Jos privalo būti idealios žmonos, arba bent jau tokios atrodyti. Nes jos – pirmosios ledi, prezidentų žmonos. Jų gyvenimas panašus į pasaką tik iš pirmo, labai naivaus žvilgsnio – namai ir tarnai, laivai ir lėktuvai, bet joms visiškai nepasiekiami paprasti malonumai, iš kurių ir susideda kiekvieno žmogaus gyvenimas – be apsaugos pasivaikščioti po miestą, suvalgyti ledų porciją arba pasėdėti parke ant žolės, pasikelti su vaikais apžvalgos ratu arba keliauti po parduotuves, renkantis naują suknelę, rašo žurnalas „Elle“.

Joms netgi neleidžiama vaikytis madų, nes pirmosios ledi turi būti būtent „ledi“ – bon chic bon genre. O tai tiesioginio ryšio su mada neturi. Joms neleistini jokie kraštutinumai, jos visuomet turi atrodyti korektiškai ir neiššaukiamai, elegantiškai ir santūriai; viskas suderinta, viskas tikslinga, o tai kartais taip nuobodu! Štai kai kurios ir neišlaiko: tai sijonas vos trumpesnis nei nustatyta, tai spalva kiek ryškesnė, tiek žirneliai stambesni. Juk ir jų amžius beveik visada būna itin neparankus!

Barbara Bush

Sveika, Amerika!

Ją visuomet buvo lengviau įsivaizduoti prie viryklės, apsivilkusią jaukią suknelę su langeliais, gerai įrengtos amerikietiškos virtuvės fone. Tačiau ji labai stengėsi prisiderinti prie savo vyro, kuris neabejotinai atrodė tikras amerikietiškas šaunuolis. Ji stengėsi vilkėti raudonos spalvos drabužius, sekdama savo pirmtakės gražuolės Nancy Reagan pėdomis, tačiau vis pasirinkdavo sukneles, margintas gigantiško dydžio žirneliais, masyvius auskarus, be jokio reikalo demonstravo stambias rankas. Panašu, kad aukštos materijos jos visai nedomino, ir ji to nė kiek nesigėdijo. Ji tvirtai abiem kojom stovėjo ant žemės.

Cherie Blair

Kaimynų mergina

Britų premjero Tonny Blairo žmona visuomet atrodė kaip mergina iš kaimynų kiemo. Žinoma, kaip ir dera leiboristų premjero gyvenimo draugei. Net tai, kad ji buvo viena sėkmingiausių britų jurisčių, nesuteikė jai išorinio blizgesio. Toks įspūdis, kad jos apranga pirkta viename pigiausių prekybos centrų, skirta šiek tiek išaugimui, visada kiek per ryški arba atvirkščiai – nublukusi. Beje, ji visuomet elgdavosi labai santūriai ir nepretendavo į eleganciją.

Doris Schroeder

Amžina jaunystė

Vokiška mielai atrodanti lėlytė. Iš pirmo žvilgsnio aišku – ne pirmoji žmona. Jos kelnių kostiumėliai ir prigludę švarkai atrodė vokiškai tvarkingai ir tuo pat metu madingai. Ji mokėjo koketiškai šypsotis, nepiktnaudžiavo makiažu ir sudėtingomis šukuosenomis. Ko gero, suprato: jos koziris – jaunystė.

Bernadette Chirac

Dama su skrybėle

Jos gigantiškas skrybėles aptarinėjo visa šalis – ryškus pavyzdys, kaip klasikinis prancūziškas stilius su nepakeičiama skrybėle, masyviais papuošalais ir idealia šukuosena gali iškrėsti piktą pokštą vyresnio amžiaus moteriai. Šalia savo visada elegantiško vyro ji kažkodėl nuolat atrodė vyresnė, veikiausiai kaip tik todėl, kad pernelyg stengėsi prie jo prisitaikyti. Jis pasižymėjo prancūzišku nerūpestingumu, ji, deja – ne. Atrodė, kad šiai moteriai ne itin patogu su savo drabužiais, kad klasikinis stilius ją apsunkina. Bet kitaip ji nemokėjo. Ji buvo moteris iš kitos epochos.

Laura Bush

Viskas savo vietoje

O štai čia viskas kaip priklauso: be pakilimų ir nuopuolių, be klaidų, bet ir be ryškios sėkmės. Teisinga šukuosena, tvarkingas kirpimas, klasikinio ilgio sijonai iki kelių – nei aukščiau, nei žemiau. Jaunystėje ji buvo gražutė. Ir dabar liko patraukli, bet ne tiek, kad nesinorėtų atitraukti akių. Ji atrodo kaip gera žmona ir motina, kaip moteris, kurios ūkis tvarkingas, vyras prižiūrėtas. Tokia moterimi galima pasikliauti: laiku nusišypsos, laiku pasitrauks į šalį ir niekuomet nežengs klaidingo žingsnio tinkamo aukščio bateliais-laiveliais.

Imelda Marcos

Prabangos deivė

O štai čia jau visko per daug – ryški gražuolė su aukšta pūsta šukuosena, pasižyminti aistra gražiai avalynei ir apskritai prabangiam gyvenimui. Visko per daug, rytietiškai egzotiška, absoliučiai nestandartiška. Užtat pasaulis gėrėjosi jos grožiu, kažkodėl ypač – Rusijos vyrai. Vidury baltos dienos ji avėjo sidabrinius batelius ir Maniloje atidarė batų muziejų. Ji nesigėdijo visame pasaulyje pirkinėti batelius, nors jos šalis gyveno neregėtame skurde.

Evita Peron

New Look

Pagal dabartinius standartus – ne pati gražiausia moteris, tačiau ji tapo tikra savo epochos stiliaus ikona. Tokias moteris tais laikais vadino „efektingomis“. Svarbiausia – ji mėgo puoštis, nešiojo prabangias skrybėles ir vilkėjo New Look stiliaus kostiumus. Mergaitė iš skurdžios šeimos, ko gera, visą gyvenimą stengėsi atsiimti tai, ko negavo vaikystėje ir jaunystėje.

Jackie Kennedy

Jackie amžinai

Svarbiausia pasaulio pirmoji dama. Jokių abejonių, jai pasisekė daugiau nei kitoms – ji buvo pati jauniausia iš jų, na, ir pati gražiausia. Ji dievino madą ir gražius drabužius, bet niekad neperlenkdavo lazdos. Visa, ką ji vilkėjo, atrodė tvarkingai ir korektiškai, ar tai būtų raudoni paltukai, ar baltos suknytės. Gal paslaptis ta, kad viskas jai puikiai tiko.

Hillary Clinton

Barbės efektas

Veikiausiai ji visuomet jautėsi vieno patraukliausių Amerikos prezidentų ne pati patraukliausia žmona, todėl labai stengėsi. Darėsi šukuosenas, siuvo ryškių amerikietiškų atspalvių suknias ir kostiumus, vilkėjo įtartinai blizgančias kojines ir ne paties korektiškiausio ilgumo sijonus. Ir vis dėlto reikia pripažinti – jai pavyko iš amerikiečių studentės, niekinančios „išorę“, įvaizdžio pereiti prie prisižiūrėjusios, besišypsančios amerikietės stiliaus.

Nancy Reagan

Raudonos spalvos diktatūra

Ją dažnai lygino su Jackie Kennedy, ir išties tarp jų buvo šis tas bendro – gležnumas, didelės tamsios akys, trumpi tankūs plaukai. Ji rengėsi puikiai, kas vulgariais aštuoniasdešimtaisiais buvo itin sunku. Mažos suknytės ir paltukai su didelėmis sagomis jos trapiai figūrai puikiai tiko. Ji mėgo raudoną spalvą ir, kad ir kaip būtų keista, ši jai tiko, nepaisant gan solidaus amžiaus. Nancy niekad nesijaunino – tai rodo protą ir gerą skonį.

Naina Jelcina

Politiškai korektiška

Ši moteris – geriausias įrodymas, kad savigarba ir nuoširdumas svarbiau nei jaunystė ir ilgos kojos. Ji niekad nesistengė atrodyti jauniau ar įspūdingiau. Todėl viskas jai tiko: ir tvido kostiumėliai, ir palaidinės su kaspinais, ir tradicinis trumpas kirpimas. Ji visuomet buvo tikra.

Sonia Gandhi

Ištikimybė tautai

Biografai tvirtina, kad atvykusi į Indiją italė Sonia Gandhi iš pradžių atsisakė valgyti indišką maistą ir rengtis nacionaliniais drabužiais. Beje, greitai ji pakeitė nuomonę ir vilkėjo sarį su retai europietei būdinga gracija bei elegancija. Ji buvo labai daili ir kruopščiai rinkosi nacionalinius drabužius, pasikliaudama europietišku skoniu – itin žavingas kontrastas.

Raisa Gorbačiova

Sovietinė prabanga

Pirmoji Sovietų politiko žmona, išdrįsusi gerai atrodyti. Ir apskritai atrodyti moterimi. Ji turėjo savų pranašumų – puikią figūrą, pasitikėjimą savimi, veikiausiai atsiradusį dėl to, kad jautėsi mylima. Tauta aptarinėjo jos drabužius, karakulio kailius ir gražias kojas, o paskui gedėjo dėl mirties pamiršusi, kad vos prieš keletą metų kaltino bereikalinga elegancija.

Liudmila Putina

„Pagaminta Rusijoje“

Rusija, kaip žinia, kraštutinumų šalis, ir pirmoji ledi šių kraštutinumų nebijo. Ji renkasi stambius ornamentus ir masyvius aksesuarus, nesibaido sudėtingų drabužių bei detalių pertekliaus. Ji visai nesistengia panėšėti į savo europietes koleges, ir vien dėl to savarankiškumo ją verta gerbti. Vis dėl to daug kas prisimena jos pasirodymą publikai su tamsiais kelnių kostiumais ir laukia pasiektos sėkmės tąsos. Kad ir kaip būtų, ji nebijo išsiskirti, o tokia drąsa – taip pat rusiškas bruožas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją