aA
Vykdydama savo bendrąją užsienio ir saugumo politiką, Europos Sąjunga (ES) turi būti pajėgi spręsti regioninius konfliktus be JAV pagalbos. Tai pirmadienį pareiškė Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis).
Pirmiausiai ES turi aiškiai apibrėžti savo bendrosios užsienio ir saugumo politikos pagrindus, o po to juos ginti, sakė G. Schroederis Slovakijos televizijos diskusijoje su premjeru Mikulašu Dzurinda.

"Mes, europiečiai, norime būti pajėgūs su kitais NATO partneriais spręsti su mumis susijusius klausimus be Amerikos pagalbos. Šiuo metu tai neįmanoma", sakė G. Schroederis.

"Be Amerikos pagalbos intervencija Kosove būtų buvusi neįmanoma, tačiau tokius konfliktus vis dažniau turi spręsti europiečiai, draugiškai bendradarbiaudami su amerikiečiais", sakė kancleris.

JAV apmokėjo didžiausią dalį NATO surengtos Jugoslavijos bombardavimų kampanijos, kuria buvo siekiama nutraukti serbų agresiją prieš Kosovo albanus.

Dėl bendrosios ES užsienio ir saugumo politikos buvo susitarta praėjusį spalį. Ja siekiama sukurti Europos gynybos identitetą, nenutraukiant ryšių su JAV.

"Europa turi būti pasirengusi apginti savo vertybes, ne tik pasirengusi, bet ir pajėgi tai padaryti", sakė G. Schroederis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.