Dar viena greito maisto išimtis - panašių užeigų meniu nerasite daržovių ir vaisių patiekalų (jeigu neskaičiuosime tarp batono ir kotleto suspaustų mažyčio salotos lapelio ir ploniausio agurko griežinėlio). Amerikiečiai pabandė ištaisyti klaidą ir į mokyklinius pusryčius, kuriuos patiekia greito maisto užkandinės, ėmė dėti žalumynus ir daržoves.
Bet štai bėda!- pasirodo, vaikučiai jau priprato prie tradicinių bevitamininių porcijų - visi žalumynai ir daržovės pavalgius lekia į šiukšlių krepšį.

Reikia pasakyti, kad greito maisto užeigų savininkai labai gerai išstudijavo vaikų skonius. Ir, jeigu rūpestinga mama vis tik bando kovoti su vaikišku negeru pomėgiu valgyti bandeles, keptas bulves, pyragėlius, paįvairindama meniu įvairiausiais vaisiais, daržovėmis, košėmis, sultimis, pieniškais ir kitais naudingais produktais, tai pakelės užkandinės nepedagogiškai pataikauja kenksmingiems įpročiams, viliodamos mažylius “Happy Meel” žaisliukais, kuriuose be siurprizo vis tas pats hamburgeris ir bulvytės fri. Pamėgęs greitą maistą, jaunimas sunkiai jo atsisako.

Tuo tarpu Europa sėkmingai kovoja su amerikietiško greito maitinimo įsitvirtinimu. Kiekvienoje šalyje rūpestingai puoselėjamos nacionalinės mitybos tradicijos - stengiamasi viską padaryti dėl greito aptarnavimo nedidelėse kavinėse organizavimo. Populiarėja, pavyzdžiui, salotų barai. Užsukai į tokią užeigą, prisirinkai prie baro įvairiausių smulkiai pjaustytų daržovių. Nori - pridėk prie daržovių keptą žuvį arba mėsos kotletuką, arba kepsnį.

Kibervalgytojas

Ar visuomet “greitai” reiškia “gerai”? Jau kiek kartų gastroenterologai perspėjo: valgykite neskubėdami, kad pajustumėte kiekvieno kąsnelio skonį ir aromatą bei suspėtumėte kruopščiai sukramtyti maistą. Jeigu įpratote pietauti neatsitraukdami nuo darbo stalo, mesti į “krosnelę” didžiulius gabalus, ryti juos, kaip smaugliai, įsistebeilyję į laikraštį arba televizorių, tai anksčiau ar vėliau turėsite problemų dėl skrandžio.

Deja, rūpindamiesi lankytojų patogumais, greito maisto išradėjai neskubaus valgymo senovinį procesą pavertė mechanišku eilinės kalorijų dozės pasisavinimu. Be peilio ir šakutės, nematydamas viso sumuštinio, automatiškai valgydamas jį iš popierinio įpakavimo, žmogus panašėja į robotą: pasikrovei nuo baterijos - ir vėl prie darbo. Apsidegindamas, springdamas toks valgytojas praranda teigiamas emocijas: jis niekada negalės tinkamai įvertinti kulinaro meistriškumo, pasidžiaugti gražiai serviruotu stalu.

Laikas - pinigai

Manoma, kad pirmasis patiekalas, sugalvotas XVIII amžiuje, padedantis sutaupyti laiko, buvo sumuštinis. Jo išradėjas - Džonas Montegiu, grafas Sendvičas buvo užkietėjęs kortuotojas. Nenorėdamas pasitraukti iš azartinio žaidimo tam, kad pavalgytų, jis liepė virėjui tarp dviejų duonos riekelių padėti mėsos gabalėlį. Taip savo skolas jis viena ranka didino, o kitoje laikė nė kiek netepantį pirštų sumuštinį.

O 1886 metais atsirado pirmasis "hamburgeris". Gydytojas Džeimsas Selsberi skubėdamas perpjovė šiltą bandelę, tarp puselių paslėpė šviežią, sultingą, aromatingą veršienos kotletuką. Savą autorių turi ir "hot- dogas". Juo tapo sumanus amerikiečių prekiautojas ir Luizijanos valstijos. Siekdamas pritraukti lankytojus, kartu su sultinga kieta dešrele natūraliame apvalkale duodavo jiems porą pirštinių, kad nesusiteptų valgydami. Kai, baigiantis dienai, pardavėjas paskaičiavo nuostolius - pirštinių niekas negrąžino,- jam į galvą atėjo idėja - karštą dešrelę dėti į bandelę.

Tačiau kaip nutolę nuo pirmųjų kulinarinių bandymų šiandieniniai "hot-dogai" su putliomis dešrelėmis, sudžiūvusios picos, "hamburgeriai" ir "bigmakai"!

1. Gydytojai rekomenduoja atokiau nuo greito maisto laikytis visiems, kam rekomenduotas dietinis maitinimas - ypač alergiškiems žmonėms, diabetikams, širdininkams, hipertonikams, sergantiems skrandžio, žarnyno ir inkstų ligomis, taipogi linkusiems tukti.

2. Nebūkite panašūs į amerikietį, kuris, pagal statistiką, iki šiol lankosi greito maisto užeigose 9 kartus per savaitę. Jeigu aplinkybės visgi susiklostė taip, kad jums teko ten papietauti, imkite mažas porcijas. O namie pasistenkite sau suruošti lengvą vakarienę iš produktų, turtingų ląstelienos ir vitaminų - to, ko negavote kavinėje. Apribokite saldumynus. Tądien jums teks pamiršti apie užkandžius tarp valgymų, kitaip rizikuojate viršyti kalorijų normą.

3. Kad ir kaip skubėtumėte, ryte raskite keletą minučių tam, kad, pirmiausia, sočiai papusryčiautumėte, o antra, pagalvotumėte, kur ir kaip užkąsite dieną. Paimti iš namų sumuštiniai su sūriu, virtos mėsos griežinėliu (dar geriau- žuvies) arba daržovėmis, obuolys, nupirktas pakeliui bananas arba apelsinas padės jums susilaikyti nuo greito maisto pasirinkimo. Savo darbo dieną planuokite taip, kad pietums liktų pakankamai laiko, tuomet neskubėdami, su apetitu galėsite paskanauti kavinėje arba restorane.

4. Šiandien atsirado daug firmų, atvežančių priešpiečius tiesiai į ofisą,- rinkitės tas, kurios siūlo daug įvairių šviežių daržovių ir žuvies patiekalų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

JAV Europoje žarstysis pinigais: kam atiteks šimtai milijonų dolerių? (36)

Baltijos šalims iš kitų metų biudžeto jau skyrusios 100 milijonų dolerių, JAV skirs antra tiek...

Tūkstančiams grės nemalonumai, jeigu pamirš susimokėti per sausį (105)

Turbūt vienas iš nemaloniausių dalykų yra susirgti ir tik apsilankius pas gydytoją sužinoti, kad...

Rimvydas Valatka. Pinigingas kryžiuotis iš Naisių (65)

Ateis pinigingi kryžiuočiai ir išpirks šventą mūsų žemelę, miškus ir upelius. Prieš...

Dėl dvylikamečio susikibo JAV ir Sovietų Sąjunga: berniukas atsisakė grįžti namo  „tėvas tik prieš mirtį pripažino, kad padarė klaidą“ (274)

Devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje apie Vladimirą Polovčaką skelbė beveik visos...

Vieni bankrutuoja, kiti bėga svetur (127)

Nors praėjusiais metais ne viename regione daugėjo darbuotojų, Darbo birža pranešė apie...

Net geriausieji prisipažįsta: mokytojų trūksta taip, kad tenka susimąstyti apie išlikimą (82)

„Ieškodami mokytojų, verčiamės sunkiai. Privalome išlaikyti savo licėjaus lygį, todėl...

Buvusi Jasaičio žmona Vaida prabilo apie jo santykius su Oksana: neįleidžia į namus, keičia spynas (709)

Vaidos Klizaitės-Jasaitienės ir Simo Jasaičio santykiai truko septynerius metus, tačiau, anot jos,...

Interjero dizaino pasaka Amsterdame: viešnagė čia prilygsta nuotykiui stebuklų šalyje (2)

Yra vietų, kur menas tampa gyvenimu, o gyvenimas – menu. Viena iš tokių stebuklingų vietų –...

„Lietuvos ryto“ jaunimas triumfavo Eurolygos jaunimo atrankos turnyre jaunieji žalgiriečiai – treti (22)

Vilniaus „Lietuvos rytas“ turi daug žadančią pamainą. Sostinės ekipos talentai laimėjo Kaune...

Neįprastas atvejis užminė mįslę, kas iš tiesų vyksta po mirties (2)

Nusakyti, kas yra mirtis, yra gan sunku. Kai sustoja širdis, žmogus laikomas mirusiu, tačiau tai...