aA
Įvykiai Rusijoje man kelia didelį nerimą. Ši svarbi kaimyninė šalis daugelyje sričių galėtų būti svarbia Švedijos ir ES partnere. Tačiau realybė yra kitokia, – rašo Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallström.
Margot Wallstrom
Margot Wallstrom
© Nuotr. iš asmeninio albumo

Prieš metus Rusija žengė paskutinius okupacijos žingsnius ir neteisėtai aneksavo Krymą. Tada stebėjome, kaip rusų kariškiai be skiriamųjų ženklų žingsnis po žingsnio užsitikrino šio Ukrainos pusiasalio kontrolę, o Ukrainos vėliavas pakeitė Rusijos trisplavės.

Galinga propagandos mašina buvo užvesta rengiant referendumą, kuris, laužant Ukrainos įstatymus, turėjo nutiesti kelią formaliam prijungimui prie Rusijos Federacijos. Tai, ką matėme vėliau, yra ne kas kita kaip tamsiausių Europos istorijos įvykių pasikartojimas.

Pirmiausiai buvo okupuotas ir neteisėtai aneksuotas Krymas. Vėliau matėme Rusijos agresiją remiant Rytų Ukrainos separatistus, kurie, paskatinti Maskvos, pradėjo ginkluotą konfliktą prieš šalies vyriausybę Kijeve. Galiausiai matėme, kaip Rusija nedvejodama pasiuntė į pagalbą separatistams savo karinius dalinius į Ukrainą, kai šie ginklų pagalba stengėsi palaužti ukrainiečių gynybą ir išplėsti savo įtakos zoną Ukrainos teritorijoje. Šie įvykiai Ukrainai buvo nebejotinai katastrofiški. Dalis šalies teritorijos buvo okupuota kaimyninės šalies, žuvo tūkstančiai kareivių ir civilių, daugybei žmonių teko išgyventi dideles kančias. Didžiąją dalį politinės ir ekonominės energijos, užuot sutelkus ją šalies ateičiai kurti, teko nukreipti Ukrainos egzistencijai ginti. 

Visa tai neigiamai atsiliepė ir pačiai Rusijai. Visuomenės nuomonės tyrimai byloja apie paramą vyriausybei, tačiau atitolimas nuo Europos jos gyventojams vargu ar naudingas.

Boriso Nemcovo nužudymas vidury gatvės byloja apie vis atšiauresnį socialinį klimatą. Tai kas įvyko, be abejo, kelia gilų susirūpinimą Švedijai ir visai Europai, kurios buvo priverstos suvokti, kad šiandien vykdoma Maskvos politika yra didžiausias iššūkis taikai Europoje nuo Šaltojo karo laikų. Švedija nori pasitikti šį iššūkį kartu su savo Europos Sąjungos partneriais.

Tai kas įvyko, be abejo, kelia gilų susirūpinimą Švedijai ir visai Europai, kurios buvo priverstos suvokti, kad šiandien vykdoma Maskvos politika yra didžiausias iššūkis taikai Europoje nuo Šaltojo karo laikų. Švedija nori pasitikti šį iššūkį kartu su savo Europos Sąjungos partneriais.
M. Wallström

Pirma, vyriausybė norėtų matyti vieningą, budrią ir sėkmingą Europos Sąjungą. Vieningą, nes tik drauge Europos šalys, bendradarbiaudamos su JAV, turi galimybę daryti įtaką ir atsilaikyti. Budrią, nes sudėtinga situacija verčia mus visus būti budresniais. Ir sėkmingą, nes tik parodydami, kaip veikia atvira visuomenė ir pademonstruodami bendradarbiavimo teikiamas galimybes, galime ateityje stumtelėti Rusijos vystymąsi ta pačia linkme. 

Antra, mes norime ir toliau remti Ukrainą ir kitas šalis palei Rytines Europos Sąjungos sienas, kurios siekia gilesnio europinių reformų įgyvendinimo bei integracijos į Europą. 

Švedija nuosekliai priklauso toms Europos šalims, kurios siekia šią paramą stiprinti. Tai pasakytina ne tik apie paramą trumpuoju laikotarpiu, siekiant padėti patenkinti neatidėliotinus Ukrainos poreikius krizės akivaizdoje, bet ir apie paramą ilgalaikėje perspektyvoje, įgyvendinant didesnio masto pertvarkymus, kurie turėtų vykti Rytų Europos kaimyninėse šalyse, kad jos galėtų priartėti prie europinio bendradarbiavimo. Vyriausybė pasisako už papildomą finansinę paramą Ukrainai artimiausiu metu ir nutarė papildomai remti stebėjimo misiją Rytų Ukrainoje, kuriai vadovauja Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO). Ilguoju laikotarpiu iki 2020 metų skirsime Ukrainai 1,5 mlrd kronų paramą reformoms įgyvendinti bei toliau skatinsime ambicingą Europos politiką Rytų partnerystės, kurios kitas viršūnių susitikimas vyks Rygoje, kontekste. Be to, Švedija yra viena didžiausių humanitarinės pagalbos donorių, suteikusi 50 mln Švedijos kronų 2014 m. ir 42 mln Švedijos kronų pagalbą šiais metais.

Trečia, mūsų politika Rusijos atžvilgiu turėtų apsunkinti, pabranginti ir pasmerkti agresyvius veiksmus. 

Švedija nuosekliai priklausė toms Europos šalims, kurios reikalauja aiškios ir konkrečios ES reakcijos kai pažeidžiamos tarptautinės teisės normos. Taip buvo anksčiau ir bus ateityje, pavyzdžiui, jei nebus paisoma paskutiniųjų Minsko susitarimų.

Įvykiai Rusijoje man kelia didelį nerimą. Ši svarbi kaimyninė šalis turi didelį potencialą ir daugelyje sričių galėtų būti svarbia Švedijos ir ES partnere. Tačiau realybė yra kitokia. Šalies viduje matome vis labiau uždarą rusų visuomenę, kurioje nutildytas ir Boriso Nemcovo balsas. O išorės politikoje stebime vis atšiauresnį požiūrį į Europą ir JAV, tapusį ir viena iš agresijos prieš Ukrainą ištakų. ES turi laikytis tvirtos pozicijos šios raidos atžvilgiu ir siekti dialogo. Sankcijų politika byloja tvirtą poziciją, o mūsų bandymai remti derybinį sprendimą liudija dialogo siekį. Tas pats pasakytina ir apie Švedijos politiką. Visuose mūsų ryšiuose su Rusija turėtume aiškiai pasisakyti už tai, kas yra teisinga ir nepasiduoti nė mažiausiai provokacijai ar įžeidimui. Tuo pačiu turėtume palaikyti dialogą apie tai, kas mus neramina ir tai, kas vienija mūsų šalis, kurios, nepaisant įvykių lieka kaimynėmis. 

Vieninga, budri ir sėkminga Europos Sąjunga. Tvirta parama Ukrainai ir kitoms ES kaimyninėms šalims, siekiančioms priartėti prie europinio bendradarbiavimo. Ir griežta politika Rusijos atžvilgiu, su reikalavimais, pasekmėmis ir atvira komunikacija. Tai – pagrindiniai elementai politikoje, kurią siekiame įgyvendinti, kad atremtume rimtus iššūkius taikai ir saugumui Europoje, prasidėjusius Kryme prieš tokius ilgus ir sunkius vienerius metus.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pranešėjo komisija gali turėti visiškai netikėtą efektą: valdantieji daro paslaugą Nausėdai (10)

Triukšmas, kilęs po Valstybės saugumo departamento ( VSD ) pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją...

Karas Ukrainoje. Budanovas: yra kelios versijos, kodėl Kremlius leido įvykti teroro išpuoliui naktį rusai bepiločiais orlaiviais užpuolė Zaporižią

Naktį į ketvirtadienį Rusijos okupacinės pajėgos paleido smogiamuosius bepiločius lėktuvus...

Mazuronis ketina siūlyti Darbo partijai nebedalyvauti EP rinkimuose Fiodorovas: galbūt laikas pasileisti; papildyta (5)

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis svarsto siūlyti partijai trauktis iš Europos...

Prabilo Vilniuje degusios įmonės atstovas: jokio įsivaizdavimo, dėl ko tai galėjo atsitikti (5)

UAB „Ruvis“ atstovas Bronislovas Šimanskas teigia, kad milžiniškas gaisras kilo, kai...

Siaubinga realybė mažame Lietuvos kaime: paauglę suviliojęs vyras ją pardavinėjo į sekso vergiją (4)

Neįgali 16-metė našlaitė iš vieno nedidelio Lietuvos kaimo pateko į siaubingas išnaudotojo...

Perskaičiuojamos „Sodros“ išmokos: keisis mokamos sumos už ligą, motinystę, tėvystę ir vaiko priežiūrą

Ligos, motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos yra skaičiuojamos individualiai,...

VMI stebi prekiaujančius ir transliuojančius internete: ragina nepamiršti mokesčių, skaičiuojami ir „patiktukai“ žingsniai, kaip tvarkingai vykdyti veiklą (10)

Įsibėgėjus pajamų deklaravimui, suklusti turėtų ir internete prekiaujantys ar paslaugas...