aA
Padrąsinti penktadienį apsilankiusio JAV prezidento George'o W.Busho šeštadienį gelbėtojai atnaujino savo niūrų darbą Niujorko Pasaulio prekybos centro griuvėsiuose ir toliau ieško žuvusiųjų kūnų, kurių, manoma, gali būti tūkstančiai.
G.W.Bushas prie griuvėsių
Tačiau nuo antradienio, kai 110 aukštų dangoraižiai "dvyniai" sugriuvo įsirėžus dviem pagrobtiems keleiviniams lėktuvams, gelbėtojai menkai tepasistūmėjo į priekį, ir dingusiųjų sąraše tebėra daugiau kaip 4,7 tūkst. pavardžių.

Penktadienį atvykęs į Niujorką G.W.Bushas apžiūrėjo katastrofos vietą, guodė aukų artimuosius ir užsilipęs ant nuolaužų krūvos pasakė kalbą nuvargusiems gelbėtojams. Jo kalba buvo sutikta šūksniais "U-S-A! U-S-A!" (JAV!)

Anksti šeštadienį iš aukščiausių Niujorko pastatų griuvėsių krūvos tebekilo pilki ir rudi dūmų bei dulkių debesys ir sklido dvokas. Gelbėtojai pragariškai dirbo visą naktį.

Miestui bandant atkurti normalų gyvenimą - penktadienį dirbo daugiau įstaigų ir gatvėse pasirodė daugiau žmonių - tūkstančiai niujorkiečių visame mieste ir priemiesčiuose degino žvakes ir gedėjo žuvusiųjų.

Policijos komisaras Bernardas Kerikas sakė, kad dingusiųjų sumažėjo iki 4 717. Jis pranešė, kad patvirtintos 124 žmonių mirtys ir nustatytos 59 žuvusiųjų asmenybės, tačiau nepaaiškino, kodėl žuvusiųjų skaičius buvo mažesnis. Ketvirtadienį jais buvo paskelbti 184 žmonės.

Meras Rudolphas Giuliani sakė, kad šeštadienį pirmą kartą nuo atakų bus sudarytos sąlygos Volstryto darbuotojams grįžti į savo biurus ir rengtis pirmadienį atidaryti fondų biržas.

Miestas taip pat rengėsi šeštadienį vyksiančioms Niujorko priešgaisrinės apsaugos departamento pirmojo komisaro pavaduotojo Williamo Feehano, departamento vadovo Peterio Ganci ir departamento kapeliono Mychalo Judge laidotuvėms. Jie buvo tarp 350 departamento darbuotojų, kurie išskubėjo kovoti su Pasaulio prekybos centre kilusiu gaisru ir žuvo, kai bokštai sugriuvo.

R.Giuliani patalpų ieškantiems verslininkams pasiūlė Darbo jėgos resursų valdybos biurus ir sakė, kad 38 700 kv. m plotas, kuriame įrengta 2 200 darbo vietų, tiktų finansinei institucijai .

"Norime padaryti viską, ką galime, kad žmonės liktų Niujorke", - vėlai penktadienį per trumpą spaudos konferenciją sakė R.Giuliani.

Pasak jo, iš katastrofos vietos į Freš Kilso sąvartyną netoli esančioje Steiteno saloje jau išvežta 13 tūkst. tonų griuvėsių.

Anksti šeštadienį kai kuriuose Manhatano kvartaluose netoli griuvėsių pirmą kartą po atakų vėl degė gatvių žibintai.

G.W.Bushą, kuris penktadienį paskelbė maldos diena už atakų Niujorke ir Pentagone aukas, dėl apsilankymo Niujorke gyrė ir jo politinis oponentas, demokratų senatorius Charlesas Schumeris.

"Turiu jį pagirti, - sakė Niujorko senatorius interviu 1-ajam šio miesto kabelinės televizijos kanalui. - Galiausiai jis tikrai susijo su Niujorku".

Prezidentas, kurį kai kas kritikavo dėl jo ilgo delsimo vykti į Niujorką, savo apsilankymą mieste pradėjo nuo apžvalginio skrydžio sraigtasparniu kartu su R.Giuliani ir Niujorko valstijos gubernatoriumi George'u Pataki. "Nuniokojimo mastas mane sukrėtė. Sunku net pasakyti, į ką tai panašu", - sakė G.W.Bushas.

Paspaudęs rankas ir patapšnojęs per petį dešimtims gelbėtojų, G.W.Bushas užlipo ant pajuodusių Pasaulinio prekybos centro šiaurinio dangoraižio griuvėsių krūvos ir per garsiakalbį kreipėsi į minią.

Žmonėms pradėjus skanduoti "U-S-A!", prezidentas pakartojo pažadą surasti neregėtų teroro atakų kaltininkus: "Aš jus girdžiu, visas pasaulis jus girdi, o tie, kurie sugriovė šiuos pastatus, mus visus išgirs labai greitai". Vyriausybės pareigūnai teigia, kad įkalčiai veda pas islamo ekstremistą Osamą bin Ladeną.

Kiek anksčiau R.Giuliani sakė, kad vis dar yra didelių vilčių išgelbėti kai kuriuos po griuvėsiais įkalintus žmones.

"Ten yra daug tuštumų, kuriuose gali būti žmonių", - sakė vienas gelbėtojas. Policininkas, dirbęs prieglobsčiu paverstoje mokykloje, su tuo sutiko ir tvirtino, kad po griuvėsiais gali būti tokių didelių tuštumų, kaip kambarys, tik reikia jas pasiekti.

Nuo trečiadienio griuvėsiuose nerastas nė vienas gyvas žmogus.

Miesto pareigūnai informavo, kad penktadienį būta 100 skambučių, kurių metu grasinta susprogdinti kokius nors pastatus. Prieš antradienio atakas tokių skambučių būdavo septyni per dieną. Policija sulaikė vieną vyrą, išeinantį iš telefono būdelės, iš kurios grasinta susprogdinti mokyklą.

Daugybė niujorkiečių minėjo žuvusiųjų atminimo dieną - gatvėse būriavosi tūkstančiai žmonių su degančiomis žvakėmis, Amerikos vėliavomis ir dingusiųjų nuotraukomis rankose.

Teatrų lankytojai, laukę eilėje į Brodvėjaus spektaklius, kurie buvo atnaujinti ketvirtadienį po dviejų dienų pertraukos, taip pat laikė rankose degančias žvakes.

Visame mieste plaikstėsi Amerikos vėliavos, milžiniška žvaigždėta ir dryžuota vėliava taip pat švietė virš Taimso aikštės, įžymiajame didžiuliame ekrane.

Viena Hobokeno Niū Džersyje kompanija, kuri Amerikos vėliavas pardavinėja jau 103 metus, išpardavė visas savo atsargas. Darbuotojams net teko nupūsti dulkes nuo senų vėliavų, tik su 48 žvaigždėmis, kurios buvo pasiūtos dar tada, kai Jungtinėms Valstijoms nepriklausė Aliaska ir Havajai.

Gelbėtojams žmonės neša maistą ir drabužius, vyksta pamaldos žuvusiesiems ir sužeistiesiems pagerbti, mokyklose, įstaigose ir bendruomenių centruose pradėjo dirbti psichologai, padedantys žmonėms ištverti skausmą.

Trims Niujorko oro uostams - tarptautiniam Johno F.Kennedy, tarptautiniam Niūarko ir La Guardios, kurie neilgai dirbę ketvirtadienį vėl buvo uždaryti, Federalinė aviacijos administracija leido penktadienį atnaujinti skrydžius.

Niūarke keleiviams tenka stovėti ilgose eilėse prie bilietų, kęsti sustiprintas saugumo procedūras, vėlavimus, atšaukimus ir nakvynę ant oro uosto grindų.

"American Airlines" ir "United Airlines" pranešė, kad tikisi daugiau skrydžių aptarnauti šeštadienį.

"Viskas pradeda sugrįžti į vėžes", - sakė oro uostus prižiūrinčios tarnybos atstovas spaudai.

Iki penktadienio 18 val. (24 val. Lietuvos laiku) į minėtus oro uostus atskrido tik 23 ir išskrido tik 38 lėktuvai, pridūrė atstovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Kastytis Zubovas. Žemės orbitoje – pirmas toks atvejis istorijoje: karas kosmose – nebeišvengiamas?

Praėjusių metų spalio 31 dieną hučių teroristinė grupuotė iš Jemeno paleido balistinę...

Plinta „antausių liga“ vadinama infekcija: išgirdę gydytojų įtarimus nustemba – pirmą kartą girdžiu! (1)

„Nuo penktadienio kartais vis pakildavo temperatūra. Be jokių kitų simptomų – slogos ar...

Katastrofiškas smūgis Šoigu: Rusijoje sulaikytas gynybos ministro pavaduotojas gresia iki 15 metų kalėjimo (10)

Rusijoje gynybos ministro Sergejaus Šoigu pavaduotojas Timūras Ivanovas buvo sulaikytas įtariant...

Iš Ukrainos – griežtas nurodymas dėl į užsienį išvykusių šaukiamojo amžiaus vyrų (22)

Ukraina antradienį pareiškė, kad imasi naujų priemonių, kurios paskatintų šaukiamojo amžiaus...

Eurolygos atkrintamųjų starte – tritaškius svaidęs Grigonis ir dramatiška PAO kapituliacija

Antradienį buvo duotas startas Eurolygos atkrintamosioms, kuriose pirmąją nesėkmę patyrė...

Victoriai Beckham 50 metų: kaip nuo „Spice Girls“ laikų pasikeitė moters išvaizda ir stilius (3)

Buvusiai „Spice“ merginai ir dabartinei verslo magnatei Victoriai Beckham balandžio 17 dieną...

Kartus startas: pagirtinai dėl kamuolių kovojęs Sedekerskis ir „Baskonia“ krito Madride „Real“ veteranas įsirašė į rekordų knygą

Triuškinamu pralaimėjimu Eurolygos atkrintamąsias pradėjo Tado Sedekerskio atstovaujama Vitorijos...

Dar viena priežastis laukti savaitgalio: šilumos kasdien bus vis daugiau

Artimiausią parą pietinis ciklonas vėl rodys charakterį – trečiadienį jau nuo pat ryto lietaus...

Radikaliais pareiškimais garsėjantis kandidatas į prezidentus Vaitkus išdėstė, ką mano ne tik apie Rusiją (34)

Lietuva nėra teisėta ES narė, o iš NATO reikėtų išstoti, nes tam, kad šalis būtų saugi, ji...