aA
Įprasta, jog prie stalo lietuvius sukviečia namuose gaminti tradiciniai didžkukuliai, plokštainis, balandėliai ar bulviniai blynai. Lietuvišką virtuvę turbūt galima būtų apibūdinti kaip sočią ar riebią, tačiau jokiu būdu ne aštrią. Meksikos, Indijos, Kinijos, Centrinės Azijos ar kitų šalių patiekalų Lietuvoje galima paragauti jau ne vienerius metus, šių restoranų darbuotojai teigia, kad tautiečiai mielai užsisako tipišką tolimo krašto patiekalą ir retas kuris paprašo gaminti jį švelnesnį.

Rūkyti kalmarai
Rūkyti kalmarai
© Corbis/Scanpix
Restorano „Indijos skonis“ administratorė Roma Jakštienė DELFI sakė, kad lietuviai mėgsta indiškus patiekalus, o jie restorane yra tokie patys kaip ir Indijoje, nes virėjai atvykę iš Pakistano. Tačiau ji teigia, kad valgiaraštyje aiškiai nurodytas patiekalų aštrumas, todėl prieskonių mažiau dėti netenka.

„Žmonės neprašo mažinti prieskonių, kurie mėgsta, tie ir valgo tokį, koks turi būti. Patiekalai dažniausiai užgeriami raudonu ar baltu vynu“, - aiškino R.Jakštienė.

Restorane lankytojai dažniausiai užsisako vištienos ar avienos patiekalus.

Restorano „Meksika“ vedėja Vilija Matačiūnienė, DELFI teigė, jog patiekalas yra derybų objektas, jei žmogus nori švelnesnio, virėjai gali pagaminti prašomo skonio.

„Esam lankstūs, turim nemažai lankytojų, kurie buvę Meksikoje ir turi savo receptų bei patys gamina, jie teigia, kad mūsų patiekalai skanūs ir visiškai atitinka Meksikoje valgytus. Manau, kad lietuviai mėgsta meksikietiškus patiekalus, nes jie yra įdomūs“, - tikino restorano vedėja.

Pasak V.Matačiūnienės, virtuvės šefai yra lietuviai, apmokyti meksikiečių. Jos teigimu, sunku išskirti dažniausiai užsakomus patiekalus, tačiau populiarūs čili sriuba, špinatų sriuba, aitrieji paplotėliai „Burritos“, meksikietiški troškiniai „Tacos“.

Dažniausiai prie patiekalų lankytojai geria natūralias sultis, arbatą, tačiau, pasak meksikietiško restorano vedėjos, kiekvienas gėrimą renkasi pagal savo skonį.

V.Matačiūnienė teigia, jog lietuviai tikrai mėgsta Meksikos virtuvę ir dažniausiai prašo tikrų meksikietiškų patiekalų, o ne sušvelnintų.

Centrinės Azijos virtuvės restorano „Čingischanas“ vadybininkas Radžas Ischakovas DELFI tvirtino, jog restorane yra keletas labai aštrių patiekalų.

„Lietuviai labai mėgsta Centrinės Azijos virtuvę, nors iš pradžių galvojom kad žiūrės labai konservatyviai. Specialiai lietuviams patiekalų nemodeliuojam, tačiau lankytojai gali paprašyti, kad virėjas nedėtų tam tikrų prieskonių“, - teigia R. Ischakovas.

Jo teigimu, patiekalų skonis visai nesiskiria nuo valgomų Centrinėje Azijoje, nors jie pagaminti iš lietuviškų produktų. Virtuvėje šeimininkauja specialiai iš Kazachstano ir Uzbekistano atvykę virėjai, kurie, pasak vadybininko, laikosi savo šalių tradicijų.

Dažniausiai restorane užsakomas plovas ir avienos šašlykas, o patiekalai užgeriami gruzinišku vynu.

Aštuntus metus veikiančio kinų restorano „Trys klevai“ direktoriaus pavaduotoja Violeta Šekštelienė DELFI sakė, kad lietuviams reikia pritaikyti kinų patiekalus.

„Kinai valgo tai, kas šliaužia, skrenda, bėga. Aišku, lietuviai nevalgo nei žiogų, nei tarakonų“, - aiškina V. Šekštelienė.

Ji sako, kad tuo ir ypatinga kinų virtuvė, jog kiekvieną patiekalą galima pagaminti pagal kliento skonį.

Tačiau restorano direktoriaus pavaduotoja teigia pastebėjusi, jog lietuviai jau mėgsta aštrų maistą.

Restorano virtuvėje šeimininkauja kinai, pasak V. Šekštelienės, ji nežino kinų restorano, kuriame gamintų kitatautis.

Restorane klientai kinų patiekalus dažniausiai užsigeria alumi ar arbata, o Kinijoje – arbata.

„Trijuose klevuose“ dažniausiai užsakomi patiekalai yra baklažanai sojos padaže ir traški vištiena.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Grigonio ekipos atsakas: galingu spurtu patiesė be lyderio rungtyniavusį „Maccabi“ Lietuvis rezultatyvumu nepasižymėjo

Mariaus Grigonio atstovaujamas Atėnų „Panathinaikos“ atsitiesė po nesėkmės pirmosiose...

Sedekerskio sezonas Eurolygoje pakibo ant plauko: „Baskonia“ vėl pralaimėjo Madride Lietuvis išsiskyrė universaliu žaidimu

Vitorijos „Baskonia“ su Tadu Sedekerskiu atsidūrė ties prarajos riba Eurolygos atkrintamosiose....

Nauja „Messenger“ funkcija jau prieinama ir Lietuvoje: naudotojai skundėsi ne vienerius metus (1)

„ Facebook Messenger“ naudotojai pagaliau buvo išgirsti – programėlės kūrėja „Meta“...