aA
Londono greitojo maisto barams ir restoranams įsakyta pakeisti daug skylučių turinčias druskines naujomis, iš kurių druska byrėtų sunkiau. Taip Jungtinės Karalystės (JK) savivaldos nusprendė kovoti su per dideliu sveikatai žalingos druskos vartojimu. Kiek anksčiau barų virėjai jau turėjo susitaikyti su reikalavimu į patiekalus dėti mažiau gardaus prieskonio.
Nuo šiol ant greitojo maisto užeigų stalų turės stovėti druskinės su vos penkiomis skylutėmis. Standartines druskines, kuriose buvo 17-18 skylučių, barų savininkams teks išmesti.

Taip, pasak Mančesterio savivaldą konsultavusių mokslininkų, druskos vartojimas baruose turėtų sumažėti perpus. Būtent Mančesteryje daugiausiai žmonių visoje JK miršta nuo perdėto druskos vartojimo sukeltų ligų.

Netrukus naujas druskines turės įsigyti ir kitų šalies miestų, tarp jų ir tūkstančius greitojo maisto užeigų turinčio Londono, verslininkai.

Naujos tvarkos priešininkai, tarp kurių daugiausia barų savininkų, aiškina, kad savivaldos neturi teisės spręsti, kiek druskos lankytojas gali dėti į savo maistą. Tačiau kai kurios kavinės jau naudoja naujas druskines ir nepatenkintų klientų priekaištų dar nebuvo sulaukusios.

Medikai tikina, kad per didelis druskos vartojimas kelia kraujo spaudimą, todėl per dieną jos negalima vartoti daugiau už šešių gramų normą. Per didelis kraujo spaudimas įtakoja širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimą ir gali baigtis širdies priepuoliu.

Daugiausia druskos dedama į greitąjį maistą – picas, hamburgerius ir bulvytes fri. Nustatyta, kad kiekvienoje išsinešimui pagamintoje porcijoje maisto, kuri buvo pagardinta iš 17 skylučių turinčios druskinės, druskos buvo 3.9 gramo, t.y. daugiau nei pusė tiek, kiek suaugusiam žmogui reikėtų druskos suvartoti per visą dieną.

„Londonietė“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Buvęs premjeras Gediminas Kirkilas išlydimas į paskutinę kelionę pildoma (6)

Sostinėje trečiadienį vyksta atsisveikinimas su buvusiu premjeru Gediminu Kirkilu . Velionis...

Žiniasklaida: lemiamą vaidmenį atblokuojant JAV pagalbą Ukrainai galėjo suvaidinti viena šalis (1)

Remiantis antradienio vakarą Vokietijos dienraščio tinklalapyje paskelbtu straipsniu, Rusijai...

„Kilo Health“ per kelis mėnesius atleido daugiau nei 100 darbuotojų: buvęs vadovas prabilo apie „rožinius akinius“ (10)

Iki balandžio 19 dienos sveikatos technologijų startuolio „ Kilo Health “ vadovo pareigas ėjęs...

Daugiausiai mokesčių sumokančios įmonės Lietuvoje: statybų sektoriuje – neregėtas šuolis

Naujienų portalas „Delfi“, bendradarbiaudamas su „Investuotojų forumu“, pradeda straipsnių...