aA
Kandidatai į prezidento postą gerokai pasikuklino su turto deklaracijomis, skelbia TV3 laida „Savaitės komentarai“.
Artūras Zuokas ir Artūras Paulauskas
Artūras Zuokas ir Artūras Paulauskas
© DELFI / Tomas Vinickas

Anot televizijos laidos, rinkos vertės neatitinkančius skaičius savo deklaracijose pateikė bent keturi kandidatai: rinkimų favoritė, prezidentė Dalia Grybauskaitė, Vilniaus meras Artūras Zuokas bei dėl antrosios vietos reitinguose besipešantys socialdemokratų ir Darbo partijos kandidatai – Zigmantas Balčytis bei Artūras Paulauskas.

Mero namas merui nepriklauso

Vilniaus meras A. Zuokas gali mėgautis puikia panorama. Sostinės galva su šeima gyvena dideliame name Užupyje, iš kurio atsiveria vaizdai į Gedimino kalną, Bernardinų sodą ir Vilniaus senamiestį. Tačiau A. Zuoko turto deklaracijoje, privalomo registruoti turto grafoje, mirga palyginti kuklus skaičius – apie 420 tūkst. Lt.

Ar didelis namas su vaizdu į Vilniaus širdį vertas tik tiek? Meras neslepia – deklaracijos privalomo registruoti turto grafoje šeimos namo vertė neatsispindi. Mat savo šeimos būstą A. Zuokas valdo netiesiogiai.

„Nekilnojamojo turto turiu asmeniškai labai nedaug. Tiktai vieną butą, ne namą, Užupio gatvėje. Ir taip pat – du butus Jonavoje. (…) Valdau akcijas įmonių, kurios turi kitą nekilnojamąjį turtą ir kurį naudoja pagal paskirtį, nuomą ir panašiai. Tai yra įmonės, taip“, - klausiamas, kam priklauso jo šeimos namas, televizijai sakė Vilniaus meras.

A. Paulauskas: namas tikrai nebrangus

Darbo partijos kandidatas A. Paulauskas vaizdu į Senamiestį džiaugtis negali, tačiau jo šeimos namas Tarandėje taip pat neatrodo vertas tiek, kiek nurodyta deklaracijoje. „Darbietis“ deklaracijoje įrašė 186 tūkst. Lt sumą.

Pats pretendentas į prezidento postą tikina, kad reali turto vertė skiriasi nedaug – gal dvigubai. O skirtumas, anot jo, susidarė, nes jis deklaravo tik sau priklausančią namo dalį: likusi, kurią valdo politiko žmona Jolanta Paulauskienė, liko nedeklaruota.

„Jolanta deklaruoja savo dalį, aš – savo“, - sakė A. Paulauskas.

Registrų centras: tikrosios vertės – žinomos

Registrų centras pateikia oficialius skaičius, kiek galėtų kainuoti kandidatų valdomas nekilnojamasis turtas.

„Įvertinę kandidatų į prezidentus turimo turto vidutines rinkos vertes pagal Registrų centro masinio vertinimo duomenis, atradome, kad jos kai kuriais pusantro karto, o kai kuriais atvejais net 6 kartus skiriasi nuo tų, kurias deklaravo kandidatai, pateikdami turto deklaracijas.

D. Grybauskaitės viso Lietuvoje valdomo nekilnojamojo turto vidutinė rinkos vertė, Registrų centro duomenimis, sudaro apie 680 tūkst. Lt. Z. Balčyčio atveju, ta suma yra apie 1,2 mln. Lt. A. Paulauskas Lietuvoje valdo nekilnojamojo turto už vidutinę 1,1 mln. Lt vertę. Ir, mūsų duomenimis, A. Zuoko nuosavybės teise valdomo turto vidutinė rinkos vertė sudaro apie 1,13-1,14 mln. Lt“, - „Savaitės komentarams“ teigė Registrų centro atstovas Aidas Petrošius.

Tuo tarpu politikų deklaracijų privalomojo registruoti turto grafose mirga daug kuklesni skaičiai. D. Grybauskaitė čia deklaravo beveik 429 tūkst. Lt, Z. Balčytis – kiek daugiau nei 657 tūkst. Lt, A. Paulauskas – 186,39 tūkst. Lt, o A. Zuokas – 419,8 tūkst. Lt.

Iš kur tokie skirtumai? Anot „Savaitės komentarų“, politikai gali deklaruoti ne realią savo turto rinkos vertę, o sumas, už kurias šis turtas įsigytas. Be to, kaip A. Zuoko atveju, turtas gali būti valdomas netiesiogiai, per susijusias įmones. Tokiu atveju pastatai registruojami ne politiko vardu ir į privalomo registruoti turto grafą nepatenka.

„Savaitės komentarai“ skelbia, kad Valstybinė mokesčių inspekcija svarsto keisti deklaravimo tvarką, įpareigojant deklaracijas teikiančius asmenis nurodyti ir realią savo turto vertę. Tačiau ši iniciatyva dar tik pradinėje stadijoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konfliktas Vilniuje pasibaigė nužudymu – padurto vyro išgelbėti nebepavyko

Trečiadienio vakarą tarnybos skubėjo į konfliktą Vilniuje. Pranešama apie nužudytą vyrą.

Lietuvą užėmęs ciklonas vis dar rodo savo charakterį: sinoptikai įvardijo, kokių nemalonumų jis pažers

Ketvirtadienio dieną pietinis ciklonas, judėdamas į šiaurę, vis dar rodys savo charakterį.

Sužvėrėję sovietų elito vaikai užgrobė lėktuvą, kad pabėgtų iš SSSR: pralieti kraują įkvėpė lietuvio istorija (1)

Prieš 40 metų Sovietų Sąjungoje buvo įvykdytas nusikaltimas, visiems laikams įėjęs į šalies...

Žaidimo „Stellar Blade“ apžvalga. Ką ten veikia egzotiškos išvaizdos pusnuogė seksuali korėjietiška pupytė? Provokuojantys vaizdai verčia raudonuoti krūtų liulėjimo technologija ir turinys po sijonu (5)

„Stellar Blade“ dar iki numatyto pasirodymo (balandžio 26 dieną) jau spėjo sukelti nemažai...

Visi nori sužinoti 73-ejų moters grožio paslaptį: jokio botokso ir operacijų, gyvenimą ėmė keisti 40-ies (3)

Daugelis ironiškai žiūri į komentarus, kad kažkas atrodo kone perpus jauniau, nei iš tiesų yra....