aA
Kiekvienai šeimininkei pravers prieskonių lysvė ant palangės, ypač kai daugiau žemės ir nėra. Imkite lovelį su dvigubu dugnu, kad palaisčius per drenažo skyles išbėgęs vanduo nesugadintų virtuvės grindų. Tinka ir paprastas lovelis ar medinė dėžutė, jeigu įstatysite į padėklą ar kitą indą.
Prieskoninės žolelės
Prieskoninės žolelės
© Corbis/Scanpix
Drenažo lovelyje daryti nereikia, bet drenažines skylutes užklokite maišiniu audeklu ar paprasčiausiu kavos filtru, kad nekristų žemės. Nusipirkite derlingą žemių mišinį (tinka organinis durpių - karvių mėšlo substratas) arba patys pasigaminkite jį iš durpių, gerai perpuvusio mėšlo (mėšlinės žemės) ir komposto arba geros daržo žemės (1:1:2). Žemė turi būti skalsi, kad prieskoninių augalų nereikėtų papildomai tręšti.

Prieskoninių augalų daigų nusipirkite arba patys užsiauginkite iš sėklų. Petražolės lauke sudygsta daugiausiai per 15-20 dienų, o jeigu sėsite namie į dėžutę ir žemę gerai sudrėkinsite, maži daigeliai pasirodys dvigubai greičiau.

Vaistinio ir citrininio čiobrelio daigų verčiau nusipirkti arba padauginti vegetatyviai. Jų šakučių viršūnėlių dedama į riebios mėsos ir ankštinių augalų patiekalus, vėdarus. Laiškinius česnakus galima dauginti svogūnėliais ir sėklomis. Vaistiniai šalavijai taip pat dauginami sėklomis. Sudygsta per 10-12 dienų, bet dažniausiai per savaitę. Jų žaliais ir džiovintais lapais skaninami ankštinių augalų, riebios mėsos patiekalai, jų dedama į marinatus.

Rozmarinų daigais prekiaujama turguje, jų galima rasti mugėse ir net didžiausiuose prekybos centruose.

Šie prieskoniai daugiamečiai arba dvimečiai ir gali puikiai peržiemoti vėsioje šviesioje vietoje. Jeigu visus metus laikoma šiltoje virtuvėje, jie nepailsi, ištįsta, nusilpsta ir po metų augalėlius (išskyrus čiobrelius ir rozmariną) geriau pakeisti naujais.

Mūsų prieskoniniai augalai palyginti neaštrūs ir nestipraus kvapo (išskyrus rūtas, kadagio uogas ir nasturtes), todėl prieskonių mišinį galima sudaryti net iš 3-4 augalų. Jų dedama 15-20 min. prieš baigiant gaminti, kad suteiktų daugiau aromato ir skonio. Baigus virti labai kvapnius prieskonius reikia išimti, o jeigu norite, kad aromato būtų daugiau, dar kurį laiką palikite juos ir pakaitalą nukaitus. Sriubos, actas, aliejus, troškiniai gardinami nesmulkintais prieskoniais augalais arba jų dalimis, o į mėsos, žuvies ar paukštienos patiekalus ir makaronus juos geriau sumalti.

Daržovių patiekalams ypač tinka įvairūs melisos, baziliko, krapų, gelsvės, kalninio dašio, petražolių, salierų lapų ir krapų mišiniai. Sriubos ir troškiniai labai skanūs su baziliku, dašiu, rozmarinu, gelsve, juozažole, krapais, mairūnais, petražolėmis, raudonėliu ir pan. Kiaulienos patiekalams tinka baziliko, gelsvės, dašio, čiobrelio, raudonėlio žolės mišiniai.

Malta jautiena pagardinama baziliko, čiobrelio, rozmarino, dašio, gelsvės, petražolių ir salierų lapų, kmynų sėklų mišiniu. Paukštiena dera su baziliku, isopu, mairūnu, o veršienos ir jautienos patiekalai su dašiu, gelsve, mairūnu, čiobreliu, rozmarinu ir raudonėliu. Kiaušiniams tinka bazilikas, dašis, krapai, peletrūnas, rozmarinas, petražolės, salierų lapai.

Virtualus sodo žurnalas www.rojaussodai.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konfliktas su Kinija įsisiūbuoja: Lietuvos verslas jau kuria įmones kitose šalyse (7)

Lietuvos ir Kinijos santykiams aštrėjant, Lietuvos verslas griebiasi šiaudo. Iš Kinijos...

Įmonės, kurioje vidutinis atlyginimas siekia 4,5 tūkst. eurų, vadovė Kavaliauskienė: amerikiečiai taip pat turi, ko iš mūsų mokytis

Trečiadienį Vilniuje, šalia Lazdynų, iškilusiame naujame verslo parke „ Business Garden Vilnius...

Justina Maciūnaitė | D+

NT verslininkas Kęstutis Vanagas: apie kainų augimą, naujos kartos daugiabučius ir sublizgėjusį miestą, kuriame būstas atsiperka greičiau

Nei NT kainų kilimas, neišsenkantis lietuvių noras įsigyti būstą jau nieko nebestebina. Tačiau...

Arūnas Spraunius | D+

Mūsų laukia paskutinis Žemės amžius, nebent COVID-19 pandemija žmonijai padės atsikvošėti

„Associated Press“ rugsėjo 6 dieną paskelbė žinią apie Graikijos vyriausybės sprendimą...

Aurelijus Veryga įvertino Editos Mildažytės situaciją: dabar svarbiausia neneigti problemos ir ieškoti pagalbos

Buvęs Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga neliko abejingas šių dienų aktualijai,...

Europa susiduria su didžiausiu verslo kreditų pasiūlos deficitu nuo 2005-ųjų

Verslo obligacijų, kuriomis investuotojai gali prekiauti Europoje, kiekis susitraukė pirmą kartą...

Lietuviai atrado, kaip atkurti pelkes, kuriose iškastos durpės

Ar galima atkurti pelkes po durpių kasybos? Mokslininkai sako, kad taip: durpių išteklių telkiniai...

Pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje: po 12 val. kelionės į Vilnių atvyko ekspresas iš Talino (454)

Antradienį 21:00 į Vilniaus geležinkelio stotį atvyko specialus geležinkelio ekspresas iš...

Po skaudžios netekties medikas paaiškino, kokia liga labiausiai kamuoja darbingo amžiaus jaunus žmones: čia yra paradoksas (187)

Visuomenę ir vėl sukrėtė žinia apie iš gyvenimo pasitraukusį mediką. Praėjusį penktadienį,...