aA
JAV produktyvumo revoliucijos sėkmė ir Europos Lisabonos proceso ekonominių reformų nesėkmė dažnai verčia pamąstyti, kad Europos ekonomiką ištiko krizė, teigia Didžiosios Britanijos laikraštis "Financial Times". Vilčių nedaug, kad Europos Sąjungos (ES) lyderiams peržiūrėjus Lisabonos dienotvarkę padėtis pasikeis.
Lietuvos vadovai pasirašo Europos Sąjungos Konstitucijos sutartį
Lietuvos vadovai pasirašo Europos Sąjungos Konstitucijos sutartį
© ELTA
Kai kurių šalių vyriausybės yra labiau linkusios ginčytis nei paremti naujus pasiūlymus, kuriuos pateikia Europos Komisija, vadovaujama Jose Manuelio Barroso.

Prie bloko gegužę prisijungus 10 naujų narių, ES ekonomika išaugo tik 5 proc., tačiau jų indėlis į ekonomikos pertvarkymą yra kur kas didesnis.

Konkurencija Europoje didėja greičiau nei bet kur kitur pasaulyje, darydama įtaką gamybos sektoriui ir bei palankiems mokesčių pakitimams.

Laikraštis "Financial Times" siūlo įsigilinti į mokesčių suvienodinimą. Po 1991 metų mokesčių suvienodinimas buvo palankus visoms "Baltijos tigrėms". Estijoje iš pradžių buvo 26 proc. pajamų mokestis, dabar jis sumažėjo iki 24 proc. ir šalis siekia jį dar mažinti iki 20 proc. Lietuva neseniai paskelbė apie savo ketinimus 33 proc. pajamų mokestį pamažu sumažinti iki 24 proc.

Antroji revoliucijos banga prasidėjo Slovakijoje, kai ji beviltiškai stengėsi pasivyti kitas Centrinės Europos šalis. Radikalus šalies 19 proc. pajamų mokestis, kapitalas ir vartojimas turėtų pertvarkyti Slovakijos ekonomiką ir tapti nauju etalonu kitoms Centrinės Europos šalims. Prieš rinkimus Lenkijoje, kuriuos ketinama surengti šiais metais, bei kitais metais vyksiančius rinkimus Čekijoje šalių valdančiosios partijos irgi skatina mokesčių suvienodinimą. Vengrija neketina nuo jų atsilikti, o Rumunija mokesčius suvienodinti žada šiais metais.

Kai Pasaulio bankas pastaruoju metu numatė reformas, pagerinsiančias verslo klimatą visame pasaulyje, jis pareiškė, kad Slovakija šioje srityje pirmauja. Ne mažiau kaip septynios iš dešimties pagrindinių pasaulio šalių, vykdančių ekonomines reformas, yra senos arba naujos ES narės.

Slovakijos kaimynei Austrijai teko pertvarkyti bendrovių pelno mokesčius, kurie davė teigiamų rezultatų. Panašių pokyčių nori ir Bavarija, todėl Berlynui yra daromas vis didesnis spaudimas. Suomija taip pat jaučia Estijos bendrovių pajamų mokesčių reformavimo pastangas, šių pokyčių negalės ignoruoti Švedija.

Tačiau tai tik viena ES plėtros paveikta pusė. Kadangi paskutinio dešimtmečio pabaigoje Europos pramonė žvelgė į Vakarus ir investavo į JAV, gamintojai dabar atsisuko į Rytus. Investicijos krypsta į rytinę Europą bei Rytų Aziją, kur vis dažniau perkeliama Europos gamyba.

Tai ypač akivaizdu automobilių pramonėje. Po kelerių metų Slovakija pagamins daugiau automobilių nei bet kuri kita pasaulio šalis.

Kyla susirūpinimas, kad Vokietija pamažu tampa "turgaus ekonomikos" šalimi, kur gamyklose surenkami gaminiai iš komponentų, pagamintų kitose šalyse. Tačiau jei Vokietija ir virsta "turgumi", tai rodo, kad Europos ekonomikos integracija juda į priekį.

Kadangi pertvarkymas vyksta dėl plėtros spaudimo, Europos gamintojų pramonėje padidėjo konkurencija. Pernai visoje centrinėje Europoje išaugo tiek produkcijos gamyba, tiek ir eksportas.

Dėl to vyriausybės gali kiek nori skųstis, tačiau išlieka vienintelė alternatyva - vykdyti ekonomines reformas arba prarasti svarbias ekonomines sritis.

Europoje ne viskas yra nuspalvinta rožinėmis spalvomis. Tačiau iš Rytų atplaukus ekonominių reformų bangai po kelių dešimtmečių nusivylimą keliančių lūkesčių Europos ekonomika gali greitai viršyti prognozes. Jei taip atsitiks, tai bus greičiau Talino-Bratislavos proceso, o ne Lisabonos proceso nuopelnas, teigia "Financial Times".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Įdarbinti užsieniečius Lietuvoje gali būti sunkiau: griežtinama tvarka, bet dėl vienos profesijos matytų išimtį (2)

Vyriausybė jau pritarė, o Seimas toliau svarsto siūlymus griežtinti užsieniečių įdarbinimo...

Iš Kauno oro uosto evakuoti žmonės atnaujinta: Vilniaus oro uoste sprogmenų nerasta (3)

Penktadienį apie 16 val. gautas pranešimas apie neva užminuotus Vilniaus ir Kauno oro uostus.

Sujudimas Kaune: dėl padidėjusio radiacinio fono evakuoti Eigulių gyventojai (3)

Kauniečiai sunerimo dėl gausių specialiųjų tarnybų pajėgų Eiguliuose, prie V....

„The Insider“ skelbia, kaip pavyko surasti Volkovo užpuolikus Tuskas: sulaikytas baltarusis, įtariamas užsakęs užpuolimą (6)

Tyrimų portalas „The Insider“ skelbia, kad sugebėjo nustatyti nusikaltėlio, kuris Argentinoje...

Į krantą išplauta keistos formos būtybė pašiurpino pajūrio lankytojus: kas tai per padaras?

Australijoje paplūdimiu vaikščiojusi moteris aptiko šiurpios išvaizdos padarą, iš pažiūros...