aA
Rytoj Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nulems ūkio ministro Eugenijaus Maldeikio likimą. Bus arba patvirtinta, kad premjero Rolando Pakso bendražygis pasielgė neetiškai, melavo ir sumaišė privačius interesus su tarnybiniais, arba, kas mažai tikėtina, bus išteisintas. Tačiau, kas yra Vyriausioji tarnybinės etikos komisija?
Kaip atsirado institucija, nuo kurios priklauso pačių įtakingiausių Lietuvos politikų ir pareigūnų likimas? Ši komisija įkurta pagal 1998 metais priimtą Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą. Pradžioje ši komisija buvo praktiškai konservatorių kišenėje, nes jai vadovavo tuometinis Vyriausybės kancleris Kęstutis Čilinskas.

Tačiau net ir tokia komisija pripažino, kad tuometinis susisiekimo ministras Algis Žvaliauskas pasielgė neetiškai, medžioti skraidęs į Švediją. Praėjusiais metais, skirtingoms institucijoms į šią komisiją paskyrus savo atstovus, buvo užtikrintas šios komisijos nepriklausomumas. Tačiau Vyriausioji tarnybinės etikos komisija siekia dar didesnių įgaliojimų.

Iki šiol ši komisija yra priėmusi tik 17 sprendimų. Keletą reišmingesnių paminėsime: komisija nusprendė, kad buvęs susisiekimo ministras Gintaras Striaukas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus;

komisija nusprendė, kad žemės ūkio ministras K.Kristinaitis, 1991–1992 m. dirbdamas Žemės ūkio ministerijoje atsakingu valstybės pareigūnu, ir faktiškai atstovaudamas Trakų rajono Žemės skirstymo komisijos posėdyje privatiems S.Damkausko interesams skiriant jam žemės sklypą, pasielgė neetiškai;

komisija pripažino, kad Pasvalio rajono meras Albertas Juozapas Petronis ir Pasvalio rajono savivaldybės tarybos nariai Rimantas Želvys ir Rolandas Kripaitis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus, komisija taip pat pripažino, jog minėtojo įstatymo reikalavimus pažeidė ir buvęs ministras Sigitas Kaktys, Farmacijos departamento direktorius Gintautas Viskaitis bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Vytautas Budnikas taip pat Šilutės rajono meras Algirdas Balčytis.

Tačiau Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra priėmusi gerokai daugiau sprendimų, jog kai kurie etikos pažeidimais kaltinti pareigūnai ir politikai vis dėlto etikai nenusižengė. Beje, anksčiau irgi buvo mėginimų kovoti su korupcija bei tarnybinės etikos pažeidimais. Konservatoriai tam buvo įkūrę “Švarių rankų” komisiją. Bet gavusi virš tūkstančio skundų, “Švarių rankų” komisija nei vieno pažeidimo nenustatė.

Politikų etiką turėtų nagrinėti ir Seime veikianti Etikos ir procedūrų komisija, kuriai dabar vadovauja liberalė Dalia Teišerskytė. Tačiau ši komisija dažniau garsėja tuo, kad priima sprendimus tokius, kokių reikia partijai. Taip liberalės vadovaujama Seimo Etikos ir procedūrų komisija jau “išteisino” liberalus Audrių Klišonį ir Vladą Žalnerauską, mėginusius “prastumti” savo verslui palankius įstatymus.

Nieko bloga komisija nepastebėjo, kai Seimo nariai lengvatinėmis sąlygomis įsigijo automobilius. Nepažeidė, pasirodo, etikos ir Seimo narys Stanislovas Buškevičius, siūlęs policijos pareigūnui “į snukį”. Tad belieka tik tikėtis, jog mokesčių mokėtojų išlaikoma Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nesusipainios savuose privačiuose interesuose ir bus principinga, ko iš jos ir tikisi piliečiai.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0