aA
Europos Parlamento (EP) rinkimuose žmonės nenoriai keitė partijų sudarytus kandidatų sąrašus. Sąrašų lyderiai nepasikeitė ir tik kai kurių partijų rinkėjams pavyko pakoreguoti kandidatų eilę. Neaktyviai balsavusių gyventojų sprendimu į Briuselį išsiunčiami du Seimo nariai, išrinkti vienmandatėse apygardose, - jose turės vykti pakartotiniai rinkimai.
L.Donskis sulaukė daugiau rinkėjų simpatijų už V.Tomaševskį ir V.Uspaskichą
© A.Solomino nuotr.

"Visų partijų lyderiai stabiliai yra tose pozicijose. Tik teorinė grėsmė yra, kad gali pasikeisti", - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Vėliau paskelbus kandidatų sąrašus, išrikiuotus pagal rinkėjų atiduotus pirmumo balsus, paaiškėjo, kad rinkimus laimėjusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąrašo pradžios rinkėjai nepakeitė. Tai reiškia, kad Briuselyje toliau dirbs europarlamentarai Vytautas Landsbergis ir Laima Andrikienė, o prie jų prisijungs buvęs užsienio reikalų ministras Algirdas Saudargas ir dabartinio ministro Vygaudo Ušacko patarėja Radvilė Morkūnaitė.

Kartu su TS-LKD kandidatavęs ekonomistas Raimondas Kuodis pakilo per vieną laiptelį iki 5-os vietos ir apsikeitė vietomis su Seimo nariu Emanueliu Zingeriu. Kitą parlamentarą Arvydą Anušauską rinkėjai kilstelėjo iš 11-os į 7-ą vietą, o jo kolegę Rūtą Rutkelytę - iš 19-os į 8-ą.

Antroje vietoje likusiai ir tris mandatus užsitikrinusiai Socialdemokratų partijai (LSDP) atstovaus sąrašo lyderiai - iš Naujosios sąjungos perbėgusi Vilija Blinkevičiūtė ir europarlamentaras Justas Vincas Paleckis. Į trečią vietą iš ketvirtos rinkėjai pakėlė Seimo narį Zigmantą Balčytį, kuris išstūmė kitą Seimo narę Birutę Vėsaitę, kuri liko 5-a.

Į 4-ą vietą iš 7-os pakilo dabartinis europarlamentaras Aloyzas Sakalas, į 6-ą iš 5-os smuktelėjo ekspremjeras Gediminas Kirkilas, į 8-ą iš 11-os pakilo buvusi Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė.

Partiją "Tvarka ir teisingumas" į rinkimus vedė per apkaltą iš prezidento posto pašalintas Rolandas Paksas, antras buvo sostinės eksmeras Juozas Imbrasas. Jie abu, kaip rodo VRK duomenys, gauna mandatus.

Į 3-ią vietą iš 4-os rinkėjai kilstelėjo Seimo narį Petrą Gražulį, iš 9-os į 4-ą - kitą parlamentarą Andrių Mazuronį.

Iš Darbo partijos (DP), Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) ir Liberalų sąjūdžio atstovų į Briuselį važiuos kandidatų sąrašų lyderiai - Seimo nariai, partijų vadovai Viktoras Uspaskichas bei Valdemaras Tomaševskis ir filosofas Leonidas Donskis.

Beje, pastarasis gavo daugiau pirmumo balsų ir už V. Tomaševskį, ir už V. Uspaskichą, nors jų partijos atsidūrė aukščiau už liberalus.

Dabartinį "darbiečių" europarlamentarą Šarūną Birutį rinkėjai iš 2-os vietos nustūmė į 4-ą. Jį aplenkė Seimo nariai Kęstutis Daukšys ir Vydas Gedvilas, buvę 3-ioje ir 4-oje vietose

Eksparlamentarę Iriną Rozovą, kuri LLRA kandidatų sąraše buvo 2-a, rinkėjai nustūmė į 5-ą vietą. Laipteliu aukščiau atsidūrė Marija Rekst, buvusi paskutinė - 24-a.

Liberalų rinkėjai į 2-ą vietą pakėlė Seimo narę Dalią Teišerskytę, kuri iki tol buvo 7-a. Tuo metu 2-u tarp kandidatų įrašytas psichoterapeutas Dainius Pūras liko 4-as.

Jei šie duomenys nebepasikeis ir mandatus gaunantys politikai nepersigalvos, VRK teks ne vėliau kaip per pusmetį organizuoti rinkimus dviejose apygardose - Vilniaus-Šalčininkų ir Šilalės-Šilutės, kur buvo išrinkti V. Tomaševskis ir Z. Balčytis.

Išrinktų europarlamentarų pažymėjimus VRK įteiks tik tuomet, kai laimėtojai apsispręs, ar nori dirbti EP, ar likti dabartinėse pareigose.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Karas Ukrainoje. Iš Rusijos pasipylusius grasinimus Ukrainai tęsia Šoigu rusai smogė Charkivui: mieste nugriaudėjo sprogimas (8)

Naktį Rusija puolė Ukrainos sostinę, priešlėktuvinės gynybos pajėgos numušė visus oro...

Nausėda sureagavo į Bilotaitės kreipimąsi ir turi jai klausimą Bilotaitė kreipėsi į prokuratūrą, papildyta (39)

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama...

Latvija atsisakys rusų kalbos mokymo mokyklose (10)

Latvijos valdžia ketina iki 2026 m. mokyklose atsisakyti rusų kalbos kaip antrosios užsienio kalbos.

Ignas Jomantas kol kas dar nesės į kalėjimą: išgelbėjo neįtikėtinas formalumas (1)

Antradienį Klaipėdos apygardos teismas nusprendė bent kol kas nesiųsti milijonieriumi...

Pirmuoju pasaulyje kurčiu reperiu vadinamas Signmarkas: kurtieji turėtų būti laikomi kalbine mažuma, o ne žmonėmis su negalia

„Visuomenė kurčiuosius turėtų traktuoti ne kaip žmones, turinčius negalią, o kaip kalbinę...

Vžesniauskaitės mylimasis milijardierius Caudwellas pasidalijo dar nematyta nuotrauka: taip, kadaise turėjau plaukus! (1)

Olimpietė Modesta Vžesniauskaitė su mylimuoju, milijardieriumi Johnu Caudwellu nuolat dalijasi...