs galvą ir beveik užsimerkęs.

Pirmąją Velykų dieną - sekmadienį - paskelbtame interviu Paryžiaus arkivyskupas kardinolas pareiškė, jog popiežius Jonas Paulius II serga progresuojančiu paralyžiumi ir pamažu tampa savo paties kūno kaliniu.

Arkivyskupas Jeanas Marie Lustigeras interviu savaitraščiui "Le Journal du Dimanche" apie popiežiaus sveikatą kalbėjo bene atviriausiai iš kitų aukštų dvasininkų. Kardinolas teigė, jog fiziniai negalavimai popiežiaus, kuriam gegužės 18-ąją sukaks 80 metų, protinių sugebėjimų nepaveikė.

"Žinoma, kad jo liga sukelia progresuojantį kūno paralyžių, tačiau jo dvasios liga nepaveikė, - teigė kardinolas. - Šis žmogus, kuris kadaise buvo tikras atletas, pamažu tampa savo paties kūno kaliniu. Tačiau jis nepraranda dvasinės jėgos, intelekto sugebėjimų ir atminties, o tai yra nuostabu, nes ateinantį mėnesį jam sukaks 80 metų".

Pastaraisiais metais popiežiaus sveikata smarkiai pašlijo. Sklido kalbos, jog jis serga daugybe ligų, tarp kurių buvo minima ir Parkinsono liga.

Tuo tarpu Vatikanas niekada oficialiai nepatvirtino, kad Jonas Paulius II serga kokia nors protinius sugebėjimus silpninančia liga.

Vokietijos vyskupų konferencijos prezidentas vyskupas Karlas Lehmannas šių metų pradžioje teigė, jog popiežius galėtų atsistatydinti, jei dėl prastos sveikatos negalėtų tinkamai atlikti savo pareigų. Tačiau J.M.Lustigeras paneigė tokias kalbas.

Popiežius paprastai eina savo pareigas iki mirties. Paskutinis savo noru atsistatydinęs popiežius buvo Celestinas V, kuris posto atsisakė 1294 metais. 1415 metais atsistatydinęs popiežius Grigalius XII tokį sprendimą priėmė norėdamas išspręsti konfliktą, nes tuo metu Katalikų bažnyčią valdė du popiežiai.

"Lietuvos rytas"