aA
Vynas – gyvas. Jis gimsta, bręsta, serga ir miršta. Norint mėgautis jo tikruoju skoniu ir aromatu, reikia tinkamai su juo elgtis. Tad visiems vyno mėgėjams patariame, kaip ir kokiomis sąlygomis laikyti vyną, kokios sąlygos jam patinka, ir triuškiname klaidingus mitus.
Vyno dienos 2006
Vyno dienos 2006
© DELFI (J.Juršienės nuotr.)
Ko nemėgsta vynas?

- dienos šviesos (ultravioletinių spindulių); - vibracijos ir purtymo; - per aukštos ar per žemos temperatūros; - „svetimų“ kvapų“, - sausų patalpų.

Kaip padėti vynui kuo ilgiau gyventi?

- Sukurkite reikalingą mikroklimatą patalpoje arba įsigykite laikymui skirtą vyno spintą.

- Vyno butelius laikykite ant šono, kad vynas iš vidaus drėkintų kamštį.

- Be reikalo nekilokite butelių, nes dulkės ant butelio – supratingo šeimininko požymis, o purtantis butelį svečiams prieš akis atrodo pagyrūniškai ir kvailai.

- Labai svarbu įsitikinti, kad vietoje, kur „ilsisi“ vynas, nebūtų mikro virpesių, kurių žmogus nejaučia. Įrengiant lentynas, naudojamos tarpinės ar birios medžiagos šiam virpesiui gesinti.

- Įrenginėdami vyno kambarį rūsyje, visų pirma, pasirūpinkite kokybiška ilgaamže hidroizoliacija – jeigu teks jūsų brangią kolekciją 5-10 metų laikotarpiu nors kartą „kraustyti“ dėl remonto – tai gali pakenkti vyno kokybei.

Kokios idealios mikroklimato sąlygos tinka vynui?

- Drėgmė virš 50%. Tai padės neperdžiūti kamščiui iš išorės, nes per perdžiuvusi kamštį į butelio vidų patekęs oras oksiduos vyną pamažu versdamas actu.

- Skirtingiems vynams reikalinga skirtinga temperatūra. Jauni baltieji vynai laikomi 12-15º C temperatūroje, o sunkūs raudonieji, kurių amžius skaičiuojamas dešimtmečiais – 10-12º C. Šį temperatūrų skirtumą lengviausia pasiekti turint vyno spintą.

- Vyno rūsyje prie žemės – šalčiau, palubyje – šilčiau. Vyno patalpoje svarbi ventiliacija, kadangi, esant tokiai temperatūrai ir santykiniam drėgnumui, gali „įsimesti“ nepageidaujami grybeliai ar pelėsiai. Jeigu toje pačioje patalpoje yra laikomos ir kitos maisto atsargos – pavojinga, kad vynas prisigers sau nebūdingų kvapų.

Mitai apie vyną, kuriais neverta tikėti

- Kuo senesnis vynas, tuo geresnis. Ši taisyklė galioja tik specialiai išlaikymui gaminamiems raudoniems arba pastiprintiems vynams. Jeigu jūs parduotuvėje rasite aštuonerių metų baltą vyną, kuris stovi dienos šviesoje, lentynoje statmenai – geriau nusipirkite kokybiško acto.

- Vynas rūgštus ir neskanus tiems, kurie vartoja jį vietoj alaus – geria daug ir neužkąsdami. Vynas yra maisto priedas, reikia mėgautis maisto ir vyno deriniu, o vyną vertinti reikia vieną.

- Šaltas negeriamas tik raudonas vynas. Jis patiekiamas kambario temperatūros. Baltieji vynai prieš patiekiant turėtų būti atšaldomi iki 8-10º C. Pabandykite, jeigu netikite, kad yra skirtumas ragauti atšaldytą ir ne baltąjį vyną. Kas neras skirtumo – rekomenduojame geriau gerti alų.

Kaip įsirengti „vyno rūsį“ neturint patalpos rūsyje?

- Savo bute ar name įrenkite gerai izoliuotą patalpą būsimam „rūsiui“.

- Pagal esamą plotą pasirinkite įrangą, kuri sukurtų reikiamą mikroklimatą patalpoje. Atkreipkite dėmesį, kad naudoti buitinius kondicionierius nepatartina. Kondicionieriai turėtų būti pritaikyti būtent vyno laikymo patalpoms. Štai keletas gamintojų, kurie jums tokią įrangą gali pasiūlyti: „Wine cellars innovation“, „Eurocave“, „Koolspace“, „Vinotheque“.

- Susiprojektuokite ir pasigaminkite arba įsigykite stelažus, kurių lentynos galėtų „keisti“ aukštį arba būtų pritaikytos specialiai vyno buteliams. Atminkite, kad vynas laikomas horizontalioje padėtyje.

- Jeigu jūs gyvenate šalia judrios gatvės ar daugiabučiame name aplink viskas „virpa“. Norėdami kompensuoti virpesius, tarp lentynų, ant grindų naudokite gumines tarpines, o jei įmanoma, stelažus rekomenduotume statyti ant smėlio sluoksnio, kuris viską „gesina“.

- Durys į patalpą turi būti sandarios, kad išlaikytumėme skirtingas sąlygas viduje ir išorėje. Yra pavydžių, kai gamintojai gamina duris su įmontuotu kondicionieriumi. - Apdailai galite naudoti natūralų lavos akmenį arba dolomitą, kurie santykinį oro drėgnumą palaiko įgerdami drėgmės perteklių ir ją atiduoda kai yra per sausa.

Kuo skiriasi paprastas šaldytuvas nuo tam specialiai pritaikytos vyno spintos?

- Vyno spinta nevibruoja (vibracija kenkia saugomam vynui).

- Šaldytuve palaikoma temperatūra yra per žema vyno laikymui.

- Vyno spinta gali turėti keletą skirtingų temperatūros lygių baltiems ir raudoniems vynams.

- Vyno pintos durelės gali būti pagamintos iš stiklo, kuris nepraleidžia pavojingų ultravioletinių spindulių, o kas viduje - gerai matosi.

- Vyno spintoje yra palaikomas reikalingas drėgmės lygis.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Žemaitaitis planuoja trauktis iš Seimo KT: Žemaitaitis sulaužė Seimo nario priesaiką, papildyta (39)

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais sulaužė Seimo nario priesaiką ir...

Lietuva neigia Minsko teiginius apie dronų ataką iš mūsų šalies (22)

Baltarusijos KGB vadas Ivanas Tertelis ketvirtadienį pareiškė, neva Baltarusijos specialiosios...

Kovos su ruse atsisakiusi Lietuvos boksininkė nepanoro ir dalintis pakyla: pasakiau „ne“ ir šventa

Ana Starovoitova ketvirtadienį iš Belgrado (Serbija) parsivežtą Europos čempionato bronzos...

Teisingumo viceministras – apie visuomenės požiūrį į nusikaltimą padariusius asmenis: būtina ugdyti empatiją

Probacija vadinama laisvės atėmimo bausmės alternatyva. Ji apima lygtinį paleidimą iš įkalinimo...

Sorbonos universitete pasakytoje kalboje – Macrono įspėjimas Europai (9)

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį paragino Europą įveikti pasikeitusio...

Transliacija / Iš esmės. Kodėl tokie nykūs prezidento rinkimai?

Vienų rinkimų mes netekome, sako komunikacijos ekspertas Linas Kontrimas. Ar tikrai? Kas lemia, kad...

Lukašenka pažėrė naujų grasinimų (1)

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka pabrėžė naikinančio branduolinio karo pavojų,...