Bachelet, priklausanti Čilės valdančiajai centro kairės koalicijai, surinko 53 procentus balsų sekmadienį vykusiuose rinkimuose, kai tuo tarpu opozicijos kandidatas Sebastianas Pinera surinko 47 procentus, teigė vyriausybės rinkimų tarnyba.

54 metų amžiaus medicinos daktarė, kuri, prieš jai emigruojant, 1973-1990 metais Augusto Pinocheto diktatūros pradžioje buvo suimta ir kankinama, bus jau ketvirtoji iš eilės prezidentė iš centro kairės aljanso, valdžiusio Čilę nuo 1990 metų.

“Svarbu tai, kad mes garantuojame kilniai ir garbingai dirbti visiems Čilės gyventojams… Svarbu, kad visi turėtų vienodas teises ir galimybes”, - sakė Bachelet pirmojoje savo kaip prezidentės spaudos konferencijoje.

Agnostikė (agnosticizmas – filosof. pažinimo teorijos kryptis, neigianti galimybę pažinti objektyvią tikrovę), turinti tris vaikus nuo dviejų vyrų, Bachelet propaguoja labiau pasaulietiškas vertybes Čilėje, kuri istoriškai žinoma kaip viena socialiai konservatyviausių regiono šalių.

Tikimasi, kad Bachelet bus pragmatiška kairioji ir seks labai populiaraus prezidento Ricardo Lagoso pėdomis, kurio iždo tvarkymas laimėjo jam daugybės į dešinę linkusių rinkėjų palankumą.

Anksčiau ėjusi gynybos ministrės pareigas, Bachelet yra tik antroji moteris Pietų Amerikoje, išrinkta valstybės galva, po Janet Jagan Gajanoje, kuri buvo išrinkta 1997 metais, mirus jos vyrui prezidentui.

Visi – nuo mažų iki senų – prisijungė prie linksmybių Santjago pagrindinėje gatvėje, paaiškėjus rinkimų rezultatams vėlai vakare.

“Mums visiems patinka ponios prezidentės gebėjimas bendrauti su žmonėmis ir jos empatija, tai, kaip ji rūpinasi vargšais ir atstumtaisiais, kaip rūpinasi vaikų, o kartu ir visos šeimos gerove”, - teigė Santjago arkivyskupas Francisco Javieras Errazurizas.

Politikos mokslininkas Ricardo Israelis teigė, kad pagrindinis iššūkis Bachelet bus atvesti dar daugiau moterų į visuomenines įstaigas ir surasti vietą savo socialdemokratinei koalicijai Lotynų Ameriką valdančių kairiųjų gretose.

Israelis sakė, kad jai reikės išlaikyti gerus santykius su didžiosiomis valstybėmis, daugiausia JAV, kad Čilė gautų pajamų iš laisvosios pasaulinės prekybos, o tuo pačiu garantuoti nuolatinį dujų tiekimą iš kaimyninių valstybių.

Bachelet žadėjo, kad jos vyriausybėje pusė postų atiteks moterims, o tūkstančiams konfeti mėtančių rėmėjų naujoji prezidentė sakė, kad dirbs, siekdama pagerinti socialinį saugumą ir švietimą iki pat savo kadencijos pabaigos 2010 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją