aA
Generalinės prokuratūros vyriausios valdybos Šiaurės Kaukaze vadovas Jurijus Biriukovas penktadienį tiesioginiame "Rusijos radijo" eteryje pranešė, kad šis faktas tikrinamas, tiriant A. Babickiui iškeltą baudžiamąją bylą.

Pareigūnas pabrėžė, kad byla nenutraukta ir atliekamos būtinos ekspertizės. Drauge jis pranešė, kad pirmoji pasirinkta kardomoji priemonė - suėmimas - A. Babickiui buvo pakeista vasario 1 dieną, jo iškeitimo į rusų karius išvakarėse.

J. Biriukovo žodžiais, "Laisvės" radijo korespondentas turėjo galimybę po sankcijos panaikinimo išvykti už Čečėnijos ribų, tačiau ja nepasinaudojo.

Generalinės prokuratūros atstovas taip pat paaiškino A. Babickio sulaikymo aplinkybes. Pasak jo, A. Babickį federalinių pajėgų kariškiai sulaikė Grozno pakraštyje. Sausio 19 dieną jis buvo pristatytas į Černokozovo paskirstymo izoliatorių tapatybės nustatymui.

Tą pačią dieną Naurskojės rajono laikinojo prokuroro nurodymu, A. Babickis buvo suimtas 10 parų. Tuo metu jis neturėjo jokių dokumentų.

Rusijos generalinės prokuratūros atstovo žodžiais, A. Babickis prisistatė "Laisvės" radijo Šiaurės Kaukazo biuro direktorium ir teigė, kad visus jo dokumentus atėmė kareiviai, sulaikę jį kovos veiksmų zonoje.

Savo buvimą Grozne žurnalistas aiškino tuo, kad nusprendė aplankyti stačiatikių cerkvę, kur jis 1995 metais susituokė su savo žmona.

Vėliau į paskirstymo izoliatorių buvo atvežti dokumentai, įskaitant A. Babickio akreditacija. Ją išdavė Čečėnijos spaudos ministerija ir pasirašė Movladi Udugovas (Movladis Udugovas), sakė Generalinės prokuratūros pareigūnas.

Akreditacijoje, pasak J. Biriukovo, buvo neteisėtų ginkluotų formuočių vadų Šamilio Basajevo, Bagurajevo, Tamcharojevo ir kitų parašai bei antspaudai. Visiems šiems asmenims paskelbtas federalinė paieška, o Š. Basajevui - tarptautinė, pabrėžė pareigūnas.

A. Babickis buvo suimtas, įtarus dalyvavimu neteisėtose ginkluotose formuotėse, kurį numatyto Rusijos baudžiamasis kodeksas.

Žurnalisto žodžiais, asmeniškai jis nedalyvavo karo veiksmuose. Jis taip pat paaiškino, kad federalinių pajėgų dislokacijos vietoje atsidūrė ne tam, kad ištirtų padėtį, o kad išeitų iš miesto kaip pabėgėlis.

Pasak pareigūno, baudžiamosios bylos tyrimas tęsiamas. Šiuo metu nustatomi ir apklausiami liudytojai, atliekamos ekspertizės. Gavus tyrimo rezultatus ir parodymus, A. Babickio veiksmais bus įvertinti teisiškai, sakė prokuratūros atstovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.