aA
Šių metų Seimo rinkimuose dalyvausianti Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) dar neparengė rinkiminės programos. Tačiau anksčiau, balandžio mėnesį, šios partijos paskelbtos programinės nuostatos jos veikloje staigmenų ir didelių pokyčių nežada. Tarp VII LLRA suvažiavime partijos lyderio Valdemaro Tomaševskio pristatytų partijos programinių nuostatų – siūlymas mažinti Seimo narių skaičių bei mokesčius, didinti lengvatas ir minimalią algą.
LLRA programinės nuostatos: daugiau lengvatų, Sanktuariumas ir privalomas tikybos mokymas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

V. Tomaševskis, kalbėdamas partijos suvažiavime, neslėpė partijos ambicijų – gauti keliolika mandatų Seime ir formuoti naują Vyriausybę, kurioje LLRA pasiryžusi vadovauti trims-keturioms ministerijoms: Ūkio ministerijai, Susisiekimo ministerijai, Švietimo ir mokslo ministerijai ir Žemės ūkio ministerijai.

Iš programinių nuostatų matyti, kad LLRA pasiruošusi kovoti dėl balsų visoje Lietuvoje, mat kalbama apie bendrąsias Lietuvos problemas, ne tik apie Lietuvos lenkams rūpimus klausimus. Tautinių mažumų teisių apsaugai, taip pat kaip ir užsienio politikai skirti vos keli sakiniai.

Siūlo įvesti reikalavimus Seimo nariams

Prie pastaruoju metu madingos iniciatyvos prisijungė ir LLRA – ši partija sieks, kad Seimo narių skaičius būtų mažinamas nuo 141 iki 101. Be to, kad Seimo narių turėtų būti mažiau, būsimiems parlamentarams reikėtų įvesti tam tikrus reikalavimus, pvz., tai turi būti žmonės, „turintys tam tikrą patirtį arba žinias apie valstybės valdymą“. Taip pat jie bent kartą turi būti išrinkti į savivaldybių tarybas, ar bent du kartus kandidatuoti savivaldos rinkimuose. LLRA siūlo mažinti ir ministerijų skaičių, kai kurias jų paprasčiausiai sujungiant.

O štai savivaldybių tarybų narių skaičių reikėtų didinti – teigiama pranešime. LLRA siūlo įvesti antrąją lygį seniūnijose, kurioms turėtų būtų perduota miestų ir rajonų savivaldybių įgaliojimų dalis. 

Sanktuariumas pritrauktų turistų srautus

LLRA turi tris prioritetines sritis – turizmą, energetiką bei transporto sistemą. V. Tomaševskio teigimu, Lietuvos turizmas galėtų suklestėti, jei būtų sumažintas PVM mokestis viešbučio paslaugoms. LLRA neatsisako idėjos statyti Sanktuariumą, kuris, pasak jų, galėtų pritraukti tūkstančius ar netgi milijonus maldininkų kasmet. Nors LLRA nekalba tiesiogiai apie religiją, tačiau šios partijos katalikiškas požiūris išryškėja būtent kalbant apie turizmą ir iš jos siūlymo įvesti privalomas tikybos pamokas ir egzaminą mokyklose.

LLRA išsako savo poziciją ir dėl šalies energetikos. Partijos lyderis žeria kritiką dabartinei Vyriausybei dėl to, kad ši dėmesį skiria tik branduolinei energetikai, kuri, sprendžiant iš V. Tomaševskio žodžių, jam atrodo gerokai per brangi. LLRA siūlo visuotinį perėjimą prie biokuro šilumos ūkyje – taip ne tik būtų sutaupytos lėšos, bet ir panaudota šiuo metu nenaudojama žemė.
Dar viena iš LLRA išskirtų sričių yra transporto sistema. LLRA siūlo mažinti akcizą degalams. Be to, LLRA atkreipia dėmesį į jų valdomų savivaldybių problemą – nesutvarkytus kelis ir siūlo skirti daugiau lėšų savivaldybių viešajam transportui, didinti finansavimą savivaldybių keliams sutvarkyti, skirstant finansavimą įvesti eismo intensyvumo kriterijų.

Dėmesys švietimui ir žemės ūkiui

Pasak V. Tomaševskio, Švietimo ir mokslo ministerija yra viena prasčiausiai valdomų. „Privalome padaryti viską, kad užkirstume kelią gerai veikiančios Lietuvos švietimo sistemos žlugdymui, turime išsaugoti vidurines mokyklas, kaimo mokyklas, tradicinį tautinių mažumų švietimo modelį sėkmingai veikiantį visus 22-ejus Lietuvos Respublikos nepriklausomybės metus (...). O pradėti reikėtų nuo atsisakymo „mokinio krepšelio“ finansavimo principo“, - kalbėjo V. Tomaševskis.
LLRA taip pat atkreipė dėmesį, kad reikėtų skatinti glaudesnį ūkininkų bendradarbiavimą, sukuriant žemės ūkio bendrijas ir kooperatyvus. Nepaminėtas neliko ir LLRA dažnai iškeliamas argumentas – žemės grąžinimas. „Pas mus viską sprendžia praktiškai niekieno nekontroliuojami valdininkai“, - pareiškė V. Tomaševskis. Pasak jo, grąžinant žemę buvo labai daug neteisybės ir piktnaudžiavimo, todėl šiai sričiai reikėtų skirti daugiau dėmesio.

Tautinių mažumų teisių apsaugai, kuri visada buvo LLRA arkliukas, skirti vos keli sakiniai. V. Tomaševskis įsitikinęs, kad artimiausiu laiku Lietuvoje dviejų ar net trijų kalbų vartojimas viešajame gyvenime atskirose vietovėse taps norma. „Standartai turi galioti visiems Europos Bendrijos nariams“, - sakė LLRA partijos lyderis kalbėdamas apie tautinių mažumų teisių apsaugą.

Siūlo apmokestinti bankus ir žada lengvatas

LLRA taip pat pasiryžusi skirti didesnę socialinę paramą šeimoms, turinčioms mažas pajamas, daugiavaikėms šeimoms bei šeimoms su neįgaliais vaikais. Partija siūlo įvairių mokesčių lengvatų įvedimą, kurios būtų diferencijuotos. 

Pasak partijos lyderio, minimalus atlyginimas šalyje turi būti ne mažesnis nei 1200 Lt ir ne mažesnis nei 50 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio. Taip pat ir pensijoms būtų taikomas pastarasis reikalavimas. Šitą pasiekti LLRA siūlo apmokestinant „didžiausią pinigų uždirbančią mūsų šalies struktūrą – bankus“. Pasak V. Tomaševskio, ši idėja gali išgelbėti šalies biudžetą.
LLRA taip pat siūlo įvesti tam tikras vaistų įsigijimo lengvatas, žada skirti daug dėmesio jaunimo užimtumui, užtikrinti kultūros prieinamumą visiems gyventojams, taip pat mėgėjiško sporto prieinamumą. Partija siūlo ir interneto įvedimo ir naudojimo lengvatas, ypač kaimo vietovėse.
Nors apie užsienio politiką LLRA lyderis kalbėjo nedaug, tačiau pabrėžė, kad būtina plėtoti gerus santykius su visais Lietuvos kaimynais. 

LLRA siūlo į Lietuvos teisės sistemą įvesti prisiekusiųjų teismo instituciją, o mokyklose – privalomą religijos (tikybos – DELFI) dėstymą ir egzaminą.

Baigdamas savo kalbą V. Tomaševskis pabrėžė, kad apie LLRA palankią nuomonę turi ne tik rinkėjai, bet ir kitos partijos. LLRA užsitarnavo sąžiningos ir solidžios partijos reputaciją, todėl tikėtina, kad ir po Seimo rinkimų su šia partija norės bendradarbiauti kitos į parlamentą išrinktos partijos.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Grigonio ekipos atsakas: galingu spurtu patiesė be lyderio rungtyniavusį „Maccabi“ Lietuvis rezultatyvumu nepasižymėjo

Mariaus Grigonio atstovaujamas Atėnų „Panathinaikos“ atsitiesė po nesėkmės pirmosiose...

Sedekerskio sezonas Eurolygoje pakibo ant plauko: „Baskonia“ vėl pralaimėjo Madride Lietuvis išsiskyrė universaliu žaidimu

Vitorijos „Baskonia“ su Tadu Sedekerskiu atsidūrė ties prarajos riba Eurolygos atkrintamosiose....

Nauja „Messenger“ funkcija jau prieinama ir Lietuvoje: naudotojai skundėsi ne vienerius metus (1)

„ Facebook Messenger“ naudotojai pagaliau buvo išgirsti – programėlės kūrėja „Meta“...