aA
Artėjant spalio 14-ąją įvyksiantiems LR Seimo rinkimams atsakingai apsispręsti, už ką atiduoti savo balsą, rinkėjams vėl padės racionalaus balsavimo internete sistema „Manobalsas.lt“.
Pasitikrinti politines pažiūras - per keletą minučių
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Ši aktyvių visuomenininkų, mokslininkų, politologijos ir IT profesionalų komandos jau ketvirtą kartą rengiama iniciatyva rinkėjams siūlo atlikti trumpą testą ir pasitikrinti, kokios politinės pažiūros jam artimiausios bei su kurių iš į Seimą kandidatuojančių politikų labiausiai sutampa jų nuomonė.

Į interneto svetainę www.manobalsas.lt užsukęs lankytojas sugaiš vos keletą minučių, išreikšdamas savo pritarimą ar nepritarimą aktualiems teiginiams iš ekonomikos, socialinės politikos, valstybės valdymo, užsienio politikos, kultūros, visuomenės gyvenimo sričių. Tais pačiais klausimais yra pakviesti savo nuomonę išreikšti į Seimą kandidatuojantys Lietuvoje veikiančių politinių partijų atstovai – prisijungusių prie projekto politikų skaičius auga kasdien. Tad testą atlikęs rinkėjas ne tik sužinos, kurioje politinio spektro vietoje atsiduria jo pažiūros, bet ir galės palyginti jas su politikų pozicijomis.

„Mūsų projekto tikslas – ne pasufleruoti rinkėjams, už kokį politiką ar partiją jiems balsuoti rinkimuose, o ugdyti jų politinį išprusimą, skatinti įvertinus politikų deklaruojamas pozicijas, palyginus jas su savosiomis, priimti atsakingą sprendimą Taip pat tai galimybė politikams skaidriai, moderniai, interneto vartotojams patraukliu būdu pristatyti savo poziciją, pasitikrinti, ar yra ideologiškai nuoseklūs“, - sako vienas projekto kūrėjų, TSPMI dėstytojas politologas Mažvydas Jastramskis.

Testo rezultatai vartotojui bus pateikiami politinių vertybių žemėlapio pagalba. Ši vizualinė priemonė padės pamatyti bei įvertinti savo pažiūras dimensijose, atspindinčiose svarbiausius vertybinius skirtumus tarp partijų: rinka ir valstybė, kultūra ir visuomenė, istorija ir užsienio politika, postmodernumas. Pažiūras bus galima palyginti su į testą atsakiusiųjų partijų atstovų ir nepriklausomų kandidatų rezultatais – prie kiekvieno politiko bus pateikiamas procentas, kuris parodys kiek atitinka jo ir rinkėjo atsakymai. Taip pat bus įmanoma palyginti savo bei politiko atsakymus ir į kiekvieną konkretų testo klausimą.

Projektas vykdytas prieš 2008 Seimo rinkimus bei 2009 m. Prezidento bei Europos Parlamento rinkimus, jame dalyvavo daugiau nei 400 politikų bei 200 tūkst. vartotojų. Šiais metais projekto autoriai patobulino sistemos metodiką, pritaikė ją specifinei Lietuvos politinei tikrovei, pašalino galimybes politikams dirbtinai siekti vartotojų palankumo, populistiškai atsakant į testo klausimus. Kuriant unikalią lietuvišką racionalaus balsavimo sistemą projekto kūrėjai rėmėsi Šveicarijos bei Nyderlandų ekspertų patirtimi.

Projektą „Manobalsas.lt“ rengia Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas, Žinių ekonomikos forumas, Ateities visuomenės institutas bei Lietuvos jaunimo organizacijų taryba. Projekto informacinis partneris – naujienų portalas Delfi.lt. Projektą vykdyti padeda Vyriausioji rinkimų komisija.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Įdarbinti užsieniečius Lietuvoje gali būti sunkiau: griežtinama tvarka, bet dėl vienos profesijos matytų išimtį (2)

Vyriausybė jau pritarė, o Seimas toliau svarsto siūlymus griežtinti užsieniečių įdarbinimo...

Iš Kauno oro uosto evakuoti žmonės atnaujinta: Vilniaus oro uoste sprogmenų nerasta (3)

Penktadienį apie 16 val. gautas pranešimas apie neva užminuotus Vilniaus ir Kauno oro uostus.

Sujudimas Kaune: dėl padidėjusio radiacinio fono evakuoti Eigulių gyventojai (3)

Kauniečiai sunerimo dėl gausių specialiųjų tarnybų pajėgų Eiguliuose, prie V....

„The Insider“ skelbia, kaip pavyko surasti Volkovo užpuolikus Tuskas: sulaikytas baltarusis, įtariamas užsakęs užpuolimą (5)

Tyrimų portalas „The Insider“ skelbia, kad sugebėjo nustatyti nusikaltėlio, kuris Argentinoje...