Britai praleidžia daugiau laiko darbe – vidutiniškai apie 44 valandas per savaitę – ir atitinkamai daugiau laiko su kolegomis nei kiti europiečiai, taigi tarnybiniai romanai klesti ir sužydi kopijavimo kambariuose.

Naujausias tyrimas parodė, kad kone 70 procentų žmonių turėjo tarnybinį ryšį; 30 procentų turėjo vienos nakties ar trumpalaikį romaną, o 40 – rimtesnius santykius.

Taipogi buvo atskleista, kad kone trečdalis iš tų septyniasdešimties mylėjosi darbo vietoje – tam labiausiai tiko liftai ir laiptinės.

Atsakingas darbas, ilgos valandos

Tai nė kiek nenuostabu profesoriui Andrew Kakabadse, kuris kartu su žmona Nada parašė knygą “Intymumas. Tarptautinis seksualinio gyvenimo darbe tyrimas”.

Prof. Kakabadse sako: “Žmonės dirba atsakingą darbą ilgas valandas. Kur dar jie galėtų susirasti partnerį? Jie neina į darbą ieškodami meilės, tačiau moderni darbo aplinka nulemia artimus darbo santykius.”

Vis dėlto dauguma ekspertų pernelyg gerai žino, kad meilė ar aistra biure nebūtinai rutuliojasi sklandžiai.

JAV kai kurios firmos turi “meilės kontraktus”, draudžiančius tarnybinius romanus, ir net Jungtinėje Karalystėje apie dvidešimt procentų organizacijų turi savo santykių politiką.

Saugokitės…

Tyrimas atskleidė, kad sudėtingiausi santykiai – tarp skirtingo lygio darbuotojų, ypač jei vienas tiesiogiai pavaldus kitam. Taipogi kyla rūpesčių dėl išsiblaškymo, protegavimo ir įtampos, jei santykiai nesusiklosto.

Vis dėlto Angela Baron iš Personalo ir raidos instituto sako, kad tiek darbdaviai, tiek darbuotojai turi susitaikyti su mintimi, jog tarnybinių romanų buvo ir bus, tiesiog saugotis vilkduobių.

Ji teigia: “Gali būti situacijų, kai kompanijos gali drausti porai dirbti kartu, tarkim, apsaugos tarnyba banke, kur saugumas – esminis dalykas. Tačiau kitais atvejais vadovai turi suprasti, kad pavaldinių santykiai – ne jų rūpestis, jei tik darbas yra padarytas.”

“Visos kompanijos turi turėti atitinkamą politiką, kas priimtina ir kas ne, ir darbuotojai turi žinoti apie tai. Išlikite profesionalai ir viskas bus gerai. Darbuotojai darbe turi dirbti, o ne flirtuoti prie kavos aparato ar bartis su antrąja puse.”

Laiminga pabaiga?

32 metų Meg dabar laimingai ištekėjusi už Lewiso, kurį sutiko jiems abiem dirbant finansų departamente. Ji prisimena: “Iš pradžių buvo sunku, nes nežinojome, ką pasakys viršininkas. Laikėme tai paslaptyje porą mėnesių, tačiau slapstymasis tapo kančia, taigi nusprendėme pasakyti teisybę. Viskas buvo gerai, nes mes puikiai tvarkėmės su darbu.”

Tracey Cox iš BBC laidos “Would Like to Meet” ir santykių ekspertė iš žurnalų “Glamour” bei “Closer” perspėja, kad kai kurie žmonės gali klaidingai laikyti artimus darbo santykius kažkuo daugiau.

Ji sako: “yra tik labai neaiški riba tarp to, kas žavisi jumis ir geidžia jūsų. Mano patarimas – nedaryti jokių žingsnių, kol neišsiaiškinsite, kas tai yra iš tikro. Žinoma, visuomet yra tikimybė, kad būsite apkalbų objektas, tačiau biuruose visuomet yra apie ką šnibždėtis.”

Yra ir šis tas teigiamo užmezgant ryšius darbe. Gali pamatyti žmogų realioje situacijoje, įsitempusį, geros ir blogos nuotaikos. Tačiau reikia būti disciplinuotiems. Geriau palikite meilę už biuro sienų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją