Žiūrint iš šalies, neatrodė, kad šie sutuoktiniai tarpusavyje nesutartų.

- Mūsų miegamuosius išskyrė... alus, - prisipažino moteris. – Vyrui pradėjus kasdien jį vartoti, niekaip negalėjau priprasti prie jo iškvepiamo ir nuolat miegamajame tvyrančio alkoholio tvaiko.

Kaltas ir pilvas

Išsikalbėjus atviriau, paaiškėjo, jog vėsą į sutuoktinių santykius įnešusi Daivos nurodyta priežastis – ne vienintelė: kuo toliau, tuo labiau jai nepatinka gana sparčiai augantis vyro pilvas.

- O juk kadaise žavėjausi jo liekna figūra! – apgailestavo moteris. – Žinoma, kiekvienam savo daro ir amžius. Ir mes, moterys, esame priverstos saugotis nutukimo, kritiškai žvelgti į save iš šalies. Aš Vinco klausiu: kodėl šito nedaro alaus priklausomybėn patekę vyrai? Gal jie galvoja, kad jau vien jų lyties pavadinimas turi moteris žavėti? Pasirodo,jie guodžiasi: moterų šiandien esą tiek daug, kad... kokiai nors vis vien patiksią! Matyt, tai tiesa: juk apsvaigę vyrai būna meilesni ir mažiau išrankūs. Tačiau, deja, jie laiku nesusirūpina dėl vieno svarbaus ir akivaizdaus fakto: kuo daugiau alaus, tuo mažiau vyro!

Mažėja palikuonių

Šiandien visi žinome, jog ne vien daugumoje Europos šalių smarkiai mažėja gimstamumas. Kai kur šis procesas priartėjo prie kritinės ribos. Mokslininkai sako, jog tokia grėsmė pakibo virš visos žmonijos.

Žmonių organizmus veikia toksinės medžiagos. Viena iš labiausiai pavojingų šių medžiagų klasėje – dioksinai. Stipriajai lyčiai jie daro bene didžiausią poveikį. Jų gausu herbiciduose ir pesticiduose (kurie šiandien vis dar tebenaudojami auginant maistines kultūras). Taip pat automobilių ir pramonės įmonių išmetamuose teršaluose.

Po to kaip kenksmingiausi pripažinti rūkymas ir alkoholis. Yra ištirta, jog ne paskutinį vaidmenį čia atlieka ir alus.

Šiandien tyrimais jau patvirtinta, jog tas salyklos ir apynių kvapais bei skoniu viliojantis vyrus gėrimas provokuoja nevaisingumą! Gametų (spermatozoidų) gaminimasis vartojančių alų vyrų organizme nuo 1940-ųjų metų sumažėjo du kartus. O labiausiai baugina, kad šis rodiklis ir toliau mažėja. Pavyzdžiui, Danijoje, tiriant šauktinių kariuomenėn sveikatą, paaiškėjo, jog daugiau nei 40 proc. šio amžiaus jaunuolių organizmuose gametų gaminimosi kiekis pasiekęs kritinę ribą. Ne geresni rodikliai šiuo aspektu ir kitose šalyse. O juk jaunimas – kiekvienos tautos ateitis!

Rusijos mokslininkai oficialiai pripažįsta, jog šioje didelėje šalyje jau šiandien nevaisinga kas 7-a šeima. (Tačiau neoficialiai specialistai sako, jog Rusijoje negali vaikų susilaukti kas 5-a sutuoktinių pora). Ir ši tendencija darosi vis pavojingesnė.

Dėl ko dar pavojingas alus?

Alus ypač pavojingas todėl, kad jo poveikis kompleksiškas. Pirmiausia – jame yra spirito. Tarp kitko, kai kuriose alaus rūšyse jo net daugiau nei vynuose. O spiritas, kaip žinome, stabdo lytinių ląstelių dauginimąsi.

Antra, kadangi alus daromas iš augalinės žaliavos, - jame esama ir dioksinų. Kad šie aluje geriau laikytųsi, pridedama ir sveikatai kenksmingų konservantų, taip pat putas stabilizuojančių medžiagų ( tarp jų ir kobalto druskų, kurios kenkia širdžiai).

Pagaliau – ir tie alui specifinį skonį teikiantys apyniai. Jie taip pat kenksmingi, nes turi tokių baltymų, kurie rūgimo metu skystį „praturtina“ organizmui pavojingais monoaminais – kadaverinu, putrescinu. Specialistai sako, jog panašūs junginiai gaminasi... yrančiuose lavonuose, todėl dar vadinami lavonų nuodais.

Būtent šie monoaminai, atsigaivinus alumi, trumpam laikui žmogų suaktyvina, tačiau po to sukelia slogų atbukimo pojūtį.

O svarbiausia – apyniuose yra vadinamųjų fitoestrogenų, žmogaus organizme trikdančių hormoninį balansą. Jie panašūs į moteriškus lytinius hormonus ir trikdo vyriško hormono testosterono gaminimosi procesą. Tokiu būdu susilpnėja vyrų prigimtinė reprodukcinė kokybė. Net iš išvaizdos jie tampa panašūs į moteris: padidėja pilvas, krūtys. Beje, šie požymiai pirmiausia ir parodo priklausomybę alaus mėgėjų grupei.

Lyg Trojos arklys

Alų būtų galima palyginti su Trojos arkliu, kurio priedangoje priešai įsibrovė į legendinį miestą ir jį sugriovė. Tokią „nekaltumo“ priedangą turi ir alus, palaipsniui griaunąs žmogaus sveikatą. Juk jame esantis alkoholis ir kitokios kenksmingos medžiagos veikia ne išskirtinai lytinę sistemą, o visus gyvybiškai svarbius žmogaus organizmo centrus.

Alus lengvai geriamas, jo galima išgerti daug daugiau nei stiprių spirituotų gėrimų. Suprantama, jog geriantis galvoja, kad dėl tokio „nekalto“ gėrimo niekas neatsitiks. Ir nejaučia, kada pasigeria, nes rezultatas pasirodo vėliau.

O jei jaunuolis pradeda kiloti alaus bokalus nuo 13-14 metų ar dar anksčiau, tai specialistai iš anksto gali pasakyti, jog vyriškumo supermenu toks tikrai netaps, o sulaukęs 40-ies gali papildyti ir impotentų gretas. O iki tol... pradedančiam mėgautis alumi vienas ar du bokalai šio patrauklaus skysčio tik sukelia geidulius. Kiekviena moteris jam atrodo patraukli, geidžiama, bet kokia aplinka – komfortas!