aA
Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdis įkurtas 2006 m. vasario 25 d., atskilus daliai Liberalų ir centro sąjungos narių, nepatenkintų tuometinio LiCS pirmininko Artūro Zuoko vadovavimu. 2005 m. gruodį buvo paskelbtas Liberalų sąjūdžio Steigimo manifestas, kuriame naujosios partijos nariai kvietė visus Lietuvos žmones, puoselėjančius skaidrumą ir demokratinį valdymą bei vienijamus liberalių idėjų, kurti Liberalų sąjūdį.
Eligijus Masiulis ir Gintaras Steponavičius
Eligijus Masiulis ir Gintaras Steponavičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Pirmuoju partijos pirmininku išrinktas Seimo narys Petras Auštrevičius. Vėliau, 2008 m. vasario 9 d. partijos pirmininku išrinktas Eligijus Masiulis.

2008-2012 m. Seime Liberalų sąjūdžio frakciją sudaro 12 narių: Algis Kašėta (Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas), Dalia Kuodytė (frakcijos seniūno pirmoji pavaduotoja), Dalia Teišerskytė (frakcijos seniūno pavaduotoja), Petras Auštrevičius, Laimontas Dinius, Audrius Endzinas, Kęstutis Glaveckas, Arminas Lydeka, Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius, Erikas Tamašauskas. Frakcijai priklausęs Gediminas Navaitis į kitą Seimą sieks kandidatuoti savarankiškai.

Vyriausybėje Liberalų sąjūdžiui atstovauja Eligijus Masiulis (Susisiekimo ministras), Gintaras Steponavičius (Švietimo ir mokslo ministras) ir Remigijus Šimašius (Teisingumo ministras).

Šiai partijai po FNTT skandalo atstovauja ir kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Šios partijos narys Leonidas Donskis šiuo metu atstovauja Lietuvai Europos parlamente.

Partija savo vertybėmis laiko atkaklų ir nuoseklų žmogaus pirmenybės prieš valstybę gynimą, individo – prieš kolektyvą, idėjas.

Aukščiausia vertybė partijai – orus žmogus. Anot pačios partijos, nuo kitų partijų ją skiria tai, jog ji turi ideologinį stuburą ir nedalina tuščių pažadų.

2008-2012 m. Seime Liberalų Sąjūdis buvo valdančioji partija, dažniausiai pritarianti koalicijos partnerių iniciatyvoms. Šiuose Seimo rinkimuose Liberalų Sąjūdis siūlo klausytis „sveiko proto balso“ ir pasisako už pagarbą kiekvienam dirbančiajam, už visuotinį korupicijos išgyvendinimą iš žmonių kasdienybės ir už valstybės grąžinimą tikriesiems šeimininkams – jos piliečiams. Liberalų Sąjūdis žada kurti daugiau darbo vietų, pritraukti investicijų, garantuoti žmonėms ne minimalų, o orų atlygį.

Knygoje „Partinės demokratijos pabaiga? Politinis atstovavimas ir ideologijos“, Liberalų sąjūdis apibūdinamas kaip išsiskiriantis nuosekliu ir aiškiu vertybiniu profiliu. Anot autorių, ši partija propaguoja ekonominės dešinės politiką, moralės srityje laikosi liberalių pažiūrų.

Vis dėlto aiškias liberalias pažiūras labiau deklaruoja partijos lyderiai, o eiliniai partijos nariai nėra tokie liberalūs, ypač jei kalbama apie ekonominę-socialinę sritis. Partijos nariai neturi vieningos nuomonės ekonominiais-socialiniais bei moraliniais klausimais, tačiau pasižymi griežtomis antisovietinėmis nuostatomis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Nausėda sureagavo į Bilotaitės kreipimąsi ir turi jai klausimą Bilotaitė kreipėsi į prokuratūrą, papildyta (32)

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama...

Ignas Jomantas kol kas dar nesės į kalėjimą: išgelbėjo neįtikėtinas formalumas

Antradienį Klaipėdos apygardos teismas nusprendė bent kol kas nesiųsti milijonieriumi...

Latvija atsisakys rusų kalbos mokymo mokyklose (3)

Latvijos valdžia ketina iki 2026 m. mokyklose atsisakyti rusų kalbos kaip antrosios užsienio kalbos.

Pirmuoju pasaulyje kurčiu reperiu vadinamas Signmarkas: kurtieji turėtų būti laikomi kalbine mažuma, o ne žmonėmis su negalia

„Visuomenė kurčiuosius turėtų traktuoti ne kaip žmones, turinčius negalią, o kaip kalbinę...

Vžesniauskaitės mylimasis milijardierius Caudwellas pasidalijo dar nematyta nuotrauka: taip, kadaise turėjau plaukus!

Olimpietė Modesta Vžesniauskaitė su mylimuoju, milijardieriumi Johnu Caudwellu nuolat dalijasi...