aA
Rinkimuose į Seimą dalyvaujantis Liberalų sąjūdis savo programoje gyventojams žada nedidinti esamų, neįvesti naujų bei atsisakyti mažareikšmių mokesčių, tikina sumažinsią verslą kontroliuojančių institucijų bei iš esmės nori keisti pašalpų mokėjimo tvarką – atsisakyti transporto lengvatų ar įvairių kompensacijų, o valstybės paramą neturtingiesiems mokėti kaip vieną pašalpą.
Liberalų pažadai: paprastesni mokesčiai, mažiau pašalpų, Partnerystės įstatymas ir draudimas mušti vaikus
Liberalų sąjūdis
© DELFI / Valdas Kopūstas

Liberalai taip pat nori priimti Partnerystės įstatymą, nustatantį nesusituokusių porų teises ir pareigas, patvirtinti teisės aktus, kuriais būtų draudžiamas smurtas prieš vaikus, įskaitant ir psichologinį smurtą, ketina įtvirtinti dvigubą pilietybę užsienio lietuviams bei įteisinti internetinį balsavimą.

Skatins verslumą ir vaikų gimdymą

Norėdami sudaryti palankesnes sąlygas verslui, kuriančiam darbo vietas, liberalai teigia ketiną nedidinti jokių esamų mokesčių, neįvesti naujų ir atsisakyti mažareikšmių – tokių kaip paveldimo turto mokestis. Šalia to, žadama penktadaliu sumažinti leidimų ir licencijų, kurių reikia verslo pradžiai, skaičių.

Liberalų sąjūdis teigia niekada nepritarsiąs progresiniams mokesčiams, tačiau svarsto įteisinti darbdavių atleidimą nuo „Sodros“ mokesčių, jeigu jie sutiks pakelti darbuotojo atlyginimą iki 3500 Lt „ant popieriaus“. Darbdaviui sutikus mokėti minėto dydžio atlyginimą, jam taip pat būtų leidžiama susitarus su darbuotoju laisviau taikyti Darbo kodekso nuostatas.

Ši partija, be kita ko, nori supaprastinti darbo santykius taip, kad, pavyzdžiui, dėl lankstaus darbo grafiko susitartų darbuotojas ir darbdavys.

Vaikų gimdymą liberalai žada skatinti palaipsniui mažinant apmokestinimą už kiekvieną vaiką – už pirmą vaiką būtų neapmokestinami 300 Lt nuo algos ir 400 Lt už kiekvieną paskesnį vaiką.

Skatinti verslą Liberalų sąjūdis ketina leisdami įvairius formalumus tvarkyti internetu, siūlydami įvesti nulinį tarifą reinvestuojamam pelnui, žadėdami sumažinti verslą kontroliuojančių institucijų, dividendus apmokestindami 15 proc. tarifu bei atleisdami nuo pelno mokesčio bei pusės „Sodros“ įmokų mokėjimo tuos asmenis, kurie pirmą kartą kurią įmonę.

Toks palengvinimas būtų taikomas vienus metus, bet ne ilgiau nei įmonė pasiekia 1 mln. Lt apyvartą arba gauna 300 tūkst. Lt pelno.

Gana drąsiai liberalai skelbia būsią pajėgūs į Lietuvą pritraukti ne mažiau nei 50 užsienio įmonių per metus ir siūlo gana neįprastą formulę 10/50/100, reiškiančią, kad jeigu įmonė stato gamyklą Lietuvoje už ne mažiau nei 10 mln. Lt, tai per 50 dienų bus sutvarkomi visi dokumentai, kurie turėtų galioti ištisą šimtmetį.

Dar vienas drąsus siūlymas – iš viešųjų pirkimų kasmet sutaupyti po 500 mln. Lt.

„Lėšos pašalpoms nebus švaistomos“

Programoje liberalai aiškiai deklaruoja, jog pašalpų gavėjai lengvų laikų tikėtis neturėtų. Šios partijos atstovai sumąstė, kad dalis pašalpų ir kompensacijų dirbantiems, bet mažai uždirbantiems žmonėms galėtų būti mokamos kaip pajamų mokesčio lengvatos – tokiu būdu, liberalų nuomone, padidėtų pašalpų gavėjų paskatos dirbti.

Liberalų sąjūdis ketina gana priekabiai aiškintis, ar pašalpų bei kompensacijų gavėjai negauna atlyginimo užsienyje – tam išsiaiškinti esą reikia sujungti duomenų bazes su užsienio šalimis.

Dešinieji taip pat svarsto galimybes paramą socialiai remtiniems asmenims susumuoti į vieną išmoką atsisakant transporto lengvatų ar kompensacijų už šildymą ir karštą vandenį, mat visas šias lengvatas, kompensacijas ir išmokas sunku administruoti.

Beje, socialinės paramos gavėjai ir jų duomenys turėtų būti sujungti į vieną bazę, kad visos valstybės ir savivaldybių institucijos galėtų susekti, ar paramos prašytojas nesukčiauja. Maža to, kai kuriais atvejais liberalai būtų linkę socialinę paramą pinigais pakeisti parama natūra.

Euras – tik tada, kai išsikapstys Europos šalys

Tam tikrų pokyčių liberalais žada ir valstybės valdymo aparate – valdininkų, liberalų nuomone, turėtų mažėti. Partija, be kita ko, teigia konstruosianti nedeficitinį biudžetą, tai reikštų, jog valstybės išlaidos turėtų būti mažesnės nei dabar.

Liberalų sąjūdis taip pat atsisako siekio bet kokia kaina įsivesti eurą.

„Lietuva į euro zoną turi įsijungti tik tada, kai euro zonos šalys įveiks ekonominę ir finansų krizę, o euro įsivedimas bus finansiškai naudingas“, - teigiama liberalų programoje.

Valstybės įmonių valdyme žadama atskirti tas bendroves, kurios konkuruoja su privačias paslaugos teikėjais – jos bus privatizuojamos. Toks pat likimas ištiks tas valstybės įmones, kurios neužima dominuojamos padėties rinkoje.

Viena pirmųjų valstybės įmonių, kuri turėtų patirti pokyčius, yra „Lietuvos geležinkeliai“ - joje infrastruktūros valdymas, anot liberalų, turėtų būti atskirtas nuo komercinių funkcijų, o keleivių vežimui siūloma konkurso tvarka skirti valstybės paramą.

Šilumos ūkio sektoriuje liberalai taip pat turi siūlymų, nors nėra aišku, kaip juos įgyvendins, nes šilumos ūkius išimtinai valdo savivaldybės. Tačiau liberalai siūlo skatinti daugiabučių namų renovaciją bei modernizaciją, atnaujinti šilumos tinklus bei įvesti konkurenciją tarp šilumos gamintojų.

Liberalai taip pat teigia remiantys suskystintų gamtinių dujų terminalo ir Visagino atominės elektrinės (VAE) statybas, bet sako, jog jėgainės projekte būtinai turi dalyvauti regioniniai partneriai.

„VAE turi būti statoma tik tuo atveju, jei yra įtraukiami regioniniai ir instituciniai partneriai, yra aiškūs projekto kaštai bei nauda ir užtikrinamas ypatingas projekto įgyvendinimo skaidrumas“, - rašoma Liberalų sąjūdžio programoje.

Šios partijos politikai, be kita ko, sako mažinsią degalų akcizus bei skatinsią konkurenciją tarp degalų pardavėjų ir tiekėjų.

Ketina priimti Partnerystės įstatymą

Naujovių liberalai žada ir kitose srityse. Pavyzdžiui, programoje rašoma, kad vidaus tarnybos, muitinės ar pataisos įstaigų pareigūnams turėtų būti leista dirbti kitą darbą, jei jis netrukdo tarnybai, o teisėsaugos institucijose norime užtikrinti statutinių vadovų rotaciją. Maža to, norima didinti pareigūnų darbo užmokestį, nors darbo užmokesčio didėjimo šaltiniai nenurodomi.

Šeimos politikos srityje Liberalų sąjūdis nepritaria šeimų skirstymui, kaip kad konservatoriai, ir žada priimti Partnerystės įstatymą.

Beje, liberalai savo žodį pasakė ir dėl Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo: jie norėtų geresnės smurto prevencijos, stipresnės pagalbos smurto aukoms, o smurtautojams žada psichologo konsultacijas ir nesmurtinio elgesio kursus.

Eligijaus Masiulio vadovaujama partija deklaruoja norinti supaprastinti vaikų įvaikinimo taisykles, o asmeniui, globojančiam vaiką, nori mokėti atlyginimą.

Liberalų sąjūdis taip pat žada priimti įstatymą draudžiantį kūno bausmes ir ypač psichologinį smurtą prieš vaikus.

„Krepšeliai“ - nuo darželių iki vaikų popamokinės veiklos

Savo programoje Liberalų sąjūdis teigia norintis įteisinti elektroninį balsavimą, nors iki šiol tokia naujovė pritarimo Seime nesulaukė. Ši politinė partija žada palengvinti sąlygas piliečių iniciatyvoms rengti referendumus – esą, vietoje dabar reikiamų surinkti 300 tūkst. parašų, galėtų būti leidžiama surinkti 150 tūkst., o parašų rinkimo laikotarpį pratęsti iki 4 mėnesių.

Liberalų sąjūdis taip pat agituoja už „krepšelių“ idėją tiek darželiams, tiek popamokinei veiklai mokyklose, o atsigaunant ekonomikai darželių pedagogų ir auklėtojų algas siūloma didinti pirmiausia.

„Krepšeliai“, anot liberalų, gali būti pritaikyti ir mokiniams mokantis nevalstybinėje bendrojo ugdymo mokykloje,o moksleivių tėvams siūloma galimybė dalyvauti mokyklų vadovų skyrime ar mokytojų priėmimo į darbą procese. Tiesa, mokyklų vadovai, liberalams atėjus į valdžią, turėtų būti pasiruošę rotacijai.

Beje, bendrojo ugdymo mokyklų mokytojams žadamas bent 20 proc. didesnis atlyginimas nei vidutinis atlyginimas Lietuvoje.

Šiuo metu vidutinis mėnesio darbo užmokestis Lietuvoje siekia 2153 Lt iki mokesčių ir kiek daugiau nei 1600 Lt „į rankas“.

Vizijose – mamos, su savo mažyliu už užmokestį prižiūrinčios ir draugių vaikus

Sveikatos apsaugos sektoriuje liberalai norėtų užtikrinti galimybę pacientams už valstybės lėšas gydytis tiek privačiose, tiek valstybinėse gydymo įstaigose. Jie taip pat nori įvesti draudiminę žalos atlyginimo pacientams sistemą, kuri reikštų, jog dėl medikų klaidų nukentėję pacientai gautų išmokas iš draudimo kompanijų.

Liberalų sąjūdis nusiteikęs sudaryti sąlygas papildomam savanoriškam piliečių sveikatos draudimui, o šalia privalomojo sveikatos draudimo nori įvesti ir alternatyvųjį.

Beje, liberalai žada atsisakyti kompensuojamųjų vaistų sistemos, bet ketina kompensuoti ligų gydymą.
Ši partija pasižada atstatyti per krizę sumažintus pervedimus iš „Sodros“ į privačius II pakopos pensijų fondus, o stabilizavus biudžetą pervedimus norėtų netgi padidinti virš ribos, kuri buvo prieš krizę.

Kaip žinoma, premjero Andriaus. Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė, kurioje dirba ir liberalcentristai, pervedimus į privačius pensijų fondus iš pradžių sumažino nuo 5,5 proc. iki 3 proc. vėliau iki 2 proc., o šiuo metu pervedimai tesiekia 1,5 proc.

Beje, „krepšelių“ principas, anot liberalų, turėtų būti taikomas ir vaikų bei senelių priežiūros sistemoje – pavyzdžiui, prižiūrėti vaikus ar senelius galėtų verslo liudijimą arba individualios veiklos pažymėjimą turintys asmenys, o jiems mokėtų valstybė.

Liberalai neatsisakytų ir vaikų priežiūros pagal verslo liudijimus arba individualiosios veiklos pažymėjimus. Tarkime, savo vaiką auginanti mama galėtų išsiimti tokį liudijimą ar pažymėjimą ir drauge už užmokestį prižiūrėti dar keletą mažylių.

Ministerijų skaičių sumažins nuo 14 iki 10

Liberalų sąjūdis turi ir kitų pasiūlymų – pavyzdžiui, siūlo įteisinti tiesioginius merų rinkimus, nori sumažinti savivaldybių tarybų narių skaičių, o pusę tarybos narių leisti rinkti tiesiogiai, tai yra ne per partijų ar visuomeninių organizacijų sąrašus.

Beje, liberalai norėtų sumažinti ministerijų skaičių nuo 14 iki 10. Pagal programą, Energetikos ministerija, Susisiekimo ministerija ir dalis Ūkio ministerijos turėtų tapti viena Infrastruktūros ministerija, į vieną norima sujungti Socialinės apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministerijas, o Žemės ūkio ministerija, Aplinkos ministerija ir likusi dalis Ūkio ministerijos turėtų būti suvienyta į Aplinkos ministeriją.

Dar vienas svarbus liberalų siūlymas – dvigubos pilietybės įteisinimas užsienio lietuviams. Kaip žinoma, Konstitucinis Teismas išaiškino, jog pagal Konstituciją dviguba pilietybė turi būti išimtis, o ne paplitęs reiškinys, tad norint įteisinti dvigubą pilietybė reiktų keisti pagrindinį šalies įstatymą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konfliktas Vilniuje pasibaigė nužudymu – padurto vyro išgelbėti nebepavyko

Trečiadienio vakarą tarnybos skubėjo į konfliktą Vilniuje. Pranešama apie nužudytą vyrą.

Lietuvą užėmęs ciklonas vis dar rodo savo charakterį: sinoptikai įvardijo, kokių nemalonumų jis pažers

Ketvirtadienio dieną pietinis ciklonas, judėdamas į šiaurę, vis dar rodys savo charakterį.

Sužvėrėję sovietų elito vaikai užgrobė lėktuvą, kad pabėgtų iš SSSR: pralieti kraują įkvėpė lietuvio istorija (1)

Prieš 40 metų Sovietų Sąjungoje buvo įvykdytas nusikaltimas, visiems laikams įėjęs į šalies...

Žaidimo „Stellar Blade“ apžvalga. Ką ten veikia egzotiškos išvaizdos pusnuogė seksuali korėjietiška pupytė? Provokuojantys vaizdai verčia raudonuoti krūtų liulėjimo technologija ir turinys po sijonu (5)

„Stellar Blade“ dar iki numatyto pasirodymo (balandžio 26 dieną) jau spėjo sukelti nemažai...

Visi nori sužinoti 73-ejų moters grožio paslaptį: jokio botokso ir operacijų, gyvenimą ėmė keisti 40-ies (3)

Daugelis ironiškai žiūri į komentarus, kad kažkas atrodo kone perpus jauniau, nei iš tiesų yra....